Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Επόμενο ήταν η κρίση, εκτός από τις άλλες παρενέργειες, να πλήξει και την
αγορά εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, την τελευταία τετραετία 2007-2010 καταργήθηκαν 22
εκατ. θέσεις μόνιμης απασχόλησης. Τα 14,5 εκατ. αφορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τα 2,6 εκατ. τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τα υπόλοιπα αναφέρονται στις άλλες περιοχές του πλανήτη. Επομένως για να φτάσει η απασχόληση στα επίπεδα προ της κρίσης, θα πρέπει να δημιουργηθούν ισόποσες θέσεις μόνιμης εργασίας. Και πάλι η ανεργία θα είναι υψηλή, με τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Πότε άραγε θα μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να αναπληρώσει αυτές τις απώλειες που έπληξαν ευθέως τον εργαζόμενο κόσμο; Η έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας προβλέπει ότι από το β΄ εξάμηνο του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη και η δειλή αύξηση των θέσεων εργασίας. Και προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων από το 2015 και μετά. Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι η διαπίστωση ότι περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι από την αρχή της κρίσης και έχουν απογοητευθεί πλέον και δεν αναζητούν εργασία. Και επιπλέον δεν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η ανάκαμψη από το 2011 φυσικά δεν αφορά και τη χώρα μας.

2 Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις των οικονομολόγων και των οικονομικών
αναλυτών σχετικά με την ανάπτυξη των διαφόρων οικονομιών συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι μέχρι το 2050 η Κίνα θα είναι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, με δεύτερη τις ΗΠΑ, τρίτη την Ινδία, τέταρτη την Ιαπωνία και πέμπτη τη Γερμανία. Η Γαλλία κατατάσσεται στην ένατη θέση, η Ιταλία στην ενδέκατη και η Τουρκία στη δωδέκατη. Έκπληξη αποτελεί η κατάταξη της Βραζιλίας και του Μεξικού στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα. Η κατάταξη αυτή αφορά φυσικά τις παραγωγικές δυνατότητες και το ύψος του ΑΕΠ κάθε χώρας. Από πλευράς όμως κατά κεφαλήν εισοδήματος, η κατάταξη ανατρέπεται άρδην καθώς πολλές από τις χώρες αυτές έχουν τεράστιο πληθυσμό. Όπως για παράδειγμα η Κίνα, η οποία με πληθυσμό 1,5 δισ. κατατάσσεται δέκατη στο κατά κεφαλήν εισόδημα, με πρώτη την Ιαπωνία, δεύτερες τις ΗΠΑ και τρίτη τη Γερμανία. Επομένως ο πλούτος των εθνών πολλές φορές δεν συμβαδίζει με τον πλούτο των πολιτών. Αυτή η κρίση δημιούργησε μια κατάσταση έντονης εισοδηματικής αδυναμίας στους εργαζομένους. Κι αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία των σχεδιαστών της κρίσης. Η εργατική τάξη παρουσιάζεται πλέον πολύ
αδύναμη και με κατεδάφιση των κατακτήσεών της. Και διαφωνούμε με τις προσδοκίες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ότι
θα μπορέσει από το 2015 να ανακτήσει τις δυνάμεις της.

3Οι υποδείξεις και τα μέτρα του Μνημονίου που εφαρμόστηκαν στην υπερχρεωμένη Ελλάδα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της πλήρους αποτυχίας. Και τούτο γιατί ήσαν ιδιαίτερης αυστηρότητας και οι δόσεις ήσαν αρκετά υπερβολικές για να καταπολεμήσουν τις όποιες ασθένειες της ελληνικής οικονομίας. Ήδη εμφανίζονται φαινόμενα τα οποία οι συντάκτες και οι αποδέκτες του Μνημονίου δεν μπόρεσαν να τα διαβλέψουν. Με μεγάλη αφέλεια είχαν υπολογίσει ότι ο πληθωρισμός το 2010 θα έφτανε στο 1,8% – 2%, ενώ τώρα έκλεισε στο 5,2%. Τεράστια η απόκλιση και εξοντωτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Το ίδιο φαινόμενο τεράστιων αποκλίσεων εμφανίζεται και στον τομέα των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η μεγάλη καθίζηση παρατηρείται στα φορολογικά έσοδα, ενώ ο μόνος τομέας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συντακτών του Μνημονίου είναι οι περικοπές των δαπανών που αφορούν μισθούς και συντάξεις. Έτσι δημιουργήθηκε στην ελληνική κοινή γνώμη η κατάσταση κόπωσης προσαρμογής. Είναι μια κατάσταση που δημιουργεί σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της όποιας κυβέρνησης. Η κόπωση προσαρμογής θεωρείται και είναι πρόδρομο στοιχείο σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Είναι κατάσταση που για τη χώρα μας επιφέρει τον εκφυλισμό του Μνημονίου ή τον εκφυλισμό της κοινωνικής γαλήνης. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι μέχρι τώρα θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι πάνε χαμένες. Και υπενθυμίζουμε ότι όταν άρχισε η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων ο πρωθυπουργός μας είχε υποσχεθεί ότι οι θυσίες του λαού δεν θα πάνε χαμένες.


Σχολιάστε εδώ