Η πολιτική για την Παιδεία διχάζει ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Tο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως σας γράψαμε, είχαμε συνεδρίαση του Τομέα Παιδείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτή συμμετοχή μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αλλά και την παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου. Επίσης είχαμε συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων τόσο της ΠΑΣΠ ΑΕΙ όσο και της ΠΑΣΠ ΤΕΙ. Ωστόσο η πιο σημαντική εξέλιξη, που πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων, ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Αλέξανδρος Θεοδωράκος. Είναι πλέον φανερό ότι η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, και κυρίως η ηγεσία της, ακολουθούν έναν ξεχωριστό δρόμο, ταυτιζόμενοι σχεδόν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ ΠΑΣΠ ΑΕΙ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ακολουθούν τον δρόμο της κριτικής στήριξης με ζητούμενα και προαπαιτούμενα, προσπαθώντας να εκφράσουν το όλο ΠΑΣΟΚ στον χώρο των νέων, αλλά και την ιστορική συνέχεια θέσεων και απόψεων της παράταξης.

Η άποψη της ΠΑΣΠ ΤΕΙ
Τη Δευτέρα, μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στα όργανα της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όπου δεν είδαμε συμφωνία και κοινή θέση απέναντι στις προτάσεις του υπουργείου, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Αλέξανδρος Θεοδωράκος έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο η ΠΑΣΠ ΑΕΙ όσο και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκαν από την συνέντευξη Τύπου, καθώς δεν είχαν ιδέα ότι η ΠΑΣΠ ΤΕΙ θα ανακοίνωνε στον Τύπο τις θέσεις της. Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι παρά την έλλειψη κοινής θέσης των νεολαίων, η συνέντευξη έγινε στον χώρο Τύπου της Ιπποκράτους με πρόλογο από το κόμμα. Όσον αφορά το περιεχόμενο της συνέντευξης, ο κ. Θεοδωράκος ήταν ξεκάθαρος: Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ συμφωνεί «κατά 80 με 90% με τις διατάξεις που έχει ο νόμος» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και το κείμενο διαβούλευσης χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ως νομοσχέδιο! Μοναδικό σημείο στο οποίο η ΠΑΣΠ ΤΕΙ φαίνεται να διαφωνεί είναι η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης και η αλλαγή τής μέχρι τώρα συνδιοίκησης των ακαδημαϊκών παραγόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κατά τα άλλα θεωρεί ότι οι προτάσεις του υπουργείου καταπολεμούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, λύνουν πολλά θέματα γραφειοκρατίας και προάγουν την καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα υπερθεματίζει του υπουργείου και προτείνει κατάργηση της μονιμότητας των καθηγητών όλων των βαθμίδων! Φυσικά, κατά την ίδια συνέντευξη, ο γραμματέας της «πράσινης» σπουδαστικής παράταξης αναφέρθηκε και στην υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ που προώθησε η κυβέρνηση, αφού, όπως σας έχουμε γράψει, αποτελεί τη σημαία (και τη δικαιολογία…) της ΠΑΣΠ ΤΕΙ.

Για το άσυλο
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, και εκτός της διαβούλευσης του υπουργείου, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ παρουσίασε την άποψή της για τον τρόπο επίλυσης του θέματος του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο Αλέξανδρος Θεοδωράκος πρότεινε, βασικά, να απομακρυνθούν τα πανεπιστήμια από το κέντρο της Αθήνας (κυρίως Νομική και Πολυτεχνείο), ενώ θεωρεί ότι το άσυλο πρέπει να καλύπτει μόνο χώρους «όπου υπάρχουν φοιτητές». Ταυτόχρονα θεωρεί ότι αυτοί οι ιστορικοί χώροι των πανεπιστημίων πρέπει να γίνουν μνημεία αντιδικτατορικής δράσης, οπότε θεωρεί ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα… Τέλος ανέφερε και την πρόταση να διώκονται αυτεπάγγελτα οι πρυτανικές αρχές που δεν αίρουν το άσυλο σε περίπτωση αυτόφωρων αδικημάτων… Η απόφαση αυτή του Θεοδωράκου, να ασχοληθεί ειδικά με το θέμα του ασύλου και ειδικά με το περιεχόμενο που έδωσε, ήταν το σημείο που ξεπέρασε την ανοχή των υπολοίπων «πράσινων» νεολαίων. Οι θέσεις που εξέφρασε για τη διαβούλευση του υπουργείου μπορεί να είναι αρκετά μακριά από τις θέσεις που θα ανακοινώσει τόσο η ΠΑΣΠ ΑΕΙ όσο και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της ΠΑΣΠ αλλά και τις διαφορετικές γνώμες, ήταν διατεθειμένοι να μη δώσουν (δημόσια) συνέχεια. Ωστόσο η πρόταση περί ασύλου εξόργισε πολλούς «πράσινους». Κύκλοι της Ιπποκράτους θυμίζουν ότι πριν από δύο χρόνια οι δύο γραμματείς της ΠΑΣΠ (ΑΕΙ και ΤΕΙ) φύλαγαν τη σημαία του Πολυτεχνείου απέναντι στις πιέσεις του κόμματος και στις απόψεις περί «μουσειοποίησης» του Πολυτεχνείου. Επίσης θυμίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει δώσει εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει και να συντηρήσει τα κτίρια των πανεπιστημίων ως χώρους εκπαίδευσης της νεολαίας και όχι ως «μουσεία». Από την ΠΑΣΠ και τη Νεολαία
ΠΑΣΟΚ ακούμε ότι συνειδητά επέλεξαν να μην απαντήσουν δημόσια στον γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ γι’ αυτό το θέμα, για να μην επισκιάσουν τον διάλογο που κάνει το υπουργείο.

Συζήτηση και αντεγκλήσεις
Των τελευταίων ζυμώσεων και των κινήσεων της ΠΑΣΠ ΤΕΙ προηγήθηκαν οι συνεδριάσεις του Τομέα Παιδείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ.
Στη συνεδρίαση της «πράσινης» Νεολαίας είχαμε συμμετοχή πολύ περισσότερων μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από όσους ανήκουν στον τομέα Παιδείας, λόγω της σημασίας του θέματος, αλλά και της παρουσίας του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα για όλες τις πλευρές, ενώ από την ηγεσία Νεολαίας και υπουργείου χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα παραγωγική. Παρότι ο Γιάννης Πανάρετος δεν φημίζεται για τη σύμπνοιά του με τους συνδικαλιστές φοιτητές, ούτε είναι και αγαπημένος πολιτικός της ΠΑΣΠ, ωστόσο άκουσε με ενδιαφέρον πολλές προτάσεις, σημείωσε την ουσιαστική παράθεση επιχειρημάτων, τη σοβαρότητα διαδικασίας και απόψεων, ενώ τόνισε ότι «καιρό είχα να συμμετάσχω σε τόσο ουσιαστική συνδικαλιστική συζήτηση». Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες μετά η Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε μία ακόμη παράταση στον διάλογο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέροντας ότι θα εξαντληθεί μάλλον και ο Φεβρουάριος. Η Άννα Διαμαντοπούλου μάλιστα συμμετείχε για λίγο στη έτερη συνεδρίαση, της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, για να ακούσει απόψεις και να πείσει τους φοιτητές του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το κλίμα και πριν από την παρουσία της ήταν «πολύ θερμό», οπότε η συμμετοχή της εξελίχθηκε σε σύντομη επίσκεψη. Το σκηνικό στην ΠΑΣΠ ΑΕΙ είναι σύνθετο, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις πάνω στις προτάσεις του υπουργείου. Δεν προκύπτει προς το παρόν ευθεία στήριξη στο κείμενο διαβούλευσης και τα στελέχη της ΠΑΣΠ ζυμώνονται για να εκφράσουν κοινή θέση. Και εδώ φυσικά κυρίαρχο θέμα είναι το ζήτημα της αυτοδιοίκησης, αλλά και πολλές άλλες προτάσεις του υπουργείου, όπως σας έχουμε ξαναγράψει. Πέραν όμως αυτών, στην ΠΑΣΠ ΑΕΙ έχουν και πολλά άλλα θέματα που διχάζουν, όπως τα ζητήματα της ΠΑΣΠ ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ) που σας παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τα συνεχή δημοσιεύματα και σχόλια για διαπλοκή, σχέσεις με καθηγητές κ.λπ. Γενικά ήταν μια «θερμή» συνεδρίαση, όπου τόσο η υπουργός όσο και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν μπήκαν σε συγκεκριμένη συζήτηση, προκειμένου με την ουσία να αποφύγουν τις «ξώφαλτσες» αντεγκλήσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένουμε (ακόμη…) τα επίσημα κείμενα προτάσεων της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην Παιδεία, τα οποία θα προκύψουν στην τελική τους μορφή μετά την εξαντλητική ζύμωση των στελεχών και την ομογενοποίηση των απόψεων, ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν τόσο στις σχολές όσο και στα ΜΜΕ.

***

«Γαλάζιες» κόντρες

Υποβόσκει κλίμα έντασης μεταξύ κάποιων «γαλάζιων» νεολαίων, όπως σας έχουμε ξαναπεί. Τελευταίο φαινόμενο είναι η κόντρα μέσω διαρροών, σχολίων και δημοσιευμάτων για το αν ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν «καλός» ή όχι, για το αν είναι δραστήριος στην Ευρωβουλή ή όχι, για το αν έχει τη στήριξη της Ρηγίλλης, για το αν φτιάχνει ομάδα νεολαίων και για το αν θα τη χρησιμοποιήσουν φίλοι του στην ΟΝΝΕΔ ή ο ίδιος για να εκλεγεί βουλευτής. Φυσικά όλα αυτά γίνονται ερήμην τόσο του νυν προέδρου Ανδρέα Παπαμιμίκου όσο και του τέως (μακροβιότερου) προέδρου της ΟΝΝΕΔ και νυν ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου. Φαίνεται ότι «οι στρατοί» και «οι κολλητοί», ένθεν κακείθεν, ψάχνουν στασίδι για την επόμενη φάση… Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο μέσα στην εβδομάδα προκάλεσε η διαρροή σε τοπικά ΜΜΕ ότι ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος είναι δυσαρεστημένος με την… εξαφάνιση της ΟΝΝΕΔ Ευβοίας. Θυμίζουμε ότι η ΟΝΝΕΔ Ευβοίας, είναι η οργάνωση του πρώην υποψηφίου προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Χατζή, βασικός υποστηρικτής τής οποίας ήταν ο Κώστας Μαρκόπουλος. Στις διαρροές απάντησε με επίσημη ανακοίνωση η ΟΝΝΕΔ Ευβοίας, η οποία αφού υπερασπίζεται τους δεσμούς με τους αγωνιστές (χωρίς να τους κατονομάζει) αφήνει πολλές σπόντες κυρίως προς την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ. Στη Λυκούργου παρακολουθούν αλλά υποβαθμίζουν το θέμα, καθώς μιλούν για μια οργάνωση με μικρή επιρροή και ότι δεν θέλουν να τοποθετηθούν για εσωκομματικά ζητήματα, αφού όπως λένε, τους ενδιαφέρει η εξωστρεφής δράση της οργάνωσης στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης επικεντρώνονται σε σοβαρά θέματα πολιτικής, καθώς αναμένουμε από τους γαλάζιους νέους ανακοινώσεις για ανεργία και μετανάστευση, ενώ ολοκληρώνουν τη νέα πρόταση Παιδείας. Τέλος οργανωτικά δίνουν βαρύτητα στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ και δεν είναι τυχαίο ότι ο Παπαμιμίκος μαζί με τους δύο γραμματείς της ΔΑΠ θα ξεκινήσει τις περιοδείες του από την Πάτρα, όπου η ΔΑΠ είναι δεύτερη δύναμη με λίγο περισσότερο από 20% και έχει τα τελευταία χρόνια υποτυπώδη οργάνωση.

Εθελοντική αιμοδοσία
Παράδειγμα εξωστρεφούς δράσης της ΟΝΝΕΔ στις τοπικές κοινωνίες είναι, σύμφωνα με τη Λυκούργου, η νέα πρωτοβουλία αιμοδοσίας που αναλαμβάνουν πανελλαδικά. Η γαλάζια νεολαία διοργανώνει την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου εθελοντική αιμοδοσία σε τριάντα πέντε πόλεις της Ελλάδος με σκοπό τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος για νέους ηλικίας (από μηδέν…) ως τριάντα δύο ετών. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζουν ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, καλύπτει από εθελοντές αιμοδότες λιγότερο από το 50% των αναγκών της σε αίμα, γεγονός που αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πρόβλημα της μη διάδοσης του εθελοντικού κινήματος για θέματα υγείας στη χώρα. Για τον λόγο αυτό, αλλά και με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΟΝΝΕΔ στις τοπικές κοινωνίες, προσπαθούν να παροτρύνουν όλα τα μέλη τους και όσους άλλους το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία. Φιλοδοξούν έτσι να στείλουν έμπρακτα το μήνυμα της ενεργής συμμετοχής σε δράσεις και ενέργειες που η κοινωνία έχει ανάγκη.

***

Διαβούλευση και ερωτήματα
Όπως σας έχουμε ξαναγράψει, στις 27 Νοέμβρη 2009 το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το ψήφισμα για ένα ανανεωμένο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας (2010-2018). Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν, μέσω ενός δομημένου διαλόγου με τους νέους ανθρώπους και τις οργανώσεις τους. Η πρώτη θεματική αυτού του διαλόγου αφορά την απασχόληση των νέων και τρέχει διαρκώς από το 2010 ως και το 2011, στα πλαίσια τριών προεδριών της ΕΕ (Ισπανία – Βέλγιο – Ουγγαρία). Κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε η Βʼ φάση της διαβούλευσης μέσω της διαδικασίας του δομημένου διαλόγου, η οποία ολοκληρώθηκε με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας, Λουβέν 2-4/10/2010, και κατέληξε σε 40 κοινές συστάσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα κράτη-μέλη. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε τις προτάσεις πολιτικής που προτείνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να κρίνετε την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών εν Ελλάδι. Κατά τη διάρκεια της Γʼ φάσης διαβούλευσης, επί ουγγρικής προεδρίας (1/1/2011 – 30/06/2011), οι νέοι καλούνται να συμμετέχουν καταθέτοντας τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν στην απασχόληση, επιλέγοντας τους 10 τρόπους καλύτερης και πιο άμεσης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας. Όλες οι προτάσεις και το σχετικό ερωτηματολόγιο βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΓΓΝΓ, αλλά και του ΟΑΕΔ, και μπορείτε να συμμετέχετε μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2011. Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι εγείρονται ερωτήματα με το κείμενο που έχει δημοσιεύσει προς διαβούλευση η ΓΓΝΓ στην ιστοσελίδα της. Για παράδειγμα, ενώ η απόφαση των υπουργών μιλά για διάλογο με τους νέους και τις οργανώσεις τους, η ΓΓΝΓ «παρέλειψε» να αναφέρει τις οργανώσεις στην τελευταία της ανακοίνωση. Επίσης ενώ η ευρωπαϊκή απόφαση μιλά για διάλογο προς ανάπτυξη πολιτικών (εφαρμόσιμων δηλαδή μέτρων), η ΓΓΝΓ επιλέγει να μιλά αφηρημένα για «θέματα». Τέλος μας προξενεί εντύπωση ότι ενώ η ευρωπαϊκή απόφαση περιέχει τον όρο να διεξάγεται ο διάλογος (τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό) όχι από το κράτος αλλά από τους ίδιους τους νέους, με συμμετοχή απλώς της αρμόδιας κρατικής αρχής νεολαίας, η ΓΓΝΓ μεθοδευμένα έχει επιλέξει να υποβαθμίσει την αρμόδια Εθνική Επιτροπή σε όργανο «επεξεργασίας των αποτελεσμάτων αυτού του διαλόγου».

***

Αλλαγή ηγεσίας στην ΚΝΕ
Στην αρχή της εβδομάδας το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την ομόφωνη εκλογή του νέου γραμματέα της, του Θοδωρή Χιώνη, μέχρι τώρα μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Ο Θοδωρής Χιώνης είναι 30 ετών, μαρμαροτεχνίτης, μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και οργανώθηκε στην ΚΝΕ τo 1993. Είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ από το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στην αρχή κυκλοφόρησαν έντονες φήμες για «παροπλισμό» Πρωτούλη και ανάγκη αλλαγών, λόγω εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΚΝΕ, η ΠΚΣ και το ΜΑΣ. Όμως από τις δικές μας πηγές δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αντί απάντησης οι «κόκκινοι» νεολαίοι έκαναν έντονη δημόσια παρουσία με συλλαλητήριο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Επίσης λίγο μετά την ανακοίνωση της εκλογής του, ο Θοδωρής Χιώνης παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας της Σύγχρονης Εποχής, του «επίσημου» βιβλιοπωλείου και εκδοτικού οίκου του ΚΚΕ. Προκειμένου να μεταδοθεί το νόημα ότι η δουλειά της εργατικής πάλης της ΚΝΕ συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, ο νέος γραμματέας της ΚΝΕ κάθισε έχοντας αριστερά του την Αλέκα Παπαρήγα και δεξιά του τον μέχρι πριν από λίγες ώρες γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη.

***

Νέα προσπάθεια
Αν δεν έχει πέσει ακόμα στα χέρια σας ή αν δεν το έχετε δει ακόμα στο διαδίκτυο, το Vice Versa είναι μια προσπάθεια έκδοσης ενός ανεξάρτητου νεανικού πολιτικού περιοδικού. Η ιδέα αναδύθηκε όταν δύο συμφοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, προβληματισμένοι, όπως πολλοί νέοι, από την κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάτι που πίστεψαν ότι λείπει στις δύσκολες και κρίσιμες αυτές συνθήκες. Η βασική ιδέα ήταν να σχηματιστεί μια παρέα φοιτητών, οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους ιδεολογικούς χώρους, είναι έντονα προβληματισμένοι και δεν είναι κομματικά φανατισμένοι. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε μια ομάδα νέων, η οποία αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Ραχιανιώτη, Αντώνη Βασιλοκωνσταντάκη, Αλέξανδρο Κορογιαννάκη, Αλέξανδρο Πολίτη, Παναγιώτη Δουδωνή, Δημήτρη Λιούρδη, Δημήτρη Τριανταφυλλάκη, Τζένη Αναστασοπούλου, Κατερίνα Σκουτέλη από τη Νομική Σχολή Αθηνών, Νικόλα Ανδρουλάκη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, Φιόνα Σφουντούρη από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ντίνο Ψυχογιό από τη Θεατρολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομάδα αυτή έδεσε πολύ γρήγορα, συνειδητοποίησαν ότι αυτό που τους δένει είναι η διάθεση για κάτι καινούργιο, ανανεωτικό και συνάμα σοβαρό. Κάποιοι από αυτούς ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με καθηγητές τους για να γράψουν στο περιοδικό, ενώ στο πρώτο τεύχος (ενδεικτικό της κατεύθυνσής τους…) κατάφεραν να προσεγγίσουν με επιτυχία και να έχουν συνεντεύξεις των κ. Καμίνη και Μπουτάρη. Στόχος του περιοδικού, μας λένε, είναι η απόδειξη ότι οι νέοι στην Ελλάδα δεν μένουν αδρανείς, μπορούν να σκεφτούν και έχουν όλη τη διάθεση για κάτι διαφορετικό, ειλικρινές, που θα οδηγεί κάπου, δεν ξέρουμε ακριβώς πού, πάντως σίγουρα κάπου καλύτερα. Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν και έχει ήδη διανεμηθεί στη Νομική, το Παιδαγωγικό, την Ιατρική, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σύντομα θα πάει και στο Πολυτεχνείο, το ΠΑ.ΠΕΙ. και τη Φιλολογία, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει ως τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Ελλάδας!

Οι «ιθαγενείς» στην Κύπρο
Οι «ιθαγενείς», οι νέοι και οι νέες του περιοδικού «Άρδην» και της εφημερίδας «Ρήξη», αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα ταξίδι στην Κύπρο στις αρχές του νέου χρόνου, μια και πολλοί ελλαδίτες σύντροφοι δεν έχουν επισκεφθεί τη Μεγαλόνησο. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η συναναστροφή και η συμπόρευση ελλαδιτών και κύπριων νέων και η όσο γίνεται καλύτερη γνωριμία τους με τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, καθώς και με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση του τόπου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έκαναν το ταξίδι μέσα στις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης κυπριακής αλλά και ελλαδικής ιστορίας, όπως λένε. Από τη μια η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του Μνημονίου και ουσιαστικά είναι υπό κατοχή και από την άλλη η Κύπρος με το 37% υπό τουρκική κατοχή και με μια ηγεσία ανάξια των κρίσιμων στιγμών. Και οι «ιθαγενείς» θέλουν να αγρυπνούν και να προσπαθούν…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ
σπόντες

Ρηξικέλευθες προτάσεις
Δολοφονικό «πράσινο» σχόλιο για τις διαφωνίες των ΠΑΣΠ σχετικά με το άσυλο: «Αφού η ΠΑΣΠ ΤΕΙ προτείνει να καταργηθεί το άσυλο στα ΑΕΙ, ας προτείνει και η ΠΑΣΠ ΑΕΙ να καταργηθεί το άσυλο στα ΤΕΙ για να τελειώνουμε»!
Για το ευρωομόλογο
Η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ για το ευρωομόλογο ευελπιστεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ότι θα βγάλει στην κοινωνία τις περιφερειακές της οργανώσεις. Ήδη έχει καταθέσει αναλυτικό και τολμηρό σχέδιο στο κόμμα και αναμένει τις αποφάσεις.
Μετρήσεις
ΟΝΝΕΔίτες ήταν οι περισσότεροι που επευφημούσαν τον Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση για τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μεγαλύτερης ηλικίας και κομματικοί οι περισσότεροι υποστηρικτές του Κώστα Καραμανλή. Επόμενο ήταν να ακούγονται περισσότερο οι νεαροί, με τα καλύτερα πνευμόνια και τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό!
Οικογενειακά
Η κοπή της πίτας της ΟΝΝΕΔ ακούμε ότι θα γίνει οικογενειακά, στα υπάρχοντα γραφεία της, τις επόμενες ημέρες. Σε αντίθεση με πρακτικές νυχτερινών μαγαζιών… Για τη σύσφιγξη των σχέσεων;
Βαρύ φορτίο
Η νέα πρόταση Παιδείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ (και της ΟΝΝΕΔ) έχει απορροφήσει τον περισσότερο χρόνο των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης τις τελευταίες ημέρες. Ασχολούνται με την επιμέλεια του περιεχομένου αλλά και με τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της (σταδιακής;) παρουσίασης.
Απουσία
Λείπει η ΟΝΝΕΔ από τη νέα ιστοσελίδα της ΝΔ! Υποθέτουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν το έχει αντιληφθεί, διότι είναι γνωστή η αδυναμία που έχει στους «γαλάζιους» νεολαίους, ανεξαρτήτως ηγεσίας! Επίσης υποθέτουμε ότι η «παράλειψη» δεν «έτυχε» απλώς, καθώς οι περισσότεροι που ασχολήθηκαν με τη νέα ιστοσελίδα είναι γνωστά νυν και πρώην στελέχη ή μέλη της ΟΝΝΕΔ, αλλά… από τους άλλους!
Λογαριασμό, παρακαλώ!
Με μια εξαιρετικά επιθετική κίνηση η ΟΛΜΕ ζήτησε δημόσια και ευθέως από το υπουργείο Παιδείας να κάνει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις χρηματοδοτήσεις που τρέχουν από το ΕΣΠΑ στο υπουργείο αλλά και απολογισμό για όλα τα ποσά του ΕΠΕΑΕΚ. Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι, όταν περικόπτονται τα δικά τους εισοδήματα και οι δαπάνες Παιδείας, οφείλει το υπουργείο να δίνει λογαριασμό για τα «έργα» που διαχειρίζεται με διαφορετικούς κανόνες…
Τους δουλεύουνε
Σε συνέχεια παλαιότερου σχολίου μας, αντιγράφουμε από το ευφυές πόνημα «Φοιτητική παθολογία» το λήμμα «συνδιαλεκτικός παραφοιτητισμός»: «Σποραδικές περιπτώσεις φοιτητών που συνδιαλέγονται με τους καθηγητές για να περνάνε τα μαθήματα (και όχι μόνο). Πάνω από 95% των κρουσμάτων συναντώνται σε συνδικαλιστές ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Περιστασιακά μπορεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας ανάμεσα σε συνδικαλιζόμενους φοιτητές του ίδιου πολιτικού χώρου. Με γενετικό έλεγχο στο DNA των ασθενών ανευρίσκεται συχνά το γονίδιο της λαμογιάς».
Στόχευση
Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ερώτηση για τις ενέργειες της ΠΑΣΠ στην ΑΣΟΕΕ. Πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε ερώτηση για την ιστοσελίδα antinews και τις διαφημίσεις που έχει. Είναι προφανής η επιλεκτική στοχοποίηση… Αφήστε δε τη βραχεία μνήμη. Ορισμένοι «γαλάζιοι» φίλοι τής στήλης που ακόμη ασχολούνται με τα πανεπιστήμια, έχουν περάσει από κρατικές και δημοτικές θέσεις, ενώ τελευταία ασχολούνται με ιστοσελίδες, είναι σίγουροι ότι θα ξεφύγουν από τις «φιλελεύθερες» ερωτήσεις της Ντόρας;


Σχολιάστε εδώ