Ο ψηφιακός χάρτης εντός του 2011 ανοίγει το παιχνίδι στην τηλεόραση

Ο νέος χάρτης που θα φτιάξει το υπουργείο Υποδομών θα αφορά το σύνολο του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και θα συγκεκριμενοποιεί τις ζώνες χρήσης του. Το ψηφιακό μέρισμα θα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, ενώ ακόμη δεν είναι βέβαιο εάν θα γίνει μετακίνηση των συχνοτήτων που χρησιμοποιεί ο Στρατός και η Αεροπορία. Το φάσμα που χρησιμοποιούν καταλαμβάνει τους διαύλους 66 έως 69, συχνότητες που θεωρούνται κρίσιμες για το ψηφιακό μέρισμα.
Ο ψηφιακός χάρτης είναι αυτός που θα καθορίσει τον συνολικό αριθμό των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και των περιφερειακών σταθμών. Θεωρείται βέβαιο ότι οι άδειες περιφερειακών συχνοτήτων θα μειωθούν, ακολουθώντας το μοντέλο του «Καλλικράτη» σε όλη τη χώρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ενδέχεται να αυξηθούν οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας. Η παρουσίαση του νέου χάρτη θα ανοίξει ουσιαστικά το παιχνίδι στην τηλεόραση, καθώς θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποφασισθεί αν ο διαγωνισμός (δημοπράτηση) του φάσματος στον οποίο θα μετέχουν οι πάροχοι δικτύου θα γίνει ανά περιοχή ή ανά συχνότητα. Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε πως το παιχνίδι της διαπλοκής θα περάσει από μεγάλη περίοδο «διαβούλευσης».
Ενώ όμως θα γνωρίζουμε τον αριθμό των καναλιών που θα μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά, η παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη δεν σημαίνει αυτόματα ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανακοίνωση της δημοπρασίας του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Κι αυτό γιατί οι συχνότητες που θα παρουσιαστούν θα πρέπει προηγουμένως να κατοχυρωθούν στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Μια διαδικασία χρονοβόρα, που μπορεί να διαρκέσει και έναν ολόκληρο χρόνο. Αιτία είναι η συμφωνία που απαιτείται μεταξύ των όμορων κρατών, και η Ελλάδα έχει ήδη αρκετά προβλήματα συντονισμού συχνοτήτων με χώρες στα σύνορά της, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η FYROM. Θα πρέπει δηλαδή να συμφωνήσουν όλες οι χώρες που γειτονεύουν με τη δική μας για τους ψηφιακούς διαύλους που θα δηλωθούν με τον ψηφιακό χάρτη. Προηγουμένως βέβαια θα έχει παρουσιασθεί σε νομοσχέδιο η αναμόρφωση του νόμου 3592/2007, με τον οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός του παρόχου περιεχομένου και του παρόχου δικτύου.
Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση ψηφιακών συχνοτήτων θα απευθύνεται πλέον σε παρόχους δικτύου και όχι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που θα επιφέρει μεγάλες ανακατατάξεις στην ισχύουσα τηλεοπτική αγορά.


Σχολιάστε εδώ