Και το… κυνήγι του καπνίσματος φόρτωσαν στους Επιθεωρητές Εργασίας!

Στη δίνη αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων έχει «παραδοθεί» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και το οποίο κατατίθεται στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή.
Έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις εμφανίζονται οι υπάλληλοι του υπουργείου, καθώς ο πρόεδρος του Συλλόγου τους (και πρόεδρος του ΣΕΠΕ) Ηλίας Κιούλος καταγγέλλει ότι μεθοδεύεται η απαξίωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και καλεί την υπουργό Λ. Κατσέλη να προστατεύσει τη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Η υπουργός, εκτός από τις θέσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που συμπλέουν, όπως πληροφορούμαστε, με τις εκτιμήσεις του κ. Κιούλου, πρόκειται να συναντηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με το προεδρείο του Συλλόγου του υπουργείου της, για να ακούσει τις ισχυρές ενστάσεις που διατυπώνονται ως προς το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του επίμαχου νομοσχεδίου.
Κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την εκπόνηση του νομοσχεδίου είναι ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος ανέλαβε την επανασύσταση του ΣΕΠΕ, που διέπεται από νόμο του 1998 (2629) επί υπουργίας του κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου (σ.σ.: ο πρώην υπουργός αναμένεται να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί στο νέο νομοσχέδιο). Η πρόβλεψη «για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ» δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς προδιαγράφει τη λειτουργία του οργάνου ως ξεχωριστής δομής από το υπουργείο, με αποτέλεσμα να χάνει τον υποστηρικτικό του ρόλο, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως σημαντικός στις μέρες μας, που οι εργασιακές σχέσεις μετατράπηκαν σε λάστιχο και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας επαφίεται στην «καλοσύνη» των εργοδοτών.
Σημείο τριβής είναι και η ανάμειξη του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, ο οποίος «φόρτωσε» στο προσωπικό του ΣΕΠΕ άσχετα καθήκοντα, όπως ο έλεγχος στα μαγαζιά για την εφαρμογή του μέτρου του καπνίσματος.


Σχολιάστε εδώ