«Σφαγή» και παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των συμβασιούχων
Ηλίστα των δημοσιογράφων που προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι εργασίας για έναν χρόνο στην ΕΡΤ ξεσήκωσε, όπως αναμενόταν, σάλο διαμαρτυριών, καταδεικνύοντας πως το σύστημα που επιλέχθηκε για τον «ανοιχτό διαγωνισμό» έχει μεγάλες τρύπες. Οι καταγγέλλοντες ότι κόπηκαν παρά τα προσόντα τους, τη στιγμή που προωθήθηκαν κάποιοι χωρίς τυπικά προσόντα πρότερης εμπειρίας, αναγγέλλουν πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, όπως ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς. Άλλοι, πάλι, ετοιμάζονται να καταθέσουν ενστάσεις, ζητώντας επίσης την ακύρωση του διαγωνισμού. Η διοίκηση της ΕΡΤ υπεραμύνεται των επιλογών της δηλώνοντας πως οι περισσότεροι από τους προσληφθέντες είναι «άνεργοι», ενώ η ΕΣΗΕΑ την κατηγορεί ότι «πολλοί από τους νέους συμβασιούχους απασχολούνται σε άλλα, ανταγωνιστικά στην ΕΡΤ Μέσα, ορισμένοι δε είναι και στελέχη εφημερίδων ή τηλεόρασης, ενώ έχουν παραλειφθεί δημοσιογράφοι άνεργοι με προϋπηρεσία στην ΕΡΤ». Ειδικά σε αυτό, που είναι αλήθεια, αφού όλοι γνωρίζουν σε ποια ανταγωνιστικά Μέσα, όπως ραδιόφωνο ή σάιτ, εργάζονται οι δημοσιογράφοι, η ΕΡΤ απαντά ότι «τα ασυμβίβαστα θα ισχύσουν απαρέγκλιτα για όλους ανεξαιρέτως. Ουδείς πρόκειται να προσληφθεί εάν όταν κληθεί να υπογράψει τη σύμβασή του δεν αποδεχθεί ενυπογράφως πως πληροί τα εν λόγω κριτήρια». Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει πως στον κατάλογο των επιλεγμένων υπάρχουν πρόσωπα που έχουν ήδη ασυμβίβαστο, αλλά θα παραιτηθούν από το ανταγωνιστικό Μέσο με μια απλή υπογραφή βεβαίωσης. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα γίνει όπως και με τους μόνιμους δημοσιογράφους, που υποθετικά δεν πρέπει να εργάζονται στο διαδίκτυο ή στο ραδιόφωνο, αλλά κάποιοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες σάιτ!
Ο λανθασμένος διαγωνισμός
Είναι φανερό πως ο διαγωνισμός για τους συμβασιούχους ξεκίνησε από την αρχή λάθος. Ποιος θυμάται ότι τον Ιούλιο του 2010 απολύθηκαν 1.047 συμβασιούχοι, το 80% των οποίων κάλυπτε πάγιες ανάγκες; Από τις 800 θέσεις που ζήτησε η ΕΡΤ εγκρίθηκαν οι 700 και τελικά ανακοινώθηκαν 195 ονόματα, 169 δημοσιογράφοι για τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας, όπου εργάζονταν 340.
Οι πραγματικές ανάγκες σε εκπομπές, σύνταξη, ρεπορτάζ, ραδιόφωνο και ψηφιακή ή δορυφορική τηλεόραση δεν προσδιορίστηκαν πριν ή κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού προσλήψεων. Έτσι, κατατέθηκαν σωρηδόν περίπου 2.880 αιτήσεις για δημοσιογραφικές θέσεις και προσελήφθησαν οι 169, ποσοστό δηλαδή της τάξεως του 6%! Και μόνο αυτό το ποσοστό δείχνει τη «σφαγή» που έγινε στον διαγωνισμό. Έμεινε απ’ έξω η συντριπτική πλειονότητα των πραγματικά άνεργων δημοσιογράφων, ενώ προσελήφθησαν ως «άνεργοι» οι πρώην συμβασιούχοι σε ποσοστό περίπου 45%, 118 άτομα στα 340 που εργάζονταν έως τον Ιούλιο. Η λίστα των προσληφθέντων περιλαμβάνει ορισμένες περιπτώσεις προσώπων από τους λεγόμενους σταρ, που χαρακτηρίζονται πρόκληση κυρίως γιατί ή έχουν δουλειά σε άλλο Μέσο, όπως εφημερίδα, ή εργάζονται ήδη σε ραδιόφωνο ή δεν έχουν τηλεοπτική εμπειρία ή εμφανίζονται σε γνωστά ενημερωτικά σάιτ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι γνωστή η ενασχόλησή τους σε γραφεία Τύπου. Και μόνο η ανακοίνωση των ονομάτων αυτών προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Ο Γιάννης Πολίτης ως διευθυντής του Βήμα FM συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά αντίδρασης, όπως και άλλα πρόσωπα που προορίζονται για παρουσίαση εκπομπής, π.χ. ο Γιώργος Μαλούχος, που εμφανίζεται και στον Βήμα FM, και ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, που έχει εκπομπή στο ραδιόφωνο Nine. Εξίσου μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι προσλήψεις πολιτικών συντακτών που προέρχονται από εφημερίδες, όπως το «Βήμα», τα «Νέα» και η «Ελευθεροτυπία» (Α. Κωβαίος, B. Λαμπρόπουλος, Β. Κεχαγιά, Α. Ρουμελιώτης, Φ. Απέργης). Η λίστα συμπληρώνεται από πρώην συμβασιούχους σε εκπομπές της ΕΡΤ, όπου επίσης εντοπίζονται περίεργες προτιμήσεις. Στην κατηγορία των «ανέργων» τοποθετείται η πρόσληψη πρώην συμβασιούχων από τις δύο πρωινές εκπομπές της ΝΕΤ και την ενημερωτική του Σαββατοκύριακου. Ενώ όμως προσελήφθησαν σχεδόν όλοι από την εκπομπή της Π. Τσαπανίδου, επιλέχθηκε μόλις ένας από την εκπομπή του Σαββατοκύριακου και τρεις από την εκπομπή Λυριτζή – Οικονόμου. Στο αθλητικό επίσης τμήμα έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι πάσης φύσεως γνωριμίες. Οι αντιδράσεις είναι μεγαλύτερες και από όσους είχαν ήδη μιλήσει με στελέχη της ΕΡΤ ή με πολιτικούς και είχαν διαβεβαιώσεις πως θα επιλεχθούν. Αλλά τελικά τα κουκιά για να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές δεν έβγαιναν και έτσι κάποιοι από τις εφημερίδες έμειναν απέξω.