Ευρεία συμπαράταξη από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ μέχρι τα αριστερά της Αριστεράς ζητά ο Τσίπρας

Aνεβάζει τους τόνους της αντιπολιτευτικής ρητορικής ο Α. Τσίπρας μετά και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε μαζί με το Αριστερό Ρεύμα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την εξάμηνη ανακωχή, την οποία πρότεινε προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί το συμμαχικό σχήμα.

Χωρίς να υιοθετεί το σύνολο των θέσεων του Αριστερού Ρεύματος, όπως για παράδειγμα η αποχώρηση της χώρας από την ΟΝΕ, ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην κριτική του προς τον Γ. Παπανδρέου. Τον κάλεσε να βγει και να πει την αλήθεια στον λαό, ότι η επιλογή που έκανε με το Μνημόνιο που υπέγραψε με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν είναι λύση, γιατί «οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Θα την πείτε ελεγχόμενη; Μεγάλη η διαφορά ενδεχομένως, αλλά θα είναι χρεοκοπία. Μπορεί να μην παραλύσουν οι τράπεζες, μπορεί και να παραλύσουν».

Μάλιστα, προχωρώντας ακόμα περισσότερο, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα για τον πρωθυπουργό είναι «αν θα πει την αλήθεια στον λαό για να μην έχει την τύχη, σε έναν χρόνο από τώρα, του Μπεν Άλι (Προέδρου της Τυνησίας που υπό το βάρος των διαδηλώσεων έφυγε από τη χώρα) ο οποίος είναι και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, σύντροφος του Γ. Παπανδρέου, και να έχει άλλη τύχη, ή θα συνεχίσει σαν να μην καταλαβαίνει τίποτα».

Στον ΣΥΝ ξεκαθαρίζουν ότι θέλουν στην παρούσα συγκυρία τον κόσμο στον δρόμο και αναφέρουν ότι σήμερα δεν έχει κανένα νόημα η Αριστερά να κοιτάει το «μαγαζί της» και να ενδιαφέρεται απλώς για το εάν θα μπει στη Βουλή ή εάν θα κάνει το 4%, 8% ή 9% καθώς η μόνη λύση είναι «μια μεγάλη πολιτική ανατροπή που θα δώσει τη δυνατότητα ελπίδας στον λαό και απεμπλοκής από το Μνημόνιο».

Τώρα, τονίζουν, είναι η ώρα που χρειάζεται μια ευρεία συμπαράταξη από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα αριστερά της

Αριστεράς προκειμένου να υπάρξει ένα μέτωπο με έναν και μοναδικό στόχο: Το σταμάτημα της κοινωνικής κατρακύλας, της κοινωνικής χρεοκοπίας και την απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Από εκεί και πέρα, προτείνουν, υπάρχουν μίνιμουμ στόχοι, όπως η αναδιαπραγμάτευση του χρέους χωρίς νέα Μνημόνια, η ανάπτυξη με όρους κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση προϋποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης.

Ο Α. Τσίπρας ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους εκπροσώπους των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για την επανεκκίνηση του συμμαχικού σχήματος που ουσιαστικά είναι ανενεργό το τελευταίο διάστημα. Σε αυτές μετέφερε τις προτάσεις του ΣΥΝ για τη μεταφορά του κέντρου βάρους της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, στις συνεδριάσεις της οποίας θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι των τάσεων του συμμαχικού σχήματος, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του ΣΥΝ. Το σίγουρο είναι ότι από τη νέα πορεία επανεκκίνησης αποκλείει τον Α. Αλαβάνο και όσους τον ακολουθούν, αφού στην Κουμουνδούρου είναι στέρεα η πεποίθηση ότι ο Α. Αλαβάνος χαράζει χωριστή πορεία η οποία μάλιστα είναι ανταγωνιστική στην πολιτική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε και με τη «διασπαστική υποψηφιότητα Αλαβάνου» στις εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής.

Στο μεταξύ η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη έχει στρέψει την προσοχή της και δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση μιας συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι μια τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διαβεί το κατώφλι της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ