Προτάσεις και αλλαγές από την ΟΝΝΕΔ

Για το παρεμπόριο
Μέσα στην εβδομάδα λοιπόν η ΟΝΝΕΔ εξέδωσε πολιτικές ανακοινώσεις (σημεία επικαιρότητας τα ονομάζουν…) για το παρεμπόριο, για το θέμα των διοδίων και για τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Το ζήτημα του παρεμπορίου μάλιστα το θεωρεί το βασικότερο όλων, στην κατηφόρα που έχει πάρει το ελληνικό εμπόριο. Γι’ αυτό προτείνει (αποτρεπτικά) την ένταση του ελέγχου στις πύλες εισόδου των λαθρεμπόρων και την ένταση της αστυνόμευσης από τις ελεγκτικές αρχές σε δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια. Η γαλάζια νεολαία υιοθετεί μελέτη που ανεβάζει τα διαφυγόντα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο από το παρεμπόριο στα 5 δισ. ευρώ και τον συνολικό τζίρο στα 20 δισ ευρώ. Γι’ αυτό ζητάει άμεση κινητοποίηση από την κυβέρνηση, εν όψει και των εκπτώσεων, ενώ καλεί όλους μας, με έμμεσο τρόπο, να σκεφθούμε ότι αγοράζοντας από το παράνομο εμπόριο, στερούμε θέσεις εργασίας από συμπολίτες μας και έσοδα από το ελληνικό κράτος.

Γαλάζια διόδια!
Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η ΟΝΝΕΔ μέσα στην εβδομάδα ήταν τα διόδια, για τα οποία πιστεύει ότι είναι μονόδρομος η άμεση μείωση του κόστους διέλευσης. Σύμφωνα με τη γαλάζια νεολαία, πέρα από τον Γολγοθά της καθημερινότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, οι νέοι αλλά και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και την άνοδο στο κόστος της βενζίνης και των διοδίων. Φέρουν ως παράδειγμα τη διαδρομή Αθήνα -Θεσσαλονίκη – Αθήνα με κόστος διοδίων 45,20 ευρώ, ποσό που θεωρούν «δυσβάσταχτο» για όλους. Η ΟΝΝΕΔ αναγνωρίζει ότι η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί με την παραχώρηση εκμετάλλευσης των σταθμών διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες (από την κυβέρνηση της ΝΔ, συμπληρώνουμε εμείς…), στις οποίες παράλληλα έχει μεταφερθεί και η ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των εθνικών αυτοκινητοδρόμων, αλλά και η δημιουργία νέων ανά την Ελλάδα. Σημειώνει ότι οι επίσημες συμβάσεις των ιδιωτικών εταιρειών με το κράτος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τη μη νομιμότητα της λειτουργίας των σταθμών διοδίων, ωστόσο η οικονομική κρίση επιβάλλει την ανεύρεση τρόπων μείωσης του κόστους μετακίνησης. Για τους γαλάζιους νεολαίους το κράτος οφείλει να δει και την ηθική πλευρά του ζητήματος και να προσπαθήσει, σε συνεργασία με τις εταιρείες λειτουργίας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, να βρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των οδικών έργων που αυτές έχουν αναλάβει. Η ΟΝΝΕΔ λοιπόν προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο να μπει άμεσα σε διαπραγματεύσεις εξεύρεσης φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων που θα οδηγήσουν τις κοινοπραξίες λειτουργίας των εθνικών οδών σε άμεσες μειώσεις του αντιτίμου διέλευσης, διότι, όπως σημειώνει, το ελληνικό κράτος οφείλει να κατανοήσει πως η φράση «αναπροσαρμογή προς τα κάτω» δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά και μόνο τα έσοδα της ελληνικής οικογένειας.

Αποκλεισμός των νέων επαγγελματιών
Σχετικά με το θέμα των ενεργειακών επιθεωρητών, που απασχολεί από την προηγούμενη Δευτέρα όλους τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων της χώρας, η ΟΝΝΕΔ καταγγέλλει ότι σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή μπορούν να την αποκτήσουν σίγουρα λίγοι, και αναμφισβήτητα όχι νέοι, καθότι προαπαιτείται δεκάχρονη επαγγελματική εμπειρία. Με αυτή του την ενέργεια το ΥΠΕΚΑ όχι μόνο δημιουργεί ένα «κλειστό» επάγγελμα (σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης), αλλά αποκλείει την ενασχόληση με αυτό επαγγελματιών με συναφείς ειδικότητες (ύστερα από παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων μετεκπαίδευσης θα ήταν σωστότερο) και επιπλέον πετάει εκτός της συγκεκριμένης αγοράς τη νεολαία της χώρας, το πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Η ΟΝΝΕΔ σημειώνει ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να καταδικάσει την προσπάθεια αποκλεισμού των νέων επαγγελματιών από την αγορά εργασίας, και μάλιστα σε μια περίοδο που τα ποσοστά ανεργίας ολοένα και αυξάνουν. Μόνη λύση που βλέπουν οι γαλάζιοι είναι η μείωση του απαιτούμενου χρόνου επαγγελματικής εμπειρίας, αν όχι η εξ ολοκλήρου αφαίρεσή του. Περιβάλλον και ανάπτυξη για την ΟΝΝΕΔ είναι δύο τομείς άμεσα συνδεδεμένοι, και «ανάπτυξη με περιορισμούς δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτε άλλο από θεαθήναι άλογη πολιτική». Ωστόσο σημειώνουμε ότι στην αρχή της ανακοίνωσης η ΟΝΝΕΔ εγκαλεί τις κυβερνήσεις (πράσινες και μπλε, χωρίς να το αναφέρει…) για καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας από το 2006! Επιπλέον χαρακτηρίζει την Τίνα Μπιρμπίλη και το ΥΠΕΚΑ «παραφωνία» σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση κατώτερων αμοιβών, διότι προέβησαν σε ορισμό κατώτατης αμοιβής των ενεργειακών επιθεωρητών. Οι γαλάζιοι νέοι πιστεύουν μάλιστα ότι αυτή η αμοιβή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμελητέο ποσό.

Οργανωτική ανασυγκρότηση
Πέρα από τις ανωτέρω ανακοινώσεις, συνεχίζεται η πυρετώδης προετοιμασία της Λυκούργου για την ανακοίνωση της νέας συνολικής «πρότασης Παιδείας» της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Η ανακοίνωση φαίνεται ότι θα συμπέσει χρονικά με τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι γαλάζιοι σχεδιάζουν να φτάσουν οι προτάσεις τους σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Στόχος τους είναι αποκτήσει το στελεχικό τους δυναμικό στις σχολές ένα πλήρες και ουσιαστικό όπλο αντιπαράθεσης με τις άλλες παρατάξεις, ενώ ευελπιστούν να υπερβούν το όριο των 3,5 μονάδων διαφορά από την ΠΑΣΠ στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές. Γι’ αυτόν τον λόγο, ταυτόχρονα με τις πολιτικές προτάσεις προχωρά και η οργανωτική δουλειά, με
ιδιαίτερο βάρος στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ενώ ξεκινούν οι περιοδείες Παπαμιμίκου – Ιωαννίδη – Αντωνάκη σε πόλεις με ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η γαλάζια κινητοποίηση ξεκίνησε ήδη στις σχολές με την κυκλοφορία της πρώτης αφίσας της νέας καμπάνιας, με τον εύγλωττο τίτλο «Μη σκέφτεσαι τι κάνει το Πανεπιστήμιο για σένα, σκέψου τι κάνεις εσύ για το Πανεπιστήμιο» και υπότιτλο «Αλλάζουμε νοοτροπία», με φόντο έναν… πράσινο καναπέ! Πέρα όμως από τη ΔΑΠ και στην περιφερειακή οργάνωση της ΟΝΝΕΔ γίνεται δουλειά. Εκτός από την εκτεταμένη ανασυγκρότηση στο Λεκανοπέδιο την οποία «τρέχει» εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Δημήτρης Σακαρετσάνος, το Επαρχιακό της ΟΝΝΕΔ αρχίζει και κινείται ακόμη πιο έντονα, καθώς βλέπουμε πλέον και αρκετές εξωστρεφείς τοπικές δράσεις από περιφερειακές οργανώσεις των γαλάζιων. Μάλιστα ακούμε ότι ετοιμάζουν μια συντονισμένη δράση σε όλη την Ελλάδα (αυτό θέλουν να κάνουν συνεχώς). Πρόκειται για τη διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας στις 26 Ιανουαρίου σε τουλάχιστον 25 πόλεις της Ελλάδας, με τη συμμετοχή όλου του μηχανισμού της ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μεγάλη «γαλάζια» τράπεζα αίματος! Τέλος δεν πρέπει να μας διαφύγει, όπως σας έχουμε ξαναγράψει, ότι επίκειται σύντομα «ανασχηματισμός» στη Λυκούργου, ο οποίος θα περιλαμβάνει, επιβεβαιωμένα, κάποια μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που δεν φαίνεται να ακολουθούν τις προθέσεις της ηγεσίας για έντονη πολιτική δραστηριοποίηση σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής.

***

Πράσινες διαμάχες

Το Σάββατο είχε προγραμματιστεί η, επί μακρόν, αναμενόμενη συνεδρίαση του Τομέα Παιδείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η θέση της πράσινης νεολαίας απέναντι στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας. Λόγω της σοβαρότητας της συνεδρίασης, προβλεπόταν να συμμετάσχουν τόσο ο τομέας Παιδείας του Κινήματος όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Λόγω της ώρας που γράφεται η στήλη, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την εξέλιξη της συνεδρίασης και τα συμπεράσματα. Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες μας, διαφαίνεται μια γενική σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων πάνω στο ευρύτερο πλαίσιο τοποθέτησης για την ανάγκη αλλαγών στην Παιδεία, όχι απαραίτητα με το περιεχόμενο που δίνει το υπουργείο Παιδείας. Οι πράσινοι νεολαίοι φαίνεται να προκρίνουν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη αλλαγή, χωρίς να απορρίπτουν τα θετικά, όπως λένε, βήματα που κάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχουν επιμέρους ζητήματα στα οποία διαφωνούν. Μαθαίνουμε ότι κυρίαρχο ρόλο στις προτάσεις Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΠ ΑΕΙ θα έχει η περιφερειακή διάσταση τόσο του χωροταξικού σχεδιασμού όσο και των ακαδημαϊκών αντικειμένων. Υπάρχει όμως προβληματισμός για το θέμα του αυτοδιοίκητου και των σχέσεων με την κοινωνία, στα οποία οι νέοι του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ προχωρημένοι. Γενικά, το πλαίσιο της συζήτησης θα εστιάστηκε σε όσα σας έχουμε γράψει τους τελευταίους μήνες. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δηλώνει ξεκάθαρα ότι «ανήκουμε στην όχθη της αλλαγής στα Πανεπιστήμια και όχι στην όχθη της διαπλοκής». Και είναι διατεθειμένοι να δώσουν μάχες με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, με συγκεκριμένες προτάσεις, εστιάζοντας κυρίως σε πανεπιστήμια όπως το ΟΠΑ, το Πάντειο, το ΠΑΜΑΚ και το ΠΑΠΕΙ. Αναμένουμε σύντομα το κείμενο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αλλά και την, ξεχωριστή, θέση που θα ανακοινώσει η ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων ύστερα από ξεχωριστή της συνεδρίαση.

Διαμάχη και στην ΑΣΟΕΕ
Πάντως μέσα στην εβδομάδα κορυφώθηκε μία ακόμη πράσινη διαμάχη, με την ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ να «αγανακτεί» με τις καταγγελίες εναντίον της (είχαμε γράψει και εμείς…) και να επιτίθεται αντ’ αυτού στον αντιπρύτανη του ΟΠΑ Γιάννη Κατσουλάκο, γνωστό πράσινο στέλεχος με πολλές κυβερνητικές θέσεις στο παρελθόν. Οι κατηγορίες αφορούν τις αμοιβές του αντιπρύτανη από άλλες κρατικές θέσεις. Η επίθεση αυτή της ΠΑΣΠ προκάλεσε όχι μόνο την ανταπάντηση Κατσουλάκου, αλλά και έντονη ανακοίνωση του συλλόγου των μελών ΔΕΠ του ΟΠΑ, ο οποίος καταγγέλλει συγκεκριμένα την ΠΑΣΠ για τραμπουκισμούς, παρακώλυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, συμφέροντα κ.λπ. Μέσα σε λίγες ώρες (μέσα από επώνυμες διαδρομές ιστοσελίδων νεολαίας…) η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε την ανακοίνωση και κατέθεσε την Παρασκευή σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων κλήθηκε να πάρει θέση και εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία όχι μόνο καλύπτει την ΠΑΣΠ ΟΠΑ, αλλά υιοθετεί πλήρως το σκεπτικό της και το επεκτείνει! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΠΑΣΠ ΟΠΑ είναι από τις πιο δυνατές ΠΑΣΠ πανελλαδικά και ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων προέρχεται από το ΟΠΑ.

Κόντρες με ΠΑΣΠ ΤΕΙ
Παράλληλα με όλα αυτά, μέσα στην εβδομάδα είχαμε και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την ΠΑΣΠ ΤΕΙ, η οποία έχει χαράξει έναν δικό της ξεχωριστό δρόμο στο πράσινο στερέωμα. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν ξεχωριστή συνάντηση των γραμματέων της ΠΑΣΠ ΤΕΙ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με θέμα συζήτησης τις αλλαγές στην Παιδεία. Όπως σας έχουμε ξαναγράψει, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ στηρίζει αναφανδόν τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, κυρίως λόγω της κατοχύρωσης, όπως το βλέπουν, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ. Επιπλέον, λόγω αυτού του γεγονότος φέρεται να έχει έρθει πολύ κοντά ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ με την Άννα Διαμαντοπούλου. Στη συζήτηση που έγινε εκφράστηκε η ικανοποίηση των γραμματέων της ΠΑΣΠ ΤΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και ορισμένοι προβληματισμοί. Με το πέρας της συζήτησης όμως κυκλοφόρησε «nonpaper» όπου υποστηριζόταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τις προτάσεις, ενώ διαφώνησαν μόνο τέσσερις από τους σαράντα έξι γραμματείς που «πρόσκεινται στον γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή». Η ευθεία αυτή επίθεση δημιούργησε εσωτερικά προβλήματα και πιθανόν να έχουμε σύντομα νέα επεισόδια. Από την πλευρά της ηγεσίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι ούτε τα αριθμητικά δεδομένα ισχύουν ούτε υπήρξε ποτέ πρόθεση ή πράξη παρέμβασης της Ιπποκράτους στην ΠΑΣΠ ΤΕΙ.

***

Ερωτήματα
Διαβάσαμε την έκθεση του κ. Ρακιντζή, γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία ζητά τη δίωξη μελών του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΠΑΜΑΚ για υπόθεση ανάθεσης ενός διαγωνισμού καθαριότητας που απασχόλησε τα ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό. Δεν μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης, την οποία έχει ενδελεχώς μελετήσει ο ΓΕΔΔ. Ωστόσο επειδή με την έκθεσή του ζητά τη δίωξη και των εκπροσώπων των φοιτητών που συμμετέχουν στο Πρυτανικό Συμβούλιο, δημιουργούνται εύλογα κάποια ερωτήματα. Πιστεύει ο κ. Ρακιντζής ότι οι εκπρόσωποι των φοιτητών σε συγκεκριμένο διαγωνισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας έπρεπε να γνωρίζουν εκ των προτέρων (και χωρίς να προβλέπεται από πουθενά) τις αμοιβές που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου καθαριστριών ανά κατηγορία εργαζομένου και ανά περίπτωση (οικογενειακή κατάσταση, προϋπηρεσία κ.λπ.), ώστε να μπορούν να τις συγκρίνουν με τις προσφορές που έδωσε κάποια εταιρεία; Πιστεύει ότι οι εκπρόσωποι των φοιτητών στο Πρυτανικό Συμβούλιο πρέπει να γνωρίζουν ολόκληρο το νομικό οπλοστάσιο περί διαγωνισμών του Δημοσίου, αναθέσεων, προσφυγών, ανακοπών, ασφαλιστικών μέτρων και άλλων τινών, προκειμένου να αποφασίσουν αν το πανεπιστήμιό τους πρέπει να καθαρίζεται ή όχι; Προφανώς ο κ. Ρακιντζής, λόγω προχωρημένης ηλικίας, δεν θυμάται την ποσότητα γνώσεων που και ο ίδιος κατείχε στην ηλικία των 22 εώς 25 ετών. Αναρωτιόμαστε επίσης (και μάλλον θα έπρεπε και ο ίδιος να είχε αναρωτηθεί εκ των προτέρων) πώς είναι δυνατόν σε άλλα Πρυτανικά Συμβούλια οι εκπρόσωποι των φοιτητών να έχουν τις γνώσεις που χρειάζονται. Από τη δική μας πληροφόρηση προκύπτει ότι σε κανένα πανεπιστήμιο οι εκπρόσωποι των φοιτητών στο Πρυτανικό Συμβούλιο (αλλά και σε άλλα όργανα συνδιοίκησης) δεν έχουν τις νομικές γνώσεις που απαιτούνται, αλλά εμπιστεύονται τις νομικές εισηγήσεις που έχουν μπροστά τους και φυσικά την εμπειρία των ακαδημαϊκών τους δασκάλων. Αν ως Πολιτεία θέλουμε να διώκουμε τους εκπροσώπους των φοιτητών για τυχόν λανθασμένες αποφάσεις που λαμβάνουν στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ώστε αυτοί οι εκπρόσωποι να περνάνε ειδική εκπαίδευση περί διοικητικών διαδικασιών και καθηκόντων, πριν τους πετροβολήσουμε; Εκτός κι αν ο πραγματικός στόχος της όλης υπόθεσης είναι να αναδειχθεί «η δυσκολία συμμόρφωσης των φοιτητών με τις κείμενες νομικές διατάξεις», ώστε να περάσει ευκολότερα η κατάργηση της εκπροσώπησής τους στα όργανα συνδιοίκησης των Πανεπιστημίων…

***

Αλαζονεία στο υπουργείο Παιδείας
Επειδή στο υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να τη μεταδώσουν με ουσία, αρχίζουν να βλέπουν εφιάλτες και να κατηγορούν όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Στην αρχή κατάφεραν να αποξενώσουν από το πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακολούθως προσπάθησαν να προσεταιριστούν συγκεκριμένους δημοσιογράφους και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να περάσουν «κλίμα αλλαγών». Κατόπιν άρχισαν να διαδίδουν ότι «αντιδρούν στα σχέδια του υπουργείου οι βολεμένοι». Στη συνέχεια η μπάλα πήρε, σχεδόν συλλήβδην, τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική. Κατηγορούν τις εφημερίδες ότι προσπαθούν να πουλήσουν φύλλα σε βάρος της αγωνίας των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων, αναφορικά με τις αλλαγές στο Λύκειο. Ο Πανάρετος κατηγορεί τα ΜΜΕ για τα κονδύλια έρευνας. Στη συνέχεια και πάλι το υπουργείο κατηγορεί για λαϊκισμό και ανεύθυνη κριτική όσους ψάχνουν και ρωτούν για τα κονδύλια που μοιράζονται από το ΕΣΠΑ για την «τεχνική βοήθεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου τους. Τέλος είδαμε να βαφτίζουν και το κρέας ψάρι, απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι «οι συγχωνεύσεις σχολείων γίνονται με παιδαγωγική λογική» και όχι με οικονομική λογική περικοπών. Και όλα τα παραπάνω μέσα σε μία μόλις εβδομάδα! Προφανώς, για τα στελέχη στο Μαρούσι καλή δημοσιογραφία είναι μόνο αυτή που αναπαράγει τα λαμπρά τους σχέδια για το μέλλον, τις ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου, όχι όμως και να ασκεί κριτική στις επιλογές τους. Ούτε καν περνάει από το μυαλό τους ότι αν όλοι έχουν πρόβλημα με τις επιλογές τους, τις προτάσεις τους και τις ανακοινώσεις τους, τότε μάλλον κάποιο λάθος κάνουν…

Μαθητικό συνέδριο με ουσία
Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο διοργανώνεται από τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», σε συνεργασία με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου. Πρόκειται για Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Τα ιστορικά εκπαιδευτήρια ως φορείς του οικουμενικού Ελληνισμού», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Εξωτερικών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις μαθητικές αντιπροσωπείες τόσο των τριών συνδιοργανωτών όσο και άλλων 20 ιστορικών σχολείων της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η Αθωνιάδα Σχολή, το Παγκύπριο Εκπαιδευτήριο, το Γυμνάσιο Ζαγοράς (σχολείο Ρ. Φεραίου), το Γυμνάσιο Δημητσάνας όπου λειτουργούσε κρυφό σχολειό, η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών Ροδόπης, η Ράλλειος και η Μαράσλειος Σχολή Αθηνών κ.λπ. Οι εισηγήσεις, που θα αναφέρονται στην ιστορία και την προσφορά των εκπαιδευτηρίων στο ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό, θα έχουν την εποπτεία πανεπιστημιακών δασκάλων τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων. Το συνέδριο θα το παρακολουθήσουν, εκτός από τους συνέδρους, αντιπροσωπείες γονέων, καθηγητών και φορέων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (περίπου 250 άτομα).

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Διαβούλευση
Δεν κάνουν μόνο οι πολιτικές παρατάξεις και η κυβέρνηση διαβουλεύσεις για τα ζητήματα Παιδείας. Και ο μεγαλύτερος νεανικός τηλεοπτικός σταθμός, το MAD, διοργανώνει ανοιχτό διάλογο για τα προβλήματα των φοιτητών. Μάλιστα έχει δημιουργήσει και μπλογκ, όπου οι φοιτητές μπορούν να λένε την άποψή τους και το πρόβλημά τους και να σχολιάζουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην ιστοσελίδα actnow.speakup.gr. Ο διάλογος μεταφέρεται μάλιστα και στην τηλεόραση μέσα από δύο συνεχόμενες εκπομπές της γνωστής ενότητας διαλόγου Your Voice του MAD TV.
Πάμε για μπίζνες
Μια τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, στο άσχετο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, αλλάζει πλήρως το τοπίο της «αγοράς φροντιστηρίων» κάθε είδους στη χώρα. Με δικαιολογία την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις υπηρεσίες, προβλέπεται ότι οι εταιρείες και κάθε είδους νομικά πρόσωπα θα μπορούν ακώλυτα να δημιουργούν φροντιστήρια. Σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα το δικαίωμα αυτό το είχαν μόνο εκπαιδευτικοί εκτός δημόσιου τομέα και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται ήδη για έναρξη δραστηριοτήτων μεγαλοϊδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, αλλά και ξένες εταιρείες. Να αναμένουμε άραγε αλλαγές και στα προσόντα των διευθυντών και υπευθύνων διδασκαλίας;
Παράλληλο υπουργείο
Παράλληλο υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι φτιάχνει ο πρωθυπουργός! Στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού προβλέπεται «Τμήμα Παραγωγής Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Λέτε να μην εμπιστεύεται το κουαρτέτο της πολιτικής ηγεσίας στο Μαρούσι για να παράγει εκπαιδευτική πολιτική;
Επέτειος
Κλείνει τρία χρόνια η -εκ νέου- αυτοτελής κυκλοφορία του «Οδηγητή», του επίσημου περιοδικού της ΚΝΕ, στα σημεία πώλησης Τύπου. Η κόκκινη νεολαία ετοιμάζει και σχετική πανελλαδική δράση. Ευχόμαστε μακροημέρευση!
Δωρεάν μετακίνηση
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που στηρίζουν η ΠΚΣ και η ΚΝΕ έχει βάλει τα θέματα φοιτητικής μέριμνας πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων. Μετά τη στέγαση, σειρά έχει η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών και σπουδαστών. Γι’ αυτό ξεκίνησαν τις «επιτόπου δράσεις» ενημέρωσης, με τις οποίες όχι μόνο μοιράζουν φυλλάδια, αλλά μπαίνουν σε λεωφορεία «φοιτητικών διαδρομών» και… ακυρώνουν τα ακυρωτικά μηχανήματα!
Αναμόρφωση
Σε πλήρη αναμόρφωση προχωρά το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο «τρέχει» ο Πάρις Σκιαδόπουλος.
Ακούμε ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ «φρέσκο» (κρατήστε το αυτό…) και πιθανόν να περιλαμβάνει και… συνεργασίες με άλλους ραδιοσταθμούς! Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν πολιτικές εκπομπές (χωρίς εσωκομματικές αναφορές όμως…), ενημερωτικές, μουσικές και… κουτσομπολίστικες, ενώ θα γίνονται μεταδόσεις και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας! Και φαίνεται ότι το onnedradio δεν θα είναι πλέον το επίσημο όνομά του…
Στέγαση Ι
Στη Ρηγίλλης τελικά φαίνεται ότι θα εγκατασταθεί η Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ, μαζί με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, μόλις τελειώσει η μετακόμιση της ΝΔ στα νέα της γραφεία. Κατά 99% οι γαλάζιοι νέοι εξασφαλίζουν χώρο στην
ιστορική έδρα της παράταξης για τη νεότευκτη δεξαμενή σκέψης που ίδρυσαν.
Στέγαση ΙΙ
Πιο πίσω ωστόσο φαίνεται ότι πάει η μεταστέγαση της ΟΝΝΕΔ στα γραφεία που βρήκαν κοντά στον Πύργο Αθηνών και χρησιμοποιούσε προεκλογικά ο Βασίλης Κικίλιας. Λόγω οικονομικής στενότητας των γαλάζιων, δεν μπορούν οι ΟΝΝΕΔίτες να φτιάξουν τον φρέσκο και μοντέρνο χώρο που ήθελαν, οπότε θα έχουν μια μικρή καθυστέρηση και ορισμένες προσαρμογές από τα αρχικά σχέδια.
Οικονομία Ι
Η οικονομική στενότητα των γαλάζιων οδηγεί σε περιορισμό των εξόδων των γαλάζιων νεολαίων. Να φανταστείτε ότι σταμάτησαν πλέον να παίρνουν… εφημερίδες! Χρησιμοποιούν μόνο την αποδελτίωση του κόμματος και το διαδίκτυο. Για όσους δεν γνωρίζουν, «το σώμα των εφημερίδων» αποτελεί, ιστορικά, βασικό προνόμιο των ηγεσιών των νεολαιών – και λόγω κοσμοσυρροής στα πέριξ γραφεία!
Οικονομία ΙΙ
Η γαλάζια οικονομία όμως έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Ακούμε ότι παλαιότερα η ΟΝΝΕΔ απασχολούσε επίσημα πέντε υπαλλήλους, ενώ τώρα μόλις δύο!

***


Σχολιάστε εδώ