Συνεχές «κούρεμα» των συντάξεων

ΜΟΝΙΜΟ και πάγιο χαρακτήρα θα έχουν οι περικοπές των συντάξεων (και των μισθών) που επιβλήθηκαν το 2010 με νόμους σε εκτέλεση της σύμβασης δανεισμού με την «τρόικα».
Στο πλαίσιο αυτό ουδεμία αύξηση θα δοθεί το 2011 στις συντάξεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ έναντι των περικοπών προβλέπονται πενιχρές αυξήσεις και μόνο από 1/1/2014.
Υπενθυμίζεται ότι με τους «εκτελεστικούς νόμους» των συμφωνιών δανεισμού και σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους επιβλήθηκε κατά το 2010 μηδενική αύξηση (πάγωμα) των κύριων συντάξεων μέχρι 31/12/2013, περικόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων (καταβολή 400 ευρώ μεικτά), Πάσχα και το επίδομα αδείας (καταβολή 200 ευρώ μεικτά) και επιπλέον γίνεται παρακράτηση στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ 3-10%.
Μεταβολές όμως θα αρχίσουν και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς βάσει αναλογιστικών μελετών που θα συντάξει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εντός του 2011, θα υπάρξει περικοπή από 1/1/2012 στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών Ταμείων. Περαιτέρω και σύμφωνα με τους νόμους του Μνημονίου, για όλα τα Ταμεία το ύψος των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα ανακαθορίζεται με ειδικό νόμο και βάσει αναλογιστικών μελετών που θα συντάσσονται, ανά διετία, με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων.
Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται νέα περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων από το 2012. Έναντι των ανωτέρω περικοπών και μειώσεων των συντάξεων ο νόμος προβλέπει πενιχρές αυξήσεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, από 1/1/2014 ο νόμος προβλέπει αύξηση των συντάξεων κατ’ έτος για όλα τα Ταμεία, και του Δημοσίου, το ύψος της οποίας δεν θα υπερβαίνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ειδικά για τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπως έχουν περικοπεί, προβλέπεται για όλα τα Ταμεία αναπροσαρμογή (αύξηση) κατά ενιαίο ποσοστό, που θα καθορίζεται βάσει αναλογιστικών μελετών και εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, και μόνο από το 2014 και μετά.
Οι προϋποθέσεις όμως αυτές που τίθενται από τον νόμο στην ουσία αναιρούν τις αυξήσεις που προβλέπονται, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί επ’ αόριστον το «πάγωμα» των συντάξεων.

Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ