«Δεν πληρώνω» βροντοφωνάζουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι!

= Για πρώτη φορά οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατ’ αρχάς η ΑΔΕΔΥ (πιθανότατα αποφασίζει και η ΓΣΕΕ), διοργανώνουν την Πέμπτη συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας και τάσσονται κατά των αυξήσεων στα εισιτήρια, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα διόδια, ενώ με το σύνθημα «Δεν πληρώνω» φορείς, συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις κ.ά. εγκαινιάζουν σειρά κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της ακρίβειας, των περικοπών των εισοδημάτων (μισθών, συντάξεων) κ.λπ.

Εξάλλου η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, ενωτικά και διαπαραταξιακά, κηρύσσει στις 10 Φεβρουαρίου εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, με τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων να καλούν τους δημόσιους υπαλλήλους σε μαζική συμμετοχή. Οι επικεφαλής κ. Σπ. Παπασπύρος (ΠΑΣΚ/ΔΥ), Ηλ. Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ), Ηλ. Βρεττάκος (Αυτόνομη Παρέμβαση) όπως και το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Αγκαβανάκης (ΠΑΜΕ) καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι:

= Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σήμερα αντιμέτωποι με νέα επιδρομή εις βάρος των ασφαλιστικών, μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων και με νέο κύκλο ιδιωτικοποίησης «κοινωνικών υπηρεσιών» και φορέων.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ επιδιώκει την κήρυξη και από τη ΓΣΕΕ εικοσιτετράωρης απεργίας, ώστε οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από κοινού, να ματαιώσουν νέα σχέδια για μείωση των συντάξιμων αποδοχών με «κούρεμα» της επικουρικής ασφάλισης, αυτήν τη φορά παράλληλα με το πάγωμα και τη μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα το ΠΑΜΕ με τους εκπροσώπους του κ. Γ. Πέρρο, Χρ. Καρτσιώτη, Θ. Κούτρα τάσσεται υπέρ της εικοσιτετράωρης απεργίας στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ και ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Γ. Γαβρίλης θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση της ΕΕ την κήρυξη κοινής απεργίας με την ΑΔΕΔΥ. Στο μέτωπο της ΓΣΕΕ συνεχίζεται το αδιέξοδο σε επίπεδο προεδρείου, μετά την αποχώρηση από αυτό των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Δεξιάς (ΔΑΚΕ) και της Αυτόνομης Παρέμβασης, με συνέπεια η ΠΑΣΚΕ να αποτελεί ηγεσία μειοψηφίας.

Πάντως στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους συμμετείχαν μαζί με τον πρόεδρο Γ. Παναγόπουλο και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Β. Μπουζούλας, όπως και ο Γ. Γαβρίλης.

Όποια συνδικαλιστική εξέλιξη σημειωθεί στο ηγετικό επίπεδο της ΓΣΕΕ θα γίνει σε συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, που όμως δεν θέλουν στην πραγματικότητα οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, καθώς εκτιμάται ότι η ΠΑΣΚΕ θα ανακτήσει την πλειοψηφία στην ηγεσία.

Η άρση του αδιεξόδου επιδιώκεται πάντως απ’ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές – έστω και για διαφορετικούς λόγους. Τα πρώτα βήματα, αν γίνουν, θα γίνουν μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς όλες οι δυνάμεις προβλέπουν νέα επέλαση μέτρων κατά των εργαζομένων για να εξασφαλιστεί η 4η δόση του δανείου.


Σχολιάστε εδώ