Προτάσεις-σοκ των εκδοτών!

Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Σταύρος Ψυχάρης ήταν ξεκάθαρος ως προς το περιεχόμενο της νέας σύμβασης:

1. Μείωση 15% στους μισθούς.

2. Ανοιχτές επιχειρησιακές συμβάσεις.

3. Κυλιόμενο πενθήμερο 40 ωρών (8ωρο κάθε μέρα) και μέσα στην εβδομάδα δύο ρεπό που κι αυτά θα είναι κυλιόμενα, δηλαδή αν τη μια βδομάδα έχεις ρεπό Δευτέρα και Τρίτη την επόμενη μπορεί να είναι το ρεπό Πέμπτη και Παρασκευή! Τέρμα οι αργίες του Σαββατοκύριακου, τέρμα οι ώρες δουλειάς και οι εφημερίδες να κυκλοφορούν όποια μέρα θέλουν και όποια ώρα θέλουν οι εκδότες, με υπερεργασία για τους συντάκτες στις διαδοχικές εκδόσεις της ίδιας εφημερίδας στο διαδίκτυο.

4. Τέρμα η προσαύξηση κατά 200% όσων εργάζονται την Κυριακή για τα δευτεριάτικα φύλλα.

5. Για όποιον δουλεύει την Κυριακή η προσαύξηση θα είναι 75%.

6. Η σύμβαση που θα υπογράφει ο εργαζόμενος θα ισχύει μόνο για μία δουλειά στην εφημερίδα κι αν απασχολείται και σ’ άλλη δουλειά ή έχει δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη δουλειά θα παίρνει έναν μισθό και για τις άλλες επιμίσθιο!

7. Το 70% της αποζημίωσης που παίρνει ως τώρα ο εργαζόμενος όταν συνταξιοδοτείται κατεβαίνει στο 40%!

8. Κατάργηση της μεταφοράς αργιών.

9. Τήρηση της ΣΣΕ σε όλες τις εφημερίδες με ευθύνη και των δύο Ενώσεων.

Και φυσικό… αυτονόητο καμία πρόταση για αύξηση…

Στη συζήτηση μετείχαν από την πλευρά των εκδοτών-επιχειρηματιών οι κύριοι Ψυχάρης, Μπόμπολας και Αϊδίνης, ενώ τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΣΗΕΑ συγκροτούσαν οι Σόμπολος, Νταβανέλλος, Κουμπιάς, Νταουντάκη και Ράμμος.

Η αντίδραση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΣΗΕΑ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Πάνος Σόμπολος, ήταν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψουν μια τέτοια σύμβαση. Και αποχώρησε, ενώ συμφώνησε να ξανασυναντηθούν την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια ενημέρωσαν τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που έβαλαν θέμα να γίνει αμέσως έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ. Ο Σόμπολος δεν δέχθηκε, έπειτα όμως από τις πιέσεις που υπήρξαν πρότεινε να γίνει απλώς μια συζήτηση.

Επίσης δόθηκε εντολή η Νομική Υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ να καταγράψει τις θέσεις της Ένωσης στις προτάσεις-σοκ των εκδοτών, που, όπως είπαν μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, πάνε τους δημοσιογράφους 20 χρόνια πίσω!

Να σημειωθεί ότι η παράταξη του προέδρου της Ένωσης Πάνου Σόμπολου δίνει εικόνα αποσύνθεσης. Οι διαφωνούντες παρατηρούν πως η ΕΣΗΕΑ δεν έχει «κόκκινες γραμμές» και πως ο Π. Σόμπολος εμφανίζεται αδύναμος να αντιδράσει.

Μέτωπο διαμαρτυρίας

Να υπάρξει μέτωπο διαμαρτυρίας στην ενημέρωση, από τους εργαζομένους στο ΑΠΕ, στην ΕΡΤ, στα δημοτικά ΜΜΕ, στη Γ.Γ. Επικοινωνίας, στα γραφεία Τύπου, ώστε να πάρουμε πίσω τα λεφτά που μας κόψανε και τα δώρα, επειδή έγινε παράνομα χωρίς νόμο, απαιτώντας ταυτόχρονα να μη μας κόψουνε κι άλλα με τον καινούργιο νόμο. Ταυτόχρονα με τις νομικές ενέργειες, επειδή όλα αυτά αποτελούν βάρβαρη υπεξαίρεση, να αποφασισθούν απεργιακές κινητοποιήσεις με σχέδιο, στόχο και διάρκεια. Ανάλογη πρωτοβουλία πρέπει να αφορά και τους συνταξιούχους μας, που ζουν με παγωμένες για τρίτο χρόνο συντάξεις από το ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ και με κομμένα δώρα από το ΤΣΠΕΑΘ και με περικοπές στην πρόνοια και στην περίθαλψη. Αντίστοιχες συζητήσεις να γίνουν σ’ όλους τους χώρους δουλειάς.

Αυτά πρότεινε χθες και έγιναν αποδεκτά, στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ), Δημήτρης Τσαλαπάτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Η ΚΕΔ κατήγγειλε επίσης με ανακοίνωσή της την πλειοψηφία των 9 στο ΔΣ της Ένωσης (Νταβανέλλους, Νταουντάκη κι όλη την παρέα της παρακμής) επισημαίνοντας υπόγειες συμφωνίες με μνημόνιο υποταγής της ΕΣΗΕΑ στην κυβέρνηση και στους εργοδότες.


Σχολιάστε εδώ