Πώς αλλάζει η εργασία στα Μέσα

Προς το παρόν το μοντέλο είναι το εξής: Κλείσιμο εφημερίδων που δεν αντέχουν, πολλές περιφερειακές απολύσεις και περικοπές διαρκείας στις αμοιβές και για τους χαμηλόμισθους με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το πρώτο βήμα έγινε στην 4Πι Εκδοτική τον Οκτώβριο του 2010 με μειώσεις κατά 12% και επιστροφή στο πρότερο καθεστώς ύστερα από 3 χρόνια. Ακολούθησε ο ΣΚΑΪ με την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων και την οριζόντια μείωση των αποδοχών κατά 10% για έναν χρόνο. Τη σκυτάλη θέλει να πάρει η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης που θα προβλέπει μειώσεις 10-15%.
Πιλότος και εδώ είναι το Δημόσιο, αφού με βάση την πρώτη απόφαση για τις περικοπές κατά 10% στον δημόσιο τομέα που ελήφθη πριν από έναν χρόνο η μέση μείωση των αποδοχών ανέρχεται σε 25%. Ακολουθεί η απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης σε τομείς όπου δραστηριοποιείται η ΕΡΤ. Δηλαδή, οι εργαζόμενοί της δεν μπορούν να εργάζονται παράλληλα σε ανταγωνιστικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στο internet. Ανάλογη διάταξη προωθεί η κυβέρνηση και για τα ιδιωτικά ΜΜΕ ύστερα από σχετικό αίτημα των εκδοτών. Οι εργαζόμενοι με μισθωτή απασχόληση σε λίγο καιρό μόνο με έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη θα μπορούν να εργάζονται παράλληλα και σε άλλο Μέσο.
Το «παράθυρο»
Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι που πιέζουν ήδη για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της ΕΡΤ. Ζητούν να έχουν 1+1 μισθό, δηλαδή οι διάφορες φίρμες να μπορούν να λαμβάνουν και ένα έξτρα ποσόν μέσω μεικτών παραγωγών.


Σχολιάστε εδώ