Κομμάτια του παζλ ατάκτως ερριμμένα

Ό,τι ράβει ένας υπουργός το ξηλώνει ένας άλλος και το ξαναράβει ένας τρίτος. Αφήνω την καταιγίδα των διαψεύσεων που με μαθηματική ακρίβεια επαληθεύουν τα διαψευσθέντα κάθε τρεις και λίγο! Όσο για τον ΑΟΡΑΤΟ πρωθυπουργό, ανατρέπει και τις ελάχιστες σωστές αποφάσεις ορισμένων υπουργών του. Ανατροπή μάλιστα που εξοργίζει εντονότατα τους ήδη σφόδρα εξοργισμένους μαζί του Έλληνες.
Ο Λοβέρδος επί παραδείγματι –ένας πολυπράγμων στωμύλος ο οποίος εδώ και καιρό έχει καβαλήσει ένα θεόρατο καλάμι πότε ψευδόμενος και πότε ανασκευάζοντας τα ψεύδη του– διατύπωσε προ ημερών μια πολλαπλώς ΩΦΕΛΙΜΗ σκέψη με τη μορφή προτάσεων. Αφετηρία των προτάσεων αυτών ήταν η ΟΡΘΗ διαπίστωση ότι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους υπήρξε μη εφαρμόσιμη. Το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το κράτος θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα, επιτρέποντας μερικώς το κάπνισμα σε μεγάλα εστιατόρια και κέντρα διασκεδάσεως, τα οποία θα εξαγόραζαν με χρήμα την εξυπηρέτηση αυτή, αυξάνοντας ταυτοχρόνως και τις εισπράξεις τους, αφού θα αύξαναν την πελατεία τους και με τμήμα της μεγάλης μάζας των καπνιστών. (Πράγμα που θα συντελούσε και στη διακίνηση ρευστού χρήματος.)
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Περισσότεροι από το 60% των Ελλήνων καπνίζουν αρειμανίως, αδιαφορώντας για ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία τους. Δικαίωμα και καπέλο τους, όταν σέβονται τους μη καπνιστές. Ιδιαίτερα σήμερα που πλήττονται βάναυσα τα εισοδήματά τους με αρχιυπεύθυνο τον Παπανδρέου τον τρίτο –ΤΟΝ ΘΙΑΣΩΤΗ ΤΟΥ ΧΑΣΙΣΙΟΥ, ας μην το ξεχνάμε– το τσιγάρο είναι φάρμακο πρώτης ανάγκης για το σαράκι που τους κατατρώει.
Είτε καπνιστής είτε όχι, θα γνωρίζει ο Λοβέρδος και αυτήν τη –σημαντικότατη, κατά τη γνώμη μου– παράμετρο του προβλήματος. Και όμως, δίχως ίχνος τσίπας, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αποδεδειγμένα ατελέσφορος προηγούμενος νόμος θα εφαρμοστεί! Πώς άραγε; Προφανώς με επιπλέον ελεγκτές. Ερώτημα: Μήπως οι επιπλέον ελεγκτές συν τους υφιστάμενους θα χρειάζονται ομάδα… υπερελεγκτών για να μη δωροδοκούνται; Το ερωτώ διότι για πολλούς σήμερα το τσιγάρο είναι πιο αναγκαίο από μια κανονική μερίδα τροφής – και κάνουν σκόντο στην τροφή…
Συνείδηση του έθνους, της πατρίδας και του λαού μας ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης. Ο αγέραστος νεανίας που με τη «Σπίθα» του θα πυρπολήσει τα ανίερα ανδρείκελα που καμώνονται πως μας κυβερνούν. Ιδού τι αλίευσε ο Γιάννης Τριάντης από την «Αυγή» και τον «Ελεύθερο Τύπο», χαρακτηρίζοντάς τον «καίριο, πυρφόρο, ανατρεπτικό και χαλκέντερο “παππού του έθνους”»: «Μας έχουν τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, γιατί πιστεύουν ότι είμαστε κοπάδι… Έτσι και δεν είμαστε κοπάδι και αγριέψουμε, μόνο με τη βία μπορούν να μας επιβληθούν. Ελάτε λοιπόν να αγριέψουμε». (Η κρατική βία νομιμοποιεί την αντιβία, προσθέτω εγώ ως εκ περισσού.)
«Οι ξένες κυβερνήσεις γίνονται αρνάκια όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τη σιδερένια θέληση του λαού». «Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμπεριφέρθηκε χειρότερα κι από τον Μεταξά καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας… Πώς τολμάτε να μας πάτε 80 χρόνια πίσω;»…
Ο Μίκης είναι ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ και πώς να ήταν αλλιώς; Με όσα λέει απευθύνεται με επιχειρήματα ακλόνητα στον νου των εκατομμυρίων ακροατών του, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και το συναίσθημά τους. Έτσι, επηρεάζει και τους ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥΣ, πολλοί από τους οποίους του προσφέρουν ευήκοον ους. Ανάμεσά τους και Η ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΑΣΚΕ. Και λέω «μέχρι τούδε» διότι εξέδωσε προ ημερών μια καταπελτική διακήρυξη, με την οποία διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μια διακήρυξη που την παρουσιάζει αναλυτικά ο Γιώργος Δελαστίκ στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» της Πέμπτης και την οποία έπνιξαν κυριολεκτικά τα ραδιοτηλεοπτικά πρωτίστως ΜΜΕ.
Θα παραθέσω εδώ την αρχή της διακήρυξης και ένα ακόμα απόσπασμά της. «Η κατʼ εφαρμογή του Μνημονίου ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευθήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε». «Ακόμη οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ δείχνουν να έχουν πλέον αγανακτήσει από τα ατελείωτα υποκριτικά επεισόδια του δήθεν ʽʽαγώναʼʼ που δίνουν διάφοροι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για να ʽʽβελτιώσουνʼʼ τους όρους του Μνημονίου (…), επαχθέστατους όρους, και το μόνο που επιδιώκουν είναι να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», παρατηρεί ο Γιώργος Δελαστίκ και αφού υπογραμμίσει ότι «η διακήρυξη της ΠΑΣΚΕ λοιδορεί και χλευάζει αυτή την κυβερνητική φαρσοκωμωδία», δίνει τον λόγο στην ίδια τη διακήρυξη: «Θεωρούμε και είναι αδιανόητο, αφενός, κάθε επικαιροποίηση του Μνημονίου να γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω, να μην απολαμβάνει της στοιχειώδους νομιμοποίησης από το εθνικό κοινοβούλιο και, αφετέρου, κάθε επικαιροποίηση να φέρνει πιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος –για τις ύβρεις, τις προκλήσεις και τις μπαρούφες του οποίου έχω γράψει ένα κάρο- δεν στερείται και ορισμένων διορατικών απόψεων, όπως π.χ. η σημαντική πρότασή του να αφορά η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου «ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Ο Παπανδρέου ο τρίτος αποστασιοποιείται, λέγοντας άλλα και προτρέποντας τα κυβερνητικά τσιράκια του να είναι «προσεκτικά, προσεκτικότατα» στα θέματα δανειοδότησής μας. «Να ακολουθείτε επʼ ακριβώς ό,τι λέει ο υπουργός Οικονομικών, ή τις δικές μου δημόσιες δηλώσεις». Αυτό το «δημόσιες» είναι εύγλωττο. Στις ιδιωτικές συμφωνεί προφανώς με τον Πάγκαλο (που έχει την πατέντα και θέλει να του την ξαφρίσει). Η πατέντα Πάγκαλου θα ήταν τέλεια, αν περιείχε και το λεγόμενο «κούρεμα» του χρέους. Πάντως, αν δεν προηγηθεί γενικός ξεσηκωμός α λα Τυνησία –τα κίνητρα: φτώχεια, ανεργία, αδιέξοδο είναι ίδια- το «κούρεμα» θα το αναλάβει ο Σαμαράς (κι ας αντιτίθεται –κακώς– σήμερα).
Το σενάριο των εκλογών έχει παραμπαγιατέψει, μολονότι το επαναφέρουν στο προσκήνιο πολλοί και διάφοροι. Άλλοι πονηρά και άλλοι αφελώς. Το «γιατί» και το «ποιοι» το επαναφέρουν στο προσκήνιο ουδεμία σημασία έχει. Σημασία έχει το cui bono, το για ποιον είναι καλό, ποιους ωφελεί τελικά. Και αυτό, μια τέτοια δηλαδή πρόβλεψη, είναι παρακινδυνευμένη. Διότι ουδείς γνωρίζει ούτε μπορεί να υποθέσει σήμερα το ποσοστό της αποχής, του λευκού και του άκυρου. Άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις, οι πλείστες τουλάχιστον, είναι κατευθυνόμενες. Ορισμένες μάλιστα οργιάζουν ξεδιάντροπα. Με την ευκαιρία θέλω να διατυπώσω μια απορία που με απασχολεί από δεκαετιών: Στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις (τις εξ αυτών άριστες που δεν περιέχουν παραπειστικές ερωτήσεις), οι ερωτώμενοι απαντούν πάντοτε ειλικρινά;
Με τα σκάνδαλα υπουργών και υφυπουργών παραγεγραμμένα, θρασομανούν λίστες επί λιστών για τους ληστές δημοσίου χρήματος. Γιʼ αυτό ΟΛΟΙ πλην ενός –με τους δυο τρεις δακτυλοδεικτούμενους δεν ξέρω τι θα συμβεί– ουδόλως ανησυχούν. Και όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά οι πλείστοι από αυτούς πουλάνε και νταηλίκι, ισχυριζόμενοι ότι τα υφιστάμενα επιβαρυντικά στοιχεία είναι… πλαστά! Ο εξαιρούμενος ΕΝΑΣ είναι ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, τέως υπουργός. Ο άνθρωπος αυτός, τον οποίο δεν έχω την τιμή να γνωρίζω, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την παραγραφή και προσφεύγει σε αρμόδιο δικαστήριο για να αποδείξει την αθωότητά του. Το από καρδιάς «εύγε!» του ανήκει απολύτως. (Υπόδειξη εκ μέρους μου: Να μην εμπιστεύεστε όσους χρησιμοποιούν την έκφραση «για να λάμψει η αλήθεια».)
ΥΓ.: Το μέχρι αηδίας καθεστωτικό MEGA γελοιοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ πλήρως. Καταπελτικός δράστης ο εξαίρετος βουλευτής Κώστας Τζαβάρας. Ο οποίος κατεξευτέλισε τους… «χρυσοαίματους» και «μη μου άπτου» αστέρες του καναλιού, Πρετεντέρη και Τρέμη, κάνοντάς τους να παραληρούν. Ο πρώτος τα ʼχασε όταν άκουσε τον βουλευτή να τον αποκαλεί «ευειδή» αλλά λιγότερο έξυπνο από εκείνον, ενώ η δεύτερη θρασύτατα, λες και διέθετε ασυλία, καλούσε ουσιαστικά σε λιθοβολισμό των βουλευτών λέγοντας: «Θα σας πάρουν με τις πέτρες»!


Σχολιάστε εδώ