Περί Πατριαρχείου
Η πρακτική μέχρι τώρα έδειξε ότι παρά τις σχετικές αναφορές και υποσχέσεις ουδεμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας σημειώθηκε.
Αρχές Ιανουαρίου, υπενθυμίζουμε, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Αρίνς επισκέφθηκε το Φανάρι. Τα τουρκικά ΜΜΕ πρόβαλαν την «ιστορική ημέρα» εκείνη, ο δε πρωθυπουργός κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να πράξει κι αυτός το ίδιο. Ο κ. Αρίνς ήταν ο δεύτερος υψηλόβαθμος επίσημος από το 1952, όταν ο τότε πρωθυπουργός Μεντερές επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο ίδιος ο τούρκος αντιπρόεδρος επισκεπτόμενος την εφημερίδα «Ζαμάν» στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε ότι η Άγκυρα αναζητάει λύση στο θέμα της αναγνώρισης του Πατριαρχείου, που ως γνωστόν στερείται, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, νομικής προσωπικότητας. Αναγνώρισε δηλαδή ο κ. Αρίνς το αυτονόητο, ότι το Πατριαρχείο δεν υφίσταται μεν νομικά αλλά παρʼ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει…
Είναι γνωστό ότι ο Πατριάρχης ενώπιον των τουρκικών αρχών είναι απλός «Πατριάρχης του Φαναρίου», στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται μόνο οι ελάχιστοι εναπομείναντες ομογενείς, αγνοώντας τα λοιπά 300 εκατομμύρια ανά την υφήλιο χριστιανών ορθόδοξων. Επιπροσθέτως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ούτε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχικού Θρόνου και αυτό σε πείσμονα αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, που περιβάλλει με σεβασμό τον πατριαρχικό θεσμό, το κύρος του οποίου ουδείς αμφισβητεί.
Στο σημείο ακριβώς αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί η σκοπιμότητα των πρόσφατων χειρονομιών της Άγκυρας, που δεν συνιστούν στην ουσία αλλαγή της πολιτικής της. Απλώς προσπαθεί να προκαλέσει ευμενείς κρίσεις, δημιουργώντας έντεχνα την εντύπωση ότι προσεγγίζει τα θέματα του Πατριαρχείου με την προσήκουσα ευαισθησία. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η απόφαση της χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε Μητροπολίτες που υπάγονται στο Πατριαρχείο, καθώς και οι επανειλημμένες, χωρίς κανένα αντίκρισμα μέχρι τώρα, υποσχέσεις περί επαναλειτουργίας της επί 40 χρόνια κλειστής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Οι τουρκικές συμπεριφορές συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Πατριαρχείου και να συνιστούν απειλή και γιʼ αυτήν την επιβίωση του υπέρτατου αυτού θεσμού. Όταν διαβαίνουν το κατώφλι του πατριαρχικού κτιρίου οι τούρκοι επίσημοι διαπιστώνουν ασφαλώς ότι η κεντρική πύλη παραμένει σφραγισμένη. Και αν δεν γνωρίζουν τους λόγους, κάποιος θα πρέπει να τους υπενθυμίσει την αποφράδα εκείνη μέρα όταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ απαγχονίσθηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου…