ΜΙΑ ΑΓΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Σημειώνουμε ακόμα πως είναι η πρώτη επίσκεψη γερμανού καγκελαρίου από ιδρύσεως της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, από της ιδρύσεως της τελευταίας και εντεύθεν.

Είναι επίσης σαφές πως η καγκελάριος, όπως και η γερμανική πολιτική, δεν θυμήθηκαν την Κύπρο αιφνιδίως ως πρόβλημα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων νομικού και πολιτικού πολιτισμού, αλλά προδήλως γιατί διαπίστωσαν πως η Κύπρος αποκτά ή αναδεικνύει εσχάτως την παραδοσιακή γεωστρατηγική της υπεραξία, αυτήν τη φορά με αφορμή ή αφετηρία την ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου στις θάλασσες που περιβάλλουν και βρέχουν τη Μεγαλόνησο.

Η επίσκεψη Μέρκελ αποτελεί αναμφίβολα και μια επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης, που στην προκειμένη περίπτωση συνεχίζει την πολιτική που χάραξε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο και σε αναφορά προς την Ευρώπη και τα συμφέροντά της. Οι συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου, Κύπρου-Λιβάνου, Συρίας και εσχάτως Ισραήλ, αποτελούν την αφετηρία της ενεργοποίησης του διεθνούς ενδιαφέροντος για την Κύπρο. Ιδιαιτέρως μάλιστα η προβολή ισχύος προστασίας της Κύπρου στη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης από δυνάμεις όπως το Ισραήλ, δεδομένης της βεβαιότητας ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων, διεγείρει και ενεργοποιεί το ενδιαφέρον μεγάλων δυνάμεων του σύγχρονου ασταθούς και ταραγμένου κόσμου μας, ενώ η σύγκλιση και η ανάδειξη ζωτικών συμφερόντων των δυνάμεων αυτών με την Κύπρο αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ισχυρότατο διπλωματικό αλλά και διαπραγματευτικό χαρτί της Κύπρου έναντι πάντων.

Η γερμανίδα καγκελάριος έθεσε και προ μηνών το θέμα της Κύπρου στον τούρκο πρωθυπουργό, κύριο Ερντογάν, δημοσιοποιώντας το γεγονός αυτό και στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι δύο, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το ενεργό ενδιαφέρον της Γερμανίας για επίλυση του Κυπριακού, παρεισφρέοντας έτσι ως τρίτος παράγοντας στον παραδοσιακό αγγλοαμερικανικό άξονα διαμεσολαβητικής παρέμβασης στην κυπριακή υπόθεση. Πρόκειται, πιστεύουμε, για μια στιγμή-καμπή και για την κυπριακή υπόθεση, αλλά κυρίως για τη γερμανική πολιτική, η οποία επιδεικνύει στην ώρα της κλιμακούμενης γερμανικής ισχύος τη βούλησή της να έχει παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Γερμανία, που μέχρι τον ψυχρό πόλεμο, όπως συνήθιζε να λέει ο καγκελάριος Λούντβιχ Έρχαρτ, ήταν οικονομικός γίγαντας και πολιτικός νάνος, σήμερα αναδεικνύεται σταθερά και σε πολιτικό γίγαντα, παίρνοντας τα ηνία της διαμορφούμενης εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης και των ευρύτερων συμφερόντων της Γηραιάς Ηπείρου από τους Γάλλους. Η Κύπρος έχει μια ευκαιρία και η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να την αξιοποιήσει.

Να ζητήσει από τη Μέρκελ την ενεργό παρέμβασή της προς την Άγκυρα, την άσκηση σταθερών και ισχυρών πιέσεων προς την κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επίσκεψη έρχεται να ενισχύσει διεθνοπολιτικά την Κύπρο και τον Πρόεδρό της Δημήτρη Χριστόφια, εν όψει και των προσεχών συναντήσεων με τους Τουρκοκύπριους στη Γενεύη.

Πρέπει όμως να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, που σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους, εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού στην Κύπρο ως βάση για οποιαδήποτε διευθέτηση στο πλαίσιο της οποιασδήποτε φόρμουλας για λύση, έχοντας πάντοτε υπόψη πως στη διεθνή πολιτική και στη διαπραγμάτευση τίποτε δεν μένει σταθερό, όλα μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την ισχύ, την πολιτική βούληση και τη στρατηγική που διαθέτει κανείς.


Σχολιάστε εδώ