Εξάμηνη «εκεχειρία» στον ΣΥΡΙΖΑ!

Σε τακτικούς ελιγμούς προκειμένου να διασώσει έστω και την τελευταία στιγμή το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε τις τελευταίες μέρες ο Α. Τσίπρας, επιδιώκοντας να «αγοράσει χρόνο» για το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να μην καταρρεύσει και τυπικά η συμμαχία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εισηγήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μια εξάμηνη εκεχειρία στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν με το συμμαχικό σχήμα προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες για το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις που φυσικά είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν οι απλοί ψηφοφόροι του κόμματος οι οποίοι δεν είναι μυημένοι στις δαιδαλώδεις διαδικασίες της εσωκομματικής ίντριγκας.
Ο Α. Τσίπρας με την κίνησή του εξασφάλισε μεν τη στήριξη του Αριστερού Ρεύματος (που τελευταία εξέφραζε θέσεις, ειδικά για την ΕΕ, διαφορετικές από την ηγεσία του κόμματος) για το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνάντησε και αντίδραση από τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που καταψήφισαν την απόφαση θεωρώντας ότι δεν ξεκαθαρίζει τις σχέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Α. Αλαβάνο και τις συνιστώσες του συμμαχικού σχήματος που τον ακολούθησαν στην πρόσφατη χωριστή υποψηφιότητα στην Περιφέρεια της Αττικής (ΚΟΕ, ΚΕΔΑ κ.ά.). Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα, που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, κατά τη διάρκεια της «εξάμηνης ανακωχής» η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί το κέντρο διεργασιών και λήψης αποφάσεων, υποκαθιστώντας τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρέλυσε από τις ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών.
Την πρόταση αυτή είναι απίθανο να τη δεχθούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούνται στη Γραμματεία του, αφού θεωρούν ότι η μεταφορά «του επιτελείου» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα τους στερήσει στην πράξη τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων του σχήματος. Το εξάμηνο αυτό, κατά την ηγεσία του ΣΥΝ, είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρξει μια σοβαρή εσωτερική συζήτηση για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και τη στάση κάποιων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.
Η πρόταση «φωτογραφίζει» τον Α. Αλαβάνο και όσους τον ακολούθησαν και η ποιοτική διαφορά με τις προηγούμενες θέσεις του ΣΥΝ είναι ότι δεν τίθεται θέμα «εξ ορισμού» αποκλεισμού τους από τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια ο Α. Αλαβάνος και όσοι τον ακολουθούν έχουν χαράξει τη δική τους πορεία και το τελευταίο που τους απασχολεί είναι οι εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το μεταβατικό (δοκιμαστικό) διάστημα του εξαμήνου ο ΣΥΝ προτείνει να υπάρχει συντονισμός των προσπαθειών από την κοινή συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά τον μήνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των συνιστωσών του και των ανένταχτων.
Απαντώντας δε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν τη διοργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης του σχήματος, η ηγεσία του ΣΥΝ απαντά ότι πρέπει πρώτα να περάσει το μεταβατικό διάστημα του εξαμήνου και «στον βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη διοργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης».
Ο ελιγμός του Α. Τσίπρα για τη διάσωση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τη διαφωνία τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας (Ρ. Δούρου, Γ. Μπαλάφας, Κ. Πουλάκης) που εκτιμούν ότι είναι αδιέξοδος αφού επιμένει στη συνέχιση της συνεργασίας με το «Μέτωπο» του Α. Αλαβάνου, το οποίο τοποθετείται «σαφώς ανταγωνιστικά με το κόμμα μας και ταυτόχρονα υποστηρίζει πολιτικές (κρίση στην Ευρώπη) που βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας επεξεργασιών».


Σχολιάστε εδώ