Τεντώνουν το σχοινί…

ΣΤΑ άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, με απρόβλεπτες εξελίξεις και προβλεπόμενη την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Αθήνας. Αιτία, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και φέρνουν τα πάνω κάτω στη δομή και τη λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων. Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προβλέπει συγχωνεύσεις φορέων, νέο εργασιακό καθεστώς με κατάργηση επιδομάτων, περικοπές αποδοχών, μετατάξεις κ.ά. Οι εργαζόμενοι διαφωνούν, βρίσκονται εδώ και έξι εβδομάδες σε απεργιακές κινητοποιήσεις και θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση αποφεύγει προς το παρόν να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις φοβούμενη το πολιτικό κόστος και ποντάρει στις αντιδράσεις του επιβατικού κοινού. Ταυτόχρονα έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των Οργανισμών να προσφύγουν σε όλα τα νόμιμα μέσα στις περιπτώσεις που από τους εργαζομένους διαπράττονται παράνομες πράξεις ή υπάρχει παρακώλυση των συγκοινωνιών. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν παρότι τα δικαστήρια κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στην περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν έχει τα αναγκαία αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο.
Προσωρινά
ΤΑ θετικά μηνύματα (μεμονωμένα) των προηγούμενων ημερών από το μέτωπο της οικονομίας προκάλεσαν προσωρινή μόνο ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι τα δεδομένα στη διεθνή αγορά εξακολουθούν να είναι αρνητικά και οι προοπτικές δυσοίωνες. Η χώρα μας, αν και με… αλμυρό επιτόκιο, κατάφερε να δανεισθεί 1,95 δισ. ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα ο προϋπολογισμός του 2010 έκλεισε με θετικά στοιχεία: Το έλλειμμα μειώθηκε κατά 36,5%, έναντι 32,3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9%, με αρχική πρόβλεψη το 7,5%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντείνονται οι συζητήσεις και οι διεργασίες προς την κατεύθυνση λήψης γενναίων αποφάσεων για την αντιμετώπιση κατά τρόπο οριστικό και αποτελεσματικό των δημοσιονομικών προβλημάτων των ευρωπαϊκών χωρών. Το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις τόσο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου όσο και για την έκδοση του ευρωομολόγου.
Έκθετος
ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα για την κυβέρνηση και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη μετά τις αποκαλύψεις του Wikilleaks για τα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται να δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση και τη λειτουργία της ΕΥΠ στον τότε αμερικανό πρέσβη Ντ. Σπέκχανρτ. Παράλληλα φαίνεται να είχε προχωρήσει σε μυστικές συμφωνίες με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις, ωστόσο επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία τους ισχυριζόμενος ότι όλα αυτά που έλεγε στον αμερικανό πρέσβη ήταν… ευρέως γνωστά. Εκτός από την κριτική των Μέσων Ενημέρωσης ο υπουργός δέχτηκε και τα «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο ΣΥΝ σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την εξάρτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τις ΗΠΑ.
Αντίθετα, την ίδια ώρα φαίνεται να κλείνει το «μέτωπο» που άνοιξε στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «κοπρίτες» ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ αρχικά φάνηκε να οδηγούμαστε σε ρήξη του αντιπροέδρου με το Μαξίμου, στην πορεία ο πρωθυπουργός απέφυγε τη σύγκρουση φοβούμενος τις συνέπειες. Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε τα… συνήθη, ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν από τους δημοσιογράφους! Επισήμανε ότι όταν αναφέρεται στο κυβερνητικό έργο μιλάει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για τα επιμέρους ζητήματα όμως εκφράζει προσωπικές απόψεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει!
Στο βάθος εκλογές…
ΣΤΟΝ πρώτο ανασχηματισμό των κομματικών οργάνων ο Αντ. Σαμαράς κινήθηκε με δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων με την αξιοποίηση ενός μεγάλου αριθμού βουλευτών και στελεχών σε θέσεις ευθύνης. Δεύτερον, τη «φραγή» νέων διαρροών προς τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ειδικά στο δεύτερο η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς μια σειρά στελεχών που κινούνταν στον στενό πυρήνα των πολιτικών φίλων της Ντ. Μπακογιάννη (Γιαννόπουλος, Γιακουμάτος, Καραγκούνης, Ιωαννίδης κ.ά.) αποδέχθηκαν την πρόταση του κ. Σαμαρά και πήραν θέσεις στα κομματικά όργανα. Παράλληλα οι αλλαγές σε ορισμένα πόστα, όπως π.χ. του εκπροσώπου και του τομεάρχη Εξωτερικών, έγιναν προκειμένου να αντιμετωπισθούν αβελτηρίες και αδυναμίες. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μέσα στο 2011 θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές και το επόμενο διάστημα, μετά τον κομματικό ανασχηματισμό, θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπολιτευτικής τακτικής. Στην αντίπερα όχθη, η κ. Μπακογιάννη προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις: Ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή για τις προμήθειες του υπουργείου Υγείας, ευελπιστώντας ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα πλήξει στελέχη της ΝΔ, ενώ σε συνεννόηση μαζί της ο βουλευτής Γ. Κοντογιάννης ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμμαχία ευελπιστώντας ότι το γεγονός αυτό θα… επισκιάσει τις σαρωτικές αλλαγές στη ΝΔ.
Μετρούν αντίστροφα
ΣΤΗΝ τελική ευθεία μπαίνει το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς. Στις 20 Ιανουαρίου, ύστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η Εξεταστική θα παραδώσει το πόρισμά της, με τον πρόεδρό της Σ. Βαλυράκη να αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας παράτασης. Τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρέδωσε στην Επιτροπή μέρος από τις 65.000 σελίδες στις οποίες εκτείνεται το περιεχόμενο του σκληρού δίσκου και του ηλεκτρονικού ημερολογίου του Μιχ. Χριστοφοράκου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ως προς τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία θα προτείνεται η παραπομπή, ωστόσο τα μικρότερα κόμματα μιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κατηγορία την οποία αποκρούει η Ρηγίλλης και τονίζει ότι δεν έχει κανένα λόγο να συγκαλύψει τις ευθύνες κανενός, αφού όλες οι «αμαρτωλές συμβάσεις» με τη Ζήμενς υπογράφτηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ