Θλιβερή (κυβερνητική) εικόνα
Συγκεκριμένα:
Ως γνωστόν, ο κ. Γ. Παπανδρέου «άδειασε» τον υπουργό Υγείας στο θέμα του καπνίσματος, λέγοντας ότι δεν θα γίνει καμία αναθεώρηση του υφιστάμενου νόμου και παρότι ο κ. Λοβέρδος είχε ήδη εκτεθεί, έχοντας δώσει στη δημοσιότητα (από τα «ΝΕΑ») τα στοιχεία του αναθεωρημένου νόμου… Ασυνεννοησία και τραγέλαφος. Αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο: Πριν προβεί στη γνωστή δήλωσή του ο πρωθυπουργός (ότι θα εφαρμοστεί ως έχει ο νόμος για το κάπνισμα) εξέφρασε την άποψη ενώπιον των υπουργών του ότι κάτι… πρέπει να αλλάξει! Και έριξε τη φαεινή ιδέα να επιλεγούν καμιά πενηνταριά μαγαζιά της Αθήνας, στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισμα! Οι υπουργοί έμειναν ενεοί. Επρόκειτο για παιδική σκέψη και επικίνδυνη, ανεφάρμοστη πρόταση. Επικίνδυνη, διότι αν είχαν επιλεγεί ορισμένα καταστήματα (μπαρ, καφέ, κέντρα κ.ά.) θα βούιζε ο τόπος ότι ίσχυσαν επιλήψιμα κριτήρια. Και ανεφάρμοστη διότι, πέραν της προφανούς αδικίας για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, δεν λύνεται με τέτοιες απλοϊκές προτάσεις το δισεπίλυτο αυτό πρόβλημα…
Όμως, η έκπληξη όλων έφτασε στα ύψη όταν άκουσαν ύστερα από λίγο τον πρωθυπουργό –που έψαχνε, όπως και οι άλλοι, μια λύση με αναθεώρηση του υφιστάμενου νόμου– να βγαίνει δημόσια και να δηλώνει ότι ο νόμος αυτός τελικά θα εφαρμοστεί! Εκπληκτικό; Ασφαλώς… Και εξαιρετικά οδυνηρό. Και απελπιστικό. Γιατί δείχνει καθαρά τον εκχυλίζοντα ερασιτεχνισμό, την έλλειψη προγραμματισμού και την παντελή απουσία στοιχειώδους συντονισμού… Με άλλα λόγια, «δουλειές του ποδαριού»…
Κρούσμα δεύτερο: Ένα από τα βασικά σημεία στα οποία εμμένουν οι φαρμακοποιοί εν όψει του νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είναι να μην μπουν στον χώρο επιχειρηματίες που θα δημιουργήσουν αλυσίδες φαρμακείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον κλάδο όσο και για το κοινό, με δεδομένο ότι κάλλιστα μπορεί να δημιουργηθεί ολιγοπώλιο που θα ρυθμίζει κατά το δοκούν τις τιμές. Ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε συνεχώς τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ότι δεν θα επιτραπεί σε επιχειρηματίες, που δεν είναι φαρμακοποιοί, να μετέχουν σε εταιρείες και να δημιουργήσουν αλυσίδες φαρμακείων. Ποιοι, όμως, λέτε έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα και τάσσονται υπέρ της συμμετοχής των (άσχετων) ιδιωτών; Πρώτος ο κ. Παπακωνσταντίνου! Μαζί του ο κ. Πάγκαλος. Και βέβαια ο ίδιος ο… πρωθυπουργός! Ιδού, λοιπόν, η κακοδαιμονία, ο θλιβερός ερασιτεχνισμός και το «εική και ως έτυχεν» της σημερινής κυβέρνησης: Αντί να προηγηθεί μια πλήρως επεξεργασμένη κυβερνητική θέση για τα «κλειστά» (εν προκειμένω για τους φαρμακοποιούς), θέση που θα προκύψει ύστερα από αλλεπάλληλες, εξαντλητικές συζητήσεις, διερευνήσεις και προτάσεις των αρμόδιων υπουργών, του αντιπροέδρου και –με τη συμμετοχή– του ίδιου του πρωθυπουργού σε κάποια από αυτές (και σίγουρα στην τελική σύσκεψη όπου θα λαμβανόταν η οριστική απόφαση), έχουμε μπροστά μας το οικτρό φαινόμενο άλλα να λέει ο αρμόδιος υπουργός, άλλα να πιστεύουν οι τρεις κορυφαίοι της κυβέρνησης και άλλα ενδεχομένως να προκύψουν!
Αλλά μήπως είναι το μοναδικό κρούσμα αυτό; Μέσα στο περασμένο δεκαπενθήμερο είχαμε παρόμοια δείγματα ιλαρού ερασιτεχνισμού και προβληματικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Και τα δύο αφορούν τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες της κυρίας Μπιρμπίλη. Το πρώτο: Αναλαμβάνοντας να κάνει μια εισήγηση για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε μια εντελώς ανεπεξέργαστη πρόταση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα. Παρενέβη ο κ. Βενιζέλος και «τσαλάκωσε» τη συνάδελφό του και την ανάγκασε να πάρει πίσω την εισήγηση…
Και το δεύτερο: Η (σωστή) πρόταση της κ. Μπιρμπίλη να επιβάλει όριο 10 στρεμμάτων για οικοδομική δραστηριότητα σε ζώνες Natura, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για ευνόητους λόγους (προτεραιότητα στα συμφέροντα των ιδιοκτητών-ψηφοφόρων και όχι στο περιβάλλον που χειμάζεται εδώ και δεκαετίες)… Τελικά το θέμα διευθετήθηκε με υποχώρηση της κ. Μπιρμπίλη και αφού χρειάστηκε να παρέμβει η κ. Βάρτζελη, γενική γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού! Και εδώ αποκαλυπτική η τραγική και ιλαρή κυβερνητική εικόνα: Καμία συνεννόηση της υπουργού με τους βουλευτές ή τους συναδέλφους της (να ακούσει γνώμες, προτάσεις, να πει τα δικά της επιχειρήματα κ.λπ.), καμία συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διαμόρφωση θέσης. Εκτός κι αν δεχθούμε ότι η κ. Μπιρμπίλη είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό, πήρε από αυτόν το «πράσινο φως», αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να μη δημιουργηθεί ρήγμα στο κυβερνών κόμμα… Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, τότε πώς να πιστέψει κανείς τις διαβεβαιώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ότι περιφρονεί το πολιτικό κόστος και αδιαφορεί για τις αντιδράσεις;
Μια και ο λόγος σήμερα για τη θλιβερή εικόνα της κυβέρνησης, ιδού ακόμα ένα γεγονός. Διαφορετικής τάξεως από τα προεκτεθέντα, αλλά εξίσου σοβαρό. Αφορά στην ασύστολη κυβερνητική προπαγάνδα και στα κατά συρροή συκοφαντικά εγχειρήματα για ανομολόγητα παθογενή σε διάφορους κλάδους… Προ καιρού, λοιπόν, το πανελλήνιο έμεινε έκπληκτο ακούγοντας ότι υπάρχουν πολλοί εφοριακοί, οι οποίοι δεν κάνουν φορολογική δήλωση. Καταλυτικές οι εντυπώσεις και, συνειρμικά, αναπόφευκτος ο έπαινος για την κυβέρνηση που πασχίζει να βάλει τάξη στα του οίκου μας… Όμως, η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Και να εκθέσει πλήρως τους εμπνευστές και αυτουργούς της συκοφαντικής αυτής εκστρατείας: Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», δηλώσεις δεν είχαν υποβληθεί κυρίως από γυναίκες εφοριακούς, λόγω του ότι είναι ύπανδρες και, επομένως, τις δηλώσεις τις υποβάλλουν οι σύζυγοί τους! Το τραγικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι η εκστρατεία των πρόσκαιρων εντυπώσεων υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τις φιλότιμες προσπάθειες του ΣΔΟΕ να εντοπίσει τις ιογόνες εστίες της φοροδιαφυγής και να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου… Ποιος θα τους πιστεύει σε λίγο καιρό, ύστερα από τα συνεχή αυτά κρούσματα άσαρκης ή συκοφαντικής προπαγάνδας;
Αλήθεια, χρειάζονται περισσότερα για να καταδειχθεί το προφανές για την κυβερνητική εικόνα και λειτουργία;