ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ο ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ!

Αναδεικνύεται έτσι σε «βαρίδι» για την κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου, που προς το παρόν περιορίζεται στο να τον αποδοκιμάζει διά της πλαγίας οδού. Στην ίδια δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία μειώνει περαιτέρω τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, από 4,3% που ήταν τον Νοέμβριο στο 3,6%. Που σημαίνει ότι η φθορά της κυβερνητικής παράταξης είναι μεν αργή, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Οι πολίτες αμφισβητούν επί της ουσίας την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, περιμένουν επιδείνωση της κατάστασης και θεωρούν κάτι περισσότερο από πιθανό (77,9%) το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο βαθμό δεν πιστεύουν ότι κάποιο από τα κόμματα μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον τόσο της χώρας, όσο και το δικό τους προσωπικά. Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη ή χειρότερη, το 77,7% απαντά χειρότερη, το 15,1% καλύτερη και το 6,2% ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη. Σε άλλη ερώτηση το 38,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι το εισόδημά τους φτάνει μόνο για τα αναγκαία, το 35,3% ότι φτάνει για τα απαραίτητα και υπάρχουν δυσκολίες, ενώ το 17,1% είναι σε ακόμη χειρότερη μοίρα, αφού απαντά ότι το εισόδημά του δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα. Τέλος υπάρχει ένα 8,6% που… ζει καλά, κάνει και αποταμίευση! Θετικά αποτιμούν οι πολίτες τις πρόσφατες αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 52,2% πιστεύει ότι θα ωφελήσουν την εικόνα του κόμματος.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο αντιπαθητικό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής;» (πίνακας 2) προηγείται, όπως προαναφέραμε, ο Θ. Πάγκαλος με 27,7%, με δεύτερη την Αλ. Παπαρήγα με 9,5% και τρίτον τον Γ. Παπανδρέου με 7,8%. Ακολουθούν κατά σειρά: Γ. Καρατζαφέρης 7,5%, Αλ. Τσίπρας 6,4%, Ντ. Μπακογιάννη 6,3%, Αντ. Σαμαράς 6,3% κ.ά.

Στην πρόθεση ψήφου (πίνακας 1) το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 27,1% (από 27,4% που είχε στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου), η ΝΔ 23,5% (από 23,1% τον Νοέμβριο), το ΚΚΕ 8,3% (8,2%), σταθερός κι ο ΛΑΟΣ 4,2% (4,1), ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, οι Οικολόγοι 3,1%, ενώ εκτός Βουλής μένουν η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,2% και 2,1% αντίστοιχα. Το 2,9% επιλέγει άκυρο και λευκό, ενώ στο 21,1% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των πολιτών είναι και το γεγονός ότι το 77,9% (πίνακας 3) θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης τους επόμενους μήνες λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Αντίθετα το 21,9% θεωρεί λίγο ή καθόλου πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα το 65,2% (πίνακας 4) απαντά ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να του λύσει τα προβλήματα, το 19,8% εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και το 6,5% τη ΝΔ. Οι πολίτες αμφισβητούν στην ουσία το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση καθώς το 64,3% θεωρεί ότι με την πολιτική της παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους ξένους κηδεμόνες και μόλις το 31,1% ότι κράτησε την Ελλάδα όρθια. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες στο ζήτημα που έχει ανακύψει τελευταία με το κόστος των διοδίων (πίνακας 5): Το 46,8% απαντά ότι μια ανυπακοή των πολιτών απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, ενώ το 41,9% ότι θα γίνουν καλύτερα και το 6,7% ούτε χειρότερα ούτε καλύτερα.

Θετική απήχηση είχε στην κοινωνία ο ανασχηματισμός στα κομματικά όργανα της ΝΔ (πίνακας 6): Το 52,2% απαντά ότι η νέα ηγετική ομάδα θα ωφελήσει τη παράταξη, το 17,6% ότι θα τη βλάψει και το 21% εκτιμά ότι ούτε θα την ωφελήσει ούτε θα τη βλάψει.

Στο μεταξύ, στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες διαφωνούν στην προοπτική αλλαγής του τρόπου εκλογής των βουλευτών (πίνακας 7): Το 65,5% θέλει η εκλογή να γίνεται με σταυρό προτίμησης και μόλις το 25,7% με λίστα. Οι απαντήσεις αυτές συνιστούν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Γ. Παπανδρέου που σχεδιάζει την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και την εφαρμογή ενός νέου, όπου η λίστα θα παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Την ίδια στιγμή οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους (89%) τάσσονται υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, με το 9,3% να διαφωνεί σε μια τέτοια προοπτική. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να βάλει στην κυβέρνηση στελέχη άλλων κομμάτων, αλλά και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Το 68,8% λέει ναι και μάλλον ναι, ενώ το 25,4% όχι και μάλλον όχι.

Τέλος, οι πολίτες δεν εντυπωσιάσθηκαν ιδιαίτερα από τη στάση του Γ. Παπανδρέου κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Ερζερούμ. Τις αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις και το Κυπριακό το 55,3% τις χαρακτηρίζει «λεονταρισμούς που κρύβουν μυστική διπλωματία» και το 37,9% «τολμηρές, με αποφασιστικότητα και σαφήνεια για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ταυτότητα της έρευνας
Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 17 έως και 21 Ιανουαρίου 2011.
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων
σε νοικοκυριά.
Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 2.002 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα
(δειγματοληπτικό σφάλμα +2,2%).
Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και του ΣΕΔΕΑ.


Σχολιάστε εδώ