ΒΙΩΣΙΜΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ!

Το πόρισμα της Αρχής θα ανακοινώσει μεθαύριο Τρίτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ενώ το αργότερο σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμη και η ανάλογη μελέτη για τον δημόσιο τομέα, που εκπονείται σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Και για το Δημόσιο τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί είναι ενθαρρυντικά και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μόλις ολοκληρωθεί και η μελέτη αυτή, με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, το υπουργείο «θα κλείσει» το θέμα των Ταμείων Κύριας Σύνταξης.

Μεγάλη ανακούφιση για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα για τον άμεσο αρμόδιο κ. Κουτρουμάνη, που φαίνεται να πιστεύει πως εφόσον «κρατιέται» η κύρια σύνταξη ο χειρισμός στο μείζον θέμα των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες το «3ο Μνημόνιο» προβλέπει δραματικές μειώσεις, «μπορεί να είναι πιο επιεικής».

Η αισιοδοξία βεβαίως των Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, γιατί «τα παθήματα κάποια στιγμή πρέπει να γίνονται μαθήματα». Υπενθυμίζεται σχετικά ότι λίγα μόλις χρόνια πριν, ο τότε υπουργός Εργασίας Δημ. Ρέππας, με τον δικό του αντιασφαλιστικό νόμο, διατυμπάνιζε τη βεβαιότητά του, όπως και της κυβέρνησης Κ. Σημίτη, ότι οι «μεταρρυθμίσεις του» εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για 30 χρόνια. Περίπου 6 χρόνια μετά ακολούθησε και νέος αντιασφαλιστικός νόμος, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, και υπουργίας της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, που ανατράπηκε μόλις ενάμιση χρόνο μετά, επί υπουργίας Α. Λοβέρδου και με εποπτεία της «τρόικας», που εισήγαγαν ένα ακόμη πιο άγριο σύστημα, κατεδαφίζοντας πλήρως δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Κοινός παρανομαστής των αλλεπάλληλων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων με διάφορες μεθοδεύσεις και η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων αμέσως, ενώ η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή επρόκειτο να αντιμετωπισθούν (σ.σ.: πάντα ανεπιτυχώς, κυρίως γιατί απουσίαζε η πολιτική βούληση πέραν της όποιας ανικανότητας).

Βεβαίως και στη συγκεκριμένη μελέτη για τη βιωσιμότητα των Ταμείων Κύριας Σύνταξης διατυπώνονται και πάλι οι γνωστές προϋποθέσεις: Εάν εξασφαλιστεί η εισπραξιμότητα των εσόδων, αν ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή, αν, αν… που «φρενάρουν» εξ αντικειμένου τις πολλές προσδοκίες, καθώς στο παρελθόν οι προϋποθέσεις έμειναν στα χαρτιά.

Για πολλοστή φορά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, επιμένει στη θέση ότι: «Η εξασφάλιση των πόρων για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν πρέπει να προέρχεται από τις περικοπές των παροχών, αλλά από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και από την αναζήτηση νέων πόρων χρηματοδότησης, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η αύξηση των εισφορών». Είναι προφανώς ο άλλος δρόμος για τη βιωσιμότητα του συστήματος, που βρίσκεται όμως στον αντίποδα των πολιτικών επιδιώξεων της κυβέρνησης και της «τρόικας».

Και στη νέα μελέτη που θα παρουσιάσει την Τρίτη ο κ. Κουτρουμάνης έχει «ελεγχθεί» ότι σε καμία περίοδο δεν ξεπερνιέται το όριο του 2,5% του

ΑΕΠ για τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού (κύρια, επικουρική, ανταποδοτική). Όπως σχετικά αναφέρεται στο 3ο Μνημόνιο:

«Η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου μείωσης της συνολικής αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημόσιου τομέα για την περίοδο 2010-2060 κάτω των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ».

Αν η αισιόδοξη μελέτη τελικά εμφανίζεται ως αντίβαρο στη μεγάλη σφαγή που θα ακολουθήσει στη λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, το εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις, μένει να αποδειχθεί στους επόμενους μήνες.


Σχολιάστε εδώ