Ζήτησαν συμβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων;
Συνεχίζει το Δημόσιο να υπογράφει συμβάσεις με τις εταιρείες αποδελτίωσης, παρότι κλέβουν τα κείμενα του ελληνικού Τύπου ή υφαρπάζουν ολόκληρες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές χωρίς να αποδίδουν δικαιώματα.
Έτσι λοιπόν οι εφημερίδες έχουν διπλές απώλειες: Και δεν εισπράττουν εκδότες και δημοσιογράφοι πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και έχουν απώλειες από τη μείωση των πωλήσεων φύλλων. Στον χορό μπήκε και η ΕΡΤ, η οποία -όπως προκύπτει από απόφαση που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», θα διαθέσει το ποσόν των 5.412 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε εταιρεία αποδελτίωσης. Ως αιτία αναφέρεται το ελλιπές προσωπικό στο γραφείο Τύπου και μάλιστα δηλώνεται ότι η υπηρεσία θα παρέχεται στις 5.30 το πρωί, πολύ πριν δηλαδή κυκλοφορήσουν στην Αθήνα οι εφημερίδες! Το ερώτημα για τον γενικό διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Ευ. Λουριδά, που υπογράφει την απόφαση, είναι αν ζήτησε από τις εταιρείες να προσκομίσουν συμβάσεις πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με την ΕΙΗΕΑ, την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΗΕΜ-Θ για την παραχώρηση, αναπαραγωγή και πώληση των κειμένων ή οι εταιρείες εμπορεύονται ένα προϊόν που δεν τους ανήκει… Μπορεί η ΕΡΤ να είναι κάτοχος «πειρατικού προϊόντος»;
Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί η ΕΡΤ δεν απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η οποία έχει ουκ ολίγους δημοσιογράφους που μπορούν με τον ίδιο τρόπο να παρέχουν την ίδια υπηρεσία χωρίς χρέωση.
Ο Τ. Χυτήρης έχει διατελέσει δύο φορές πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας και φανταζόμαστε πως μπορεί να εγγυηθεί για την αξιοπιστία της. Θα περιμένουμε την απάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ.