Πανστρατιά για την τελική επίθεση!
Τις εκτιμήσεις αυτές άλλωστε έρχονται να ενισχύσουν ορισμένες επικοινωνιακού χαρακτήρα (αν και αμφιβόλου αποτελέσματος) πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
Έτσι, μετά τις ριζικές αλλαγές στα κομματικά όργανα, που άλλαξαν άρδην την εικόνα αλλά και το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης, ο κ. Σαμαράς κάλεσε βουλευτές και στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση, να εντείνουν την αντιπολιτευτική δράση τους έναντι μιας κυβέρνησης «που παραπαίει, χωρίς όραμα και λύσεις» αφενός και αφετέρου «να βγουν στον λαό» προκειμένου να καταστήσουν τους πολίτες κοινωνούς των θέσεων και των προτάσεων της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια, πιθανότατα από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις αντίστοιχες περιοδείες να κάνει κι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Το βέβαιο είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς θα ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση αλλά και της αντιπαράθεσής του με τον πρωθυπουργό. Αφετηρία θα αποτελέσει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, ύστερα από πρωτοβουλία της ΝΔ. Στο μεταξύ, το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το κόμμα θα αφήσει τη Ρηγίλλης για να εγκατασταθεί στα νέα γραφεία (επί της Λεωφ. Συγγρού).
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ του σαρωτικού ανασχηματισμού, στη Ρηγίλλης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υποδοχή που συνάντησαν οι αλλαγές τόσο στα πρόσωπα όσο και στη δομή της ΝΔ, στις οποίες προχώρησε ο κ. Σαμαράς στις αρχές της εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπήρξαν γκρίνιες, ακόμη κι από εκείνους που έμειναν εκτός οργάνων. Οι αλλαγές υπηρέτησαν με σημαντική επιτυχία τους δύο βασικούς στόχους του κ. Σαμαρά: Πρώτον, την κινητοποίηση του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού μέσα από την αξιοποίηση μεγάλου αριθμού προσώπων. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε, όπως λέγεται αρμοδίως, και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, γι’ αυτό και ανακοινώνοντας τις αλλαγές στα όργανα έκανε λόγο για «πανστρατιά». Δεύτερον, τη φραγή νέων «διαρροών» προς το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, με την τοποθέτηση ακόμη και σε θέσεις-κλειδιά στελεχών (βουλευτών) που την είχαν στηρίξει ενεργά στις εσωκομματικές εκλογές.
Ταυτόχρονα, με τις επιλογές του ο κ. Σαμαράς διέψευσε στην πράξη τους ισχυρισμούς ορισμένων (μεταξύ αυτών και της Ντ. Μπακογιάννη) ότι επιδιώκει να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα κλειστό και απόλυτα ελεγχόμενο από τον ίδιο και το στενό επιτελείο του κόμμα. Διέψευσε επίσης τις θεωρίες που διατυπώθηκαν ακόμη και τις προηγούμενες ημέρες ότι οι αποφάσεις του για τα εσωκομματικά ζητήματα είναι αποτέλεσμα εισηγήσεων (ή και πιέσεων ακόμη…) άτυπων και μη συμβούλων του, οι οποίοι διακατέχονται από ρεβανσιστικές διαθέσεις. Ηχηρή απάντηση στις θεωρίες αυτές αποτελεί η αξιοποίηση στελεχών που στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού είχαν στηρίξει ανοιχτά την κ. Μπακογιάννη, όπως ο Άρ. Σπηλιωτόπουλος και ο Θ. Γιαννόπουλος, ο Γ. Γιακουμάτος και ο Σ. Κεδίκογλου.
Η επιλογή του Γ. Μιχελάκη για τη θέση του εκπροσώπου αιφνιδίασε τους περισσότερους, ωστόσο οι εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές, καθώς πρόκειται για έναν δημοσιογράφο με μακρά θητεία, και το κυριότερο χωρίς σκιές, στα Μέσα
Ενημέρωσης. Ενώ το γεγονός ότι δεν προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό λειτούργησε θετικά, καθώς δεν προκάλεσε τον συνήθη στις περιπτώσεις αυτές εσωκομματικό φθόνο. Ως μη πολιτικό στέλεχος ή βουλευτής, ο κ. Μιχελάκης θα λειτουργεί χωρίς το άγχος της πολιτικής επιβίωσης, ενώ δεν κινδυνεύει να αποτελέσει στόχο «πισώπλατων μαχαιρωμάτων» από ορισμένους για να τον κοντύνουν πολιτικά. Τώρα το αν η αλλαγή προσώπου θα σημάνει και αλλαγή επικοινωνιακής πολιτικής πρέπει να θεωρείται βέβαιο, κι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.
Αναβαθμισμένος
ο Παναγιωτόπουλος
Η (αναμενόμενη) μετακίνηση του Π. Παναγιωτόπουλου στη θέση του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής θεωρείται από πολλούς αναβάθμιση, δεδομένου ότι τους προσεχείς μήνες τα εθνικά θέματα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς φαίνεται να δρομολογούνται εξελίξεις σε όλα σχεδόν τα μέτωπα. Κατά συνέπεια, οι συγκρούσεις με την κυβέρνηση θα είναι σφοδρές και σε καθημερινή βάση, κάτι που για πολλούς λόγους δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει πειστικά και αποτελεσματικά ο μέχρι πρότινος τομεάρχης Δ. Αβραμόπουλος. Από την άλλη, οι απόψεις του κ. Παναγιωτόπουλου για τα εθνικά ζητήματα συμπίπτουν απόλυτα με αυτές του κ. Σαμαρά.
Μέγα ζητούμενο του ευρύτατου ανασχηματισμού είναι ο συντονισμός, καθώς τομεάρχες και γραμματείς συγκροτούν δύο πολυπρόσωπα όργανα και ως εκ τούτου απαιτείται να υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να μπορούν να το φέρουν εις πέρας οι δύο αντιπρόεδροι και για τον λόγο αυτό εξετάζονται σκέψεις και προτάσεις για τη συγκρότηση μιας ομάδας που θα λειτουργεί υπό τύπον «πρωινού καφέ», η οποία (ομάδα) θα χαράζει πολιτική και θα δίνει κατευθύνσεις. Η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει μόνιμα μέλη, αλλά ανάλογα με το θέμα που θα συζητείται θα καλούνται οι αρμόδιοι τομεάρχες και γραμματείς.