«Μπαμπούλας» κατά των βουλευτών τα σενάρια περί εκλογών!

Παράλληλα, κάποιοι έμπειροι κοινοβουλευτικοί κάνουν λόγο για «λεονταρισμούς», προκειμένου να «σφίξουν τα λουριά σε βουλευτές που γκρινιάζουν, αλλά και σε υπουργούς που δεν τρέχουν θέματα», ώστε να είναι όλοι στην «τσίτα» και να μην προκαλούν προβλήματα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.
«Ο μπαμπούλας των εκλογών ήταν πάντα το πιο αποτελεσματικό μέσο για να επιβάλεις πειθαρχία», σημείωνε υπουργός της κυβέρνησης και αναρωτιόταν κατά πόσο είναι εύκολο στον Γιώργο Παπανδρέου να αγνοήσει τις εντολές της «τρόικας», που δεν θέλει εκλογές αλλά «τρέξιμο» των μεταρρυθμίσεων και αυστηρή τήρηση της λιτότητας.
Επισήμαινε ακόμα πως σε μια περίοδο που οι μηχανές του κράτους πρέπει να δουλεύουν στο φουλ για να διεκπεραιώσουν τις αλλαγές που επιβάλλει το Μνημόνιο, το δίμηνο περίπου που απαιτείται για τη διεξαγωγή εκλογών δεν θα προκαλέσει μόνο παράλυση αλλά πλήρη κατάρρευση.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως, υποκινώντας το θέμα των πρόωρων εκλογών, το Μαξίμου επιχειρεί πρωτίστως να εκβιάσει υπουργούς και βουλευτές για τον νέο εκλογικό νόμο (γερμανικό μοντέλο), που όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού αποτελεί κορυφαία μεταρρύθμιση και θα έρθει για ψήφιση λίγο μετά το Πάσχα. Το τελευταίο διάστημα πάντως επιχειρείται μια τακτική επαναπροσέγγισης βουλευτών και εκτόνωσης του τεταμένου κλίματος, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεδομένου ότι για αρκετούς υπουργούς και βουλευτές οι προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο αποτελούν «αιτία πολέμου» με το Μαξίμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εκτίμηση που διαμορφώνεται είναι ότι ο εκλογικός νόμος που έχει ετοιμαστεί δεν θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ήδη διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει το Μαξίμου.
Πολλοί μάλιστα λένε πως με αυτό το εκλογικό μοντέλο, χωρίς δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, δεν πάμε απλώς σε αρχηγικά κόμματα, αλλά σε ιδιωτικοποίηση των κομμάτων.
Ο κ. Βενιζέλος επιμένει πως προέχει να υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενώ άλλα επιφανή στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Ευθυμίου, κάνουν λόγο για ανάγκη ύπαρξης σοβαρών προβλέψεων που θα διασφαλίζουν διαφάνεια και σοβαρά κριτήρια αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους.
Προτείνουν μάλιστα να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι ανά περιφέρεια, που θα εκλέγονται όμως με σταυρό, ενώ επιμένουν πως πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη ώστε όποιος «κόβεται» από υποψήφιος να μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο, προκειμένου να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση του πώς και γιατί αποκλείστηκε από τα ψηφοδέλτια.


Σχολιάστε εδώ