Κατέβασε τα μούτρα του ο Χριστόφιας

Κατέβασε τα μούτρα του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Ο λόγος απλός. Άλλα περίμενε και άλλα βρίσκει ο Κύπριος Πρόεδρος στις συνομιλίες. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης κατέθεσε προτάσεις για το θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιμένει στη διπλή πηγή εξουσίας και κατ’ επέκταση στις δύο κυριαρχίες.
Χωρίς ενθουσιασμό
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι από τις προτάσεις Έρογλου δεν μπορεί να είναι κανείς ενθουσιασμένος. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συγκλίσεις, απάντησε ότι δεν θέλει επί του παρόντος να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό και επισήμανε ότι είναι προβληματισμένος. Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου αρκέστηκε να πει ότι κατάθεσε τις προτάσεις του για τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών και ότι αναμένει τα σχόλια της ελληνοκυπριακής πλευράς. Χριστόφιας και Έρογλου θα έχουν άλλη μια συνάντηση στις 21 του μήνα, ενώ στις 26 θα έχουν τη δεύτερη συνάντησή τους με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Γενεύη. Έτσι λύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε μετά την εγχείρηση καρδιάς του κ. Έρογλου, όταν δηλαδή διέρρεαν πληροφορίες ότι υπήρχε ενδεχόμενο αναβολής της συνάντησης.
Οι προσδοκίες
Ντάουνερ
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση της Γενεύης τα εξής: «Φυσικά, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα θελήσει να συζητήσει μαζί τους για τα δύο αυτά σημεία, για την πρόοδο, για τον καθορισμό των καίριων ζητημάτων που θα πρέπει να επιλύσουν στις συζητήσεις που είχαν πάνω σε κάποια κεφάλαια από τη συνάντηση της 18ης Νοεμβρίου, και να συζητήσει μαζί τους για τα επόμενα βήματα, μετά τις 26 Ιανουαρίου». Επίσης πρόσθεσε: «Οι δύο ηγέτες, αυτήν τη στιγμή, προσπαθούν να εξεύρουν όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις και να καθορίσουν τα καίρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ παραγωγική συνάντηση».


Σχολιάστε εδώ