Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Τελικώς η αγορά μας δεν θα πάψει ποτέ να ρέπει προς την υπερβολή! Τις τελευταίες 8 εργάσιμες έχει να επιδείξει 6 ανοδικές συνεδριάσεις, ορισμένες δε από αυτές με εντυπωσιακές -τηρουμένων των αναλογιών- επιδόσεις. Το γεγονός πως το ΧΑ διαφοροποιήθηκε για περισσότερες από μια συνεδριάσεις από τα τεκταινόμενα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έρχεται μεν να προστεθεί στα υπέρ του, αλλά παράλληλα να επιτείνει τον προβληματισμό αρκετών αναφορικά με τις αιτίες αυτής της διαφοροποίησης.
Κάπως έτσι ανακύπτουν ερωτήματα;
δ Όπως, για παράδειγμα, αυτό που λέει ότι στον βαθμό που οι τραπεζικοί τίτλοι όλο αυτό το διάστημα έπονται των εξελίξεων και ΔΕΝ πρωτοστατούν σε αυτές, πιθανώς σημαίνει πως οι μεγάλοι θεσμικοί ΔΕΝ έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της αγοράς μας. Ή το ερώτημα του κατά πόσον θα πρέπει να δούμε να αυξάνει ο μέσος ημερήσιος τζίρος -που ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ- για να συμπεράνουμε ότι άλλαξε, έστω η βραχυπρόθεσμη τάση, και γύρισε σε ανοδική. Αλλά κι έτσι να είναι, ΠΟΣΟ πρέπει να πάει ο τζίρος για να έχουμε σαφή δείγματα μεταστροφής των διαθέσεων των ξένων;
δ Επίσης το γεγονός πως αρκετά χαρτιά της Περιφέρειας επανήλθαν στον «αφρό» της επικαιρότητας, ουσιαστικά χωρίς σοβαρό λόγο, μάλλον πρέπει να μας προβληματίζει παρά να μας χαροποιεί. Γιατί καταδεικνύει και πάλι πως οι φήμες μπορούν να αλλοιώσουν τα δεδομένα στην αγορά, εύκολα. Πολύ εύκολα…
δ Επί του πρακτέου, εκείνο που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι η περαιτέρω πορεία της αγοράς μας παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις σε επίπεδο μακροοικονομικό. Με δυο λόγια, οι όποιες εξελίξεις στο δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας και οι όποιες αποφάσεις στην Ευρωζώνη θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία του Χρηματιστηρίου μας. Οι ξένοι εξακολουθούν να δυσπιστούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο μόνος τρόπος να «θεραπευτούν» αυτές οι «ανασφάλειες» είναι να στηριχθεί έμπρακτα η οικονομία μας. Πείτε το αυτό επιμήκυνση, πείτε το αλλαγές στα επιτόκια του υφιστάμενου δανεισμού, εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν νέες ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να βγει από την κρίση. Έστω και πιο αργά από το αρχικό σχέδιο…
ΥΓ.: Μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της θετικής πορείας του ΧΑ έπαιξαν την Τετάρτη οι πληροφορίες περί αλλαγής γραμμής πλεύσης της κυβέρνησης αναφορικά με τον εταιρικό φόρο. Δηλαδή για κατάργηση του εταιρικού φόρου του 40% και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος παρακράτησης φόρων και μείωσης του συντελεστή επί των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εφόσον αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης υλοποιηθεί, αυτομάτως θα «εκτιναχθούν» τα καθαρά κέρδη, τα κέρδη ανά μετοχή και η μερισματική απόδοση των εισηγμένων εταιρειών. Με δυο λόγια, θα δοθεί σε επενδυτές και θεσμικούς -κυρίως- ένα έξτρα κίνητρο για τοποθετήσεις σε μετοχές!