Μετά τους αφγανούς λαθρομετανάστες, έρχονται ιρακινοί… επενδυτές!

Εκείνο που δεν είναι τόσο εύκολα κατανοητό είναι το ότι εκλαμβάνει το θάρρος των προκατόχων του, πρέσβεων Κων. Μπίκα, Παν. Μακρή και Νικ. Γαριλίδη, και την αποδοχή από αυτούς των πάσης φύσεως λειτουργικών και οικονομικών περιορισμών, ως παράπτωμα, όπως είχε αναφερθεί και, ευτυχώς, ο ίδιος διέψευσε εγγράφως.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λογικά συνεπές ο ίδιος ο πρέσβης που διαμαρτύρεται ότι έχει αφεθεί απροστάτευτος, να βομβαρδίζει το υπουργείο με το αίτημα που υπέβαλε από την πρώτη στιγμή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να επαναλειτουργήσει το προξενικό γραφείο της πρεσβείας και να αρχίσει να εκδίδει επιτόπου θεωρήσεις Schengen. Αυτό, όπως εκτιμούν οι υπηρεσιακοί αποδέκτες του συνεχώς επαναλαμβανομένου αιτήματος, θα εκατονταπλασιάσει τους κινδύνους βομβιστικού πλήγματος κατά της πρεσβείας μας (η οποία ήδη έχει απειληθεί σοβαρά, σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων), διότι θα προκαλέσει την καθημερινή συγκέντρωση γύρω από τα κτίριά της εκατοντάδων ιρακινών αιτούντων.

Οι ίδιοι υπηρεσιακοί συνομιλητές επισημαίνουν ότι όλοι οι προκάτοχοι του κ. Καραφωτιά, εμπειρότατοι διπλωματικοί, είχαν κρατήσει κλειστό το προξενικό γραφείο της πρεσβείας ακριβώς λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η λειτουργία του. Κινδύνων όχι μόνο ασφάλειας του προσωπικού αλλά και διαφθοράς, τουλάχιστον μεταξύ των ιρακινών αστυνομικών που θα «ρυθμίζουν» την κίνηση του πλήθους προς την πρεσβεία μας, εν μέσω συνεχών διαπληκτισμών μεταξύ ατόμων που όλοι οπλοφορούν.

Ούτε είναι τυχαίο άλλωστε ότι θεωρήσεις Schengen στη Βαγδάτη εκδίδουν μόνο πολύ λίγες ευρωπαϊκές πρεσβείες, μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, προστατευμένες από διμοιρίες ειδικών μονάδων των δικών τους εθνικών δυνάμεων.

Δεν θα επαναλάβουμε εδώ διάφορα αναπόδεικτα υπονοούμενα που γράφονται για την περίεργη επιμονή της πρεσβείας να αρχίσει να δίνει θεωρήσεις στη Βαγδάτη, ενώ πιστεύει ότι κινδυνεύει και απαιτεί γι’ αυτόν τον λόγο ενίσχυση από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν είναι όμως δυνατόν να πιστεύει κάποιος σοβαρά ότι εάν αρχίσει να δίνει θεωρήσεις Schengen (τις πολύτιμες βίζες θα τις χορηγεί ο γραμματέας της πρεσβείας Δημ. Δόχτσης, με προϊστορία στο άθλημα), θα ξεκινήσει να ρέει και προς την Ελλάδα ο πακτωλός των ιρακινών επενδύσεων. Μάλλον νέο κατακλυσμό οικονομικών μεταναστών θα πρέπει να περιμένουμε. Οι ελάχιστοι σοβαροί ιρακινοί επιχειρηματίες και επενδυτές είναι γνωστό ότι ταξιδεύουν χωρίς δυσκολία και παίρνουν αμέσως τη θεώρησή τους, περιορισμένης εδαφικής ισχύος (V.T.L), από την Ελληνική Πρεσβεία στο Αμμάν, ή ακόμη και στο Αεροδρόμιο, εδώ στην Αθήνα.

Το υπουργείο πάντως θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με την πρεσβεία στη Βαγδάτη και να αναλάβει τις ευθύνες του. Το θέμα της ασφάλειάς της (υπηρετούν εκεί 6-7 έλληνες υπάλληλοι) έχει ξαφνικά βγει από τη σκόπιμη, μέχρι πριν από λίγους μήνες, αποσιώπησή του και έχει καταλήξει, αδέξια, στη δημοσιότητα.

Από την άλλη, το κόστος οποιασδήποτε αποτελεσματικής αναβάθμισης των μέσων που διαθέτει η πρεσβεία αναμφίβολα θα είναι εξαιρετικά υψηλό και γι’ αυτό τόσες κυβερνήσεις, από το 2003 και μετά, το έκριναν ανέφικτο και προτίμησαν, ακόμη και τότε, την αποσιώπηση.


Σχολιάστε εδώ