Τα πραγματικά περιστατικά για τη Γερμανίδα

Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε με την εσφαλμένη είδηση που γράφτηκε στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο και στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ότι δηλαδή η μητέρα της 27χρονης Γερμανίδας Φέι Μάγερ που είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική, ήταν μέλος και είχε ενεργό δράση στη RAF. Και ορθώς προκλήθηκε θόρυβος καθώς σπιλώνεται η υπόληψη μιας γυναίκας που δεν είχε καμία σχέση με τη RAF.
Περισσότερα πυρά δέχθηκε ο Πάνος Σόμπολος του Mega, που είναι και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κατ’ άλλους κακώς και κατ’ άλλους ορθώς. Μιλήσαμε με τον κ. Σόμπολο και ζητήσαμε εξηγήσεις για την υπόθεση και για το πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα, και απάντησε χωρίς δισταγμό.
«Ενημερωθήκαμε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι συνελήφθη στη Νέα Ιωνία η 27χρονη γερμανίδα καθηγήτρια με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις με τους τέσσερις που είχε συλλάβει νωρίτερα η Αντιτρομοκρατική στον Βύρωνα. Μας είπαν επίσης από το γραφείο Τύπου -σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουμε το ρεπορτάζ- ότι η μητέρα της συλληφθείσας, ονόματι Μπάρμπαρα Μάγερ, γεννηθείσα το 1956, είχε ενταχθεί στη RAF και ότι το 1993 είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές δικαστικές αρχές. Αυτήν την είδηση τη μετέδωσα εγώ και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι παράλληλα με το γενικότερο ρεπορτάζ. Την επομένη η καθηγήτρια μέσω του δικηγόρου της διέψευσε ότι η μητέρα της έχει σχέση με τη RAF, αλλά και η ίδια η κ. Μάγερ το διέψευσε με δήλωσή της. Όπως είχα χρέος και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και για λόγους ηθικής και δεοντολογίας, βγήκα στο κεντρικό δελτίο του Mega, όπου εργάζομαι, και αποκατέστησα την αλήθεια. Αργότερα με άρθρο μου στην ιστοσελίδα aixmi.gr ανέφερα αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά, ζητώντας παράλληλα προσωπικά συγγνώμη για την ”γκάφα”, και με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΣΗΕΑ συγγνώμη για λογαριασμό των συναδέλφων μου».
Ρωτήσαμε με έκπληξη τον δημοσιογράφο γιατί δεν διασταύρωσε την είδηση πριν τη μεταδώσει ο ίδιος και οι συνάδελφοι που καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ.
«Αυτό κάνω κάθε φορά που παίρνω ειδήσεις στη μακρόχρονη καριέρα μου. Σας επισημαίνω ότι έχω χάσει πολλές πρωτιές και αποκλειστικότητες στη δημοσιογραφική σταδιοδρομία μου επειδή πάντα ψάχνω και πάντα διασταυρώνω ό,τι μεταδίδω. Δεν μεταδίδω αδιασταύρωτες ειδήσεις ποτέ. Στην περίπτωση όμως της κ. Μάγερ ήταν αδύνατον το βράδυ που μας δόθηκε η πληροφορία να απευθυνθούμε εγώ και οι συνάδελφοι στις εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας και να μπορέσουμε να κάνουμε διασταύρωση. Ήταν δύσκολο έως αδύνατον να μας δώσουν οι Γερμανοί το ποινικό μητρώο της κ. Μάγερ για να διαπιστώσουμε αν ήταν ή όχι μέλος της RAF. Όσοι γνωρίζουν πώς γίνεται το ρεπορτάζ μπορούν να καταλάβουν τη δυσκολία. Ούτε και με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές μπορούσε να γίνει διασταύρωση από τον δημοσιογράφο. Αλλά δεν μπορεί να χωρέσει ο νους κανενός ότι αυτή η πληροφορία χρειαζόταν διασταύρωση τη στιγμή που την έδινε η Αστυνομία. Πιστέψτε με ότι στη μακρά σταδιοδρομία μου δεν είχε τύχει ποτέ να μας δώσουν ανυπόστατη είδηση από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν το λέω για να δικαιολογηθώ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».


Σχολιάστε εδώ