ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Η γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε τη Μεγαλόνησο την περασμένη Τρίτη για έξι ώρες και είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης μετέβη στη γραμμή αντιπαράταξης, εκεί όπου ο «Αττίλας» διχοτομεί την Κύπρο, και έτυχε ενημέρωσης από τα Ην. Εθνη.
Εκπλήρωση υποχρεώσεων
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο, θα υπάρξουν προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία και ταυτοχρόνως υποστήριξε τη λύση του Κυπριακού, καθώς και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει κάνει βήματα για τη λύση χωρίς να βρίσκει ανάλογη ανταπόκριση από την Τουρκία. Αυτό το ξεκάθαρο, όπως χαρακτηρίστηκε, μήνυμα προς την Τουρκία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το Κατάρ, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, υπενθύμισε στην κ. Μέρκελ ότι η ίδια είχε δήλωσε ότι κακώς η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ προ της λύσης και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα για τη γερμανίδα καγκελάριο να έπινε ένα τσάι με τον κ. Γκένσερ για να της εξηγήσει τι είχε γίνει με την ένταξη της Κύπρου.
Εκτός του κ. Ερντογάν, και ο τουρκικός Τύπος στρέφεται κατά της κ. Μέρκελ, ενώ στη Λευκωσία εκφράζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Σεφάνου η πλήρης ικανοποίηση για τη στήριξη που έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος στον Πρόεδρο Χριστόφια σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις προέβη και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε ότι η κ. Μέρκελ δεν είναι καλά ενημερωμένη για το Κυπριακό και επισήμανε ότι εάν ρωτούσε τα Ην. Εθνη θα της εξηγούσαν τι συμβαίνει στις συνομιλίες και ότι η Τουρκία έπραξε το παν για τη λύση.
Η ομοσπονδία
του Χριστόφια
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ ζει σε μια ομοσπονδία, την ίδια περίπου με εκείνη που ονειρεύεται και ο κύπριος Πρόεδρος για την Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε από μερίδα του Τύπου κριτική, καθότι η ομοσπονδία την οποία επιδιώκει δεν είναι καν περίπου η ίδια με εκείνη της Γερμανίας, διότι η κ. Μέρκελ ουδέποτε θα αποδεχθεί την ομοσπονδοποίηση της χώρας με τους Τούρκους της Γερμανίας και την παραχώρηση σε αυτούς «ομοσπονδιακού συνιστώντος κράτους».
Πετρέλαια και ΝΑΤΟ
Εκτός της λύσης, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Για το ζήτημα αυτό ο κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία, η οποία κατέχει την Κύπρο, δεν μπορεί να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μην προχωρήσει στην εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανάλογη ήταν και η θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση την οποία είχε με την κ. Μέρκελ.
Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την ενεργητικότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και τάχθηκε υπέρ της υποβολής αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη.
Ετέθη δε, το τελευταίο ζήτημα, διότι ένα από τα θέματα της ατζέντας των επαφών της κ. Μέρκελ στη Λευκωσία ήταν και τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ λόγω του άλυτου Κυπριακού Προβλήματος.
Ο κύπριος Πρόεδρος είναι αντίθετος με την υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, επειδή τον θεωρεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ, αλλά, όπως είπε, υποστήριξε το στένεμα των σχέσεων ΝΑΤΟ – ΕΕ εφόσον αυτές στηρίζονται στις αρχές και στη Χάρτα του ΟΗΕ, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως καθορίζεται και από τη Συνθήκη.


Σχολιάστε εδώ