αμυντικά θέματα

Ο Πρόεδρος πήρε τʼ όπλο του
ξ Σημαντικά μηνύματα εξέπεμψαν οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Αρμενίας κ. Κάρολος Παπούλιας και Σερζ Σαρκισιάν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο κ. Σαρκισιάν.
Ο Κάρολος Παπούλιας άφησε άφωνους τους παρευρισκόμενους, όταν απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας είπε: «Περάσαμε μαζί συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία μας. Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο». Παραπέμποντας ευθέως τόσο στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, όσο και στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου λίγα χρόνια μετά. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι: «Αν δεν είχαμε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών με την Τουρκία, δεν θα είχαμε ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», γεγονός που το χαρακτήρισε άδικο, αφού οι Έλληνες είναι ειρηνικός λαός.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρκισιάν άδραξε την ευκαιρία, μίλησε για «δύσκολους γείτονες και σύνθετα προβλήματα», εννοώντας την Τουρκία, και πρόσθεσε με ύφος απόλυτα ειλικρινές: «Δύσκολους γείτονες που συνεχίζουν να ομιλούν από θέση ισχύος και όπως πάντα διεκδικούν τα πάντα και πάρα πολύ γρήγορα». Η τελευταία αυτή αποστροφή των δηλώσεων του κ. Σαρκισιάν αποτελεί την ωμή πραγματικότητα του σήμερα.
Η Τουρκία, που έχει αναδειχτεί πια στην περιφερειακή δύναμη της ευρύτερης περιοχής μας, μιλά από θέση ισχύος, διεκδικεί τα πάντα και γρήγορα, και αξιώνει «υποταγή». Το βιώνει η μικρή Αρμενία και σε κάποιο βαθμό και η Ελλάδα. Και αν δεν υπήρχε αυτή η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας, τα πράγματα –ας μη γελιόμαστε– θα ήταν πολύ χειρότερα. Το αντίδοτο στις διεκδικήσεις της Άγκυρας είναι ένα και μόνον ένα. Θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας –που είπε προ ημερών και ο Μίκης Θεοδωράκης– και η διατήρηση αξιόπιστης αποτρεπτικής ισχύος. Αλλά δυστυχώς, κύριε Παπανδρέου, αυτό δεν επιτυγχάνεται ούτε με τις «καρντάσιες» επιθέσεις φιλίας ούτε με τις συνεχείς μειώσεις στον λειτουργικό προϋπολογισμό των ΕΔ και την ακινησία στους εξοπλισμούς.

Ενημερωτική επίσκεψη
στο Πεντάγωνο
s Μαθαίνουμε ότι μέσα στην εβδομάδα ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας, συνοδευόμενος από τους αναπληρωτές τομεάρχες Αλ. Δερμετζόπουλο και Στέφανο Γκίκα, θα επισκεφτούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα ενημερωθούν από την πολιτική ηγεσία για όλα τα θέματα που απασχολούν το υπουργείο. Μια πρωτοβουλία που δείχνει διάθεση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στον ευαίσθητο τομέα της Άμυνας.
Αεροπορικά νέα
ξ Συνοδευόμενα από δέοντα σχόλια…
s Παρεδόθησαν στην Κύπρο πέντε ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης (SAR) τύπου AW 139, ιταλικής κατασκευής AGUSTA – WESTLAND, σύγχρονης σχεδίασης και παραγωγής (προμήθεια μετά διαφανή διαγωνισμό).
ξ Η Τουρκία, πέραν των άλλων, προχωρεί στην απόκτηση ακόμη 6 υπερσύγχρονων ελικοπτέρων CH-47C (CHINOUK) με ηλεκτρονικά κατασκευασμένα από την ΤΑΙ (τουρκική ΕΑΒ), κόστους 1,2 δισ. δολαρίων. Με άλλα λόγια αυξάνει τις δυνατότητες της ταχύτατης μεταφοράς προσωπικού και υλικού.
s Από εδώ πώς θα μεταφέρουμε, αν χρειαστεί, υλικό και προσωπικό σε νήσο; Με εντελώς απαξιωμένα, πλέον, ZUBR, με C27J που έχουν πτητική διαθεσιμότητα κάτω του 50% ή με ΝΗ-90 που θα παραλαμβάνονται από το 2014;
ξ Εξήντα, ναι εξήντα, επιθετικά ελικόπτερα APACHE AH-64D LONGBOW αγοράζουν τα ΗΕΑ! Τριάντα ολοκαίνουργια και τριάντα εκσυγχρονισμένα σε Block III. Μα τον Αλλάχ, από ποιον απειλείται η χώρα; Εμάς πάντως, όπως προέκυψε από γκάλοπ που έγινε στην Τουρκία δεν μας φοβούνται. Μόνο το 2% θεωρεί την Ελλάδα εχθρό. Αντίθετα το 43% θεωρεί εχθρό την Αμερική. Επομένως αγοράζει τα 60 επιθετικά ελικόπτερα, προφανώς για την επίθεση που σχεδιάζει κατά της Ουάσινγκτον. Είδες οι… μεμέτηδες, ενώ εμείς φοβισμένα ανθρωπάκια έχουμε γίνει…
s Πάντως, το θέμα του εκσυγχρονισμού των δικών μας από Block I σε II φαίνεται ότι ετάφη οριστικά. Το σοβαρότερο και πλέον σύγχρονο οπλικό μας σύστημα της Ξηράς (Αεροπορία Στρατού) χρυσοπληρωμένο, απαξιώνεται από τους γραφειοκράτες του ΥΕΘΑ, τους παρασυμβούλους του κ. Βενιζέλου! Πού να βρουν τα λεφτά; Ας ψάξουν να βρουν ποιοι αγόρασαν τα ΝΗ-90 σε διπλάσια τιμή από αυτήν των Φινλανδών (300 εκατ. ευρώ καπέλο) και να τους τα πάρουν. Πρόκειται περί καθαρής μίζας, κ. Γεώργιε Α. Παπανδρέου!
ξ Η Ινδία και η Ρωσία αποφάσισαν την ανάπτυξη, από κοινού, μαχητικού πέμπτης γενιάς (Ινδία 300 και Ρωσία 250). Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε…
ξ Ο βουλευτής κ. Γ. Κοραντής, έχοντας ως ερέθισμα δημοσιεύματα του «Π», υπέβαλε στον κ. Βενιζέλο ερώτηση με την οποία ζητάει να μάθει:
– Υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση του ΓΕΣ για τη διάλυση της 1ης Στρατιάς;
– Στη διαμόρφωση των άρθρων του νόμου Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών, που έγινε στις ΕΔ γνωστός κατόπιν εορτής, μετά την ψήφισή του, συμμετείχαν εξωθεσμικά άτομα (σ.σ.: αλλιώς πώς συντάχθηκε; Επέμφθη εξ ουρανών διʼ αγγέλου πρωτοστάτου;).
s Τι απάντησε ο υπουργός;
– Η μελέτη δομής των ΕΔ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παρουσιαστεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
– Ουδέν για την «ταμπακέρα». Μία από τα ίδια…

Φορέστε τα κράνη σας
ξ Επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) των ΕΑΣ κατά διδύμου Βενιζέλου – Μπεγλίτη.
s Είστε κλέφτες γιατί κλέβετε τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού και ψεύτες-παραμυθάδες γιατί προσπαθείτε να πείσετε ότι λύνετε προβλήματα… Να λύσουν προβλήματα αυτοί που τα δημιούργησαν;
ξ Η στήλη δεν είναι ούτε με τον αστυφύλαξ ούτε με τον χωροφύλαξ. Απλώς σημειώνει ότι στην απαξίωση και δυστυχία των ΕΑΣ μεγάλο ρόλο έχουν παίξει αμφότεροι, πολιτικοί και συνδικαλιστές. Οι πρώτοι παραχώρησαν προνόμια και «συγκυβέρνηση» στους δεύτερους και είχαν ήσυχο το κεφάλι τους. Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, που όλοι το έβλεπαν ότι θα φτάσει πλην των συνδικαλιστών, έχουμε στενοχώριες. Φυσικό…


Σχολιάστε εδώ