Πήρε το ΔΝΤ τα στοιχεία μισθοδοσίας της ΕΥΠ;
Η πληροφορία, λόγω και της ευαισθησίας του θέματος, δεν έχει καταστεί δυνατόν να διασταυρωθεί από άλλη πηγή.
Όπως πληροφορείται το «Π», χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες του Ταμείου, που συνέλεξαν στοιχεία το καλοκαίρι για τα δημόσια οικονομικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, ζήτησαν να τους δοθεί και η πλήρης λίστα των υπηρετούντων στην ΕΥΠ και των αμοιβών τους, κάτι που δημιούργησε αρκετά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα παροχής τέτοιου είδους πληροφοριών, υψηλής ευαισθησίας για την εθνική ασφάλεια. Άλλωστε, δεν προβλέπεται στο Μνημόνιο η παροχή τέτοιων στοιχείων στους «επιτηρητές», ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν έχουν χρησιμότητα για να εξαχθούν συμπεράσματα για την ακολουθούμενη δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική ή αν εν προκειμένω εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες. Οι πληροφορίες του «Π» επιμένουν ότι τελικά τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στους εκπροσώπους του Ταμείου.
Προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτών των πληροφοριών, με υπεύθυνες απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, έφερε το θέμα στη Βουλή με σχετική ερώτηση προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής.
Στην ερώτησή του ο κ. Κοραντής αναφέρει τα εξής:
Εξαιρετικά ανησυχητικές πληροφορίες δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής», 16/1/2011, που καταγγέλλει, με ερωτηματική μορφή, ότι οι άνθρωποι του ΔΝΤ ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος τα πλήρη στοιχεία για το προσωπικό και τη μισθοδοσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Τελικά, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να διαθέσουν όλα αυτά τα στοιχεία, κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια, στο ΔΝΤ. Οι ανωτέρω πληροφορίες δημιουργούν προβληματισμό, δοθέντος ότι το διατιθέμενο κονδύλι για μισθούς, επιδόματα κ.λπ. των υπηρετούντων στην ΕΥΠ είναι γνωστό, εφόσον συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο προϋπολογισμού του έτους 2011 (ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ είναι παραδοσιακά προσαρτημένος σε εκείνον του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 22/12/2010.
Ο κ. Κοραντής ερωτά τον υπουργό Οικονομικών:
1. Αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές;
2. Εφόσον ο προϋπολογισμός του κράτους, ως γνωστόν, συντάχθηκε υπό τη στενή επίβλεψη, καθοδήγηση και έλεγχο της «τρόικας», τι άλλα στοιχεία έπρεπε να δοθούν στο ΔΝΤ που να αφορούν το στελεχιακό δυναμικό της ΕΥΠ;
3. Τα ονόματα των προσλαμβανομένων στην EΥΠ δεν δημοσιεύονται, ως γνωστόν, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για προφανείς λόγους. Δόθηκαν άραγε τα στοιχεία τους σε μη δικαιούμενους, κατά παράβαση του νόμου, και στην περίπτωση αυτήν ποιος φέρει την ευθύνη;
4. Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερωθεί η Βουλή για την περίεργη αυτή υπόθεση;