ο Δαίμονας των δημαρχείων
QQQ Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο μπήκε το 2011 για 270 εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου που είναι με καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη» αλλά και της λιτότητας, που βάζει πάγο σε προσλήψεις – ανανεώσεις συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κανείς δεν μένει μετά τη λήξη της σύμβασης. Ήδη οι περισσότεροι είναι πλέον χωρίς δουλειά και άρχισαν δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο δήμος έκλεισε την Πέμπτη και εργαζόμενοι με τους δημοτικούς συμβούλους κατέβηκαν στο κέντρο, όπου διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή, όπου φώναζαν συνθήματα κατά του Ραγκούση. Η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις, όπως λένε, δεν θα κάνουν πίσω εάν δεν ξαναγυρίσουν στη δουλειά τους οι 270 συμβασιούχοι.
QQQ Εντάσεις έφερε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του νέου καλλικρατικού Δήμου Παπάγου – Χολαργού η πρόταση του δημάρχου Βασίλη Ξύδη να προτείνει για τη θέση του λεγόμενου Συμπαραστάτη του Δημότη τον επί εικοσαετίας πρώην δημάρχο Χολαργού Χαράλαμπο Σκούρτη. Η εν λόγω… πρόθεση προκάλεσε την οργή του επικεφαλής της μείζονος Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος μίλησε για εξαργύρωση γραμματίων των προεκλογικών συνεργασιών. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι ο δήμος προσφέρει μια έμμισθη θέση στον 77χρονο «πράσινο» Σκούρτη, που ήδη λαμβάνει σύνταξη δημάρχου, για να ξεπληρώσει τη στήριξη που πρόσφερε η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο. Έχει άδικο;
Από ό,τι φαίνεται, ο περίφημος «Καλλικράτης» δημιουργεί με τον Συμπαραστάτη ακόμα ένα πεδίο πολιτικής διαπλοκής και συναλλαγών.
QQQ Και μια και ο λόγος για τον Χολαργό, η Βίκη Νικάκη αναλαμβάνει πλέον τα ηνία της «πράσινης» παράταξη στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, αφού ο υποψήφιος στις εκλογές και μέχρι τώρα επικεφαλής Πάνος Δεμερτζής κούνησε μαντίλι στα δημοτικά. Καλή και σοβαρή η Νικάκη, αλλά πού να κοντραριστεί με τα θηρία Ξύδη και Νικολάου.
QQQ Τη λύση της δημοτικής επιχείρησης τεχνικών έργων του πρώην Δήμου Μελισσίων αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της Πεντέλης, όπου πλέον ανήκουν τα Μελίσσια. Η εν λόγω δημοτική επιχείρηση χρωστάει πολλά, σε μισθούς εργαζομένων και σε προμηθευτές. Η μειοψηφία μιλάει για διαδικασίες πτώχευσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρωστούμενα τίθενται σε κίνδυνο, τόσο για τους υπαλλήλους της επιχείρησης όσο και για τους επιχειρηματίες.
QQQΧαριστική βολή στη δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό δίνει το Μνημόνιο, σύμφωνα με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, από το Σχέδιο Αποκρατικοποιήσεων Δημόσιας Περιουσίας προκύπτει ότι, κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου, θα γίνει «αξιοποίηση» των 5.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με ενδεικτικές χρήσεις τις «εμπορικές, επαγγελματικές, τουριστικές και δραστηριότητες αναψυχής», εγκαταλείποντας οριστικά κάθε ιδέα για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Χουντής συνδέει το προηγούμενο γεγονός με την επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του Λεκανοπεδίου Αττικής, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στους πνεύμονες πρασίνου της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Υμηττού και της Ανατολικής Αττικής, καθώς και με τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής «παρουσιάζονται οι υψηλότερες τιμές μικροσωματιδίων (ΑΣ10), ενώ για το 2000 η απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων ετών ζωής στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποδοθεί στη ρύπανση από τα σωματίδια».
QQQΤην αντίθεσή του στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα γιατί δίπλα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Οβριοκάστρου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο, αντιβαίνοντας τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν. 3028/02). Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Κερατέας δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους (άρθρο 24 του Συντάγματος)».