Παράταση στην αγωνία…

ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ Μάρτιο, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές και κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθοριστικές για την ελληνική οικονομία. Μέχρι τότε θα διαρκέσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να αρθούν οι σθεναρές αντιδράσεις της Γερμανίας. Αποφάσεις που θα αφορούν στην ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Κάτι που αυτόματα θα βάλει φρένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών, ενώ παράλληλα θα δώσει λύσεις στα προβλήματα χρέους που μαστίζουν την ευρωζώνη. Η Γερμανία δεν δείχνει να βιάζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και αν συμφωνήσει είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηροί όροι στη δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών που θα ζητούν τη βοήθεια του Ταμείου. Στο ίδιο «πακέτο» υπολογίζεται ότι θα περιληφθούν οι αποφάσεις της ΕΕ τόσο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, όσο και για τη μείωση του επιτοκίου. Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup οι Ευρωπαίοι επαναβεβαίωσαν την κατʼ αρχήν απόφασή τους για την επιμήκυνση. Ο Αντ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης, της μείωσης του επιτοκίου, αλλά και της έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα είναι σε βάρος των εργαζομένων. Τέλος, ο ΣΥΝ ζήτησε συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Σενάρια
ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επανήλθαν στο προσκήνιο και η κυβέρνηση τα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα μας την επιμήκυνση συνολικά του χρέους της. Το θέμα είχε ανοίξει με δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος, προκαλώντας την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε από όλους να στοιχίζονται πίσω από τις επίσημες θέσεις του υπουργού Οικονομικών και να μην εκφράζουν προσωπικές απόψεις για το ζήτημα του χρέους. Μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η Ελλάδα εντός του 2011 θα βγει στις αγορές να δανεισθεί. Την ίδια στιγμή, διεθνείς οικονομικοί οίκοι προβλέπουν ότι φέτος η χώρα μας θα σπάσει όλα τα ρεκόρ δανεισμού. Το πόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση φάνηκε από την αύξηση των spreads, μόλις κυκλοφόρησαν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης.
«Μέτωπα»
ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ οι αντιδράσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση και θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Φαρμακοποιοί, μηχανικοί και δικηγόροι πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες θα κλιμακώσουν τις επόμενες ημέρες, με σημαντικές παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως των φαρμακοποιών, τις συνέπειες υφίστανται οι πολίτες και ιδίως οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η ΝΔ είναι υπέρ της απελευθέρωσης, αλλά διατυπώνει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για προχειρότητες από πλευράς κυβέρνησης. Εν μέσω κινητοποιήσεων ξεκίνησε και συνεχίζεται ο διάλογος για τις διαρθρωτικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες. Στην πλειοψηφία τους οι κλάδοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που αυτόματα θα σημάνει σημαντική μείωση των αποδοχών τους. Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει στο ζήτημα αυτό, οπότε είναι άγνωστο πώς θα καταλήξουν οι συνομιλίες του αρμόδιου υπουργείου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν οι νέες τιμές στα εισιτήρια και τις κάρτες των συγκοινωνιών, σε ορισμένες περιπτώσεις αυξημένες μέχρι και 60%.
Τίτλοι τέλους
ΤΟ… ΧΡΟΝΙΚΟ ενός προαναγγελθέντος «φιάσκου» έλαβε τέλος! Με ομόφωνη απόφασή του το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη ότι έχουν οριστικά παραγραφεί τα αδικήματα των πολιτικών στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική είχε αποφασίσει την παραπομπή των Π. Δούκα, Αλ. Κοντού και Ευάγγ. Μπασιάκου. Μετά την απόφαση αυτή παύει η δίωξή τους, ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχισθεί η ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Οι τρεις έχουν προαναγγείλει ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον των μελών της Εξεταστικής που αποφάσισαν την παραπομπή τους. Στο μεταξύ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με σκληρή ανακοίνωσή της αποκρούει τις αιτιάσεις βουλευτών που αποδίδουν ευθύνες στη Δικαιοσύνη για την ατιμωρησία. Υπογραμμίζει ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών διαμορφώθηκε από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα κατηγορεί τους πολιτικούς ότι έχουν διαμορφώσει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτυγχάνουν την ατιμωρησία τους. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εσπευσμένα αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο καμιά από τις βασικές αλλαγές δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ΝΔ έκανε λόγο για κίνηση αποπροσανατολισμού, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ένταση
Η ΑΡΧΗ είναι το ήμισυ του παντός, δεν λένε; Μέσα σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων, όπως αναμενόταν, ξεκίνησε η δίκη των μελών της οργάνωσης Πυρήνες της Φωτιάς. Οι κατηγορούμενοι απαίτησαν να κρατηθούν πρακτικά της διαδικασίας και παράλληλα να μην κρατούνται οι ταυτότητες όσων πολιτών παρακολουθούν τη δίκη. Απείλησαν μάλιστα ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι τους θα αποχωρήσουν από την αίθουσα. Η δίκη θα επαναληφθεί αύριο. Στο μεταξύ προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις που συνελήφθησαν προ ημερών στον Βύρωνα και στην κατοχή τους βρέθηκε –πέραν των άλλων– προκήρυξη για επικείμενες βομβιστικές επιθέσεις. Ελεύθερη αφέθηκε 27χρονη Γερμανίδα, ενώ τριγμούς προκάλεσε στην κυβέρνηση η γκάφα ολκής της Αστυνομίας, από την οποία διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι γονείς της συγκεκριμένης ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης στη Γερμανία.


Σχολιάστε εδώ