ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ των ανθρώπων που μας ενισχύουν με ένα κουπόνι

Κατά το ΚΚΕ, η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι υποκριτική και στην ουσία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη λειτουργία των κομμάτων ως επιχειρήσεων και να δυσκολέψει τη δράση του ΚΚΕ με μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν την εξάλειψη της αδιαφάνειας και της ροής «μαύρου χρήματος» προς τα κόμματα.

Eνδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η Α. Παπαρήγα έδωσε ειδική συνέντευξη Τύπου, όπου για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα ανθρώπων που με ένα κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης δίνουν συνδρομή στο ΚΚΕ.

Αυτό, ξεκαθαρίζουν στον Περισσό, δεν σημαίνει αδιαφάνεια, αλλά είναι «δημοκρατική προστασία και επαγρύπνηση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που ήδη έχει πάρει όλα τα μέτρα για να ενοχοποιήσει, άρα και κατά περιόδους να ποινικοποιήσει, την πολιτική δραστηριότητα όλων εκείνων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική».

Στο ΚΚΕ υπενθυμίζουν ότι ήδη στην ΕΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης προωθούνται μέτρα που ποινικοποιούν τη στήριξη κομμουνιστικών ή άλλων ριζοσπαστικών κομμάτων και τονίζουν ότι στη χώρα μας υπάρχει πικρή εμπειρία από το παρελθόν, όταν άνθρωποι που ενίσχυαν οικονομικά το ΚΚΕ οδηγήθηκαν όχι μόνο στη φυλακή αλλά ακόμα και στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Σχετικά με την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων ξεκαθαρίζουν ότι «εμείς δεν πρόκειται να εξαρτήσουμε τη δράση μας και την ύπαρξή μας από την κρατική επιχορήγηση και, αν πρόκειται να μας βάλουν εκβιασμούς, τους τη χαρίζουμε».

Εάν θέλουν, είπε η Α. Παπαρήγα, ας την καταργήσουν, εμείς δεν πρόκειται να καταψηφίσουμε μια τέτοια διάταξη.

Τα στελέχη του κόμματος δεν ξεχνούν την επίθεση που δέχθηκαν από τον ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος και τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές του δραστηριότητες και δηλώνουν ότι περιμένουν ακόμα τα στοιχεία που υποσχέθηκε ότι θα προσκομίσει ο Θ. Πάγκαλος για τις σχέσεις του ΚΚΕ με την εταιρεία «Γερμανός».

Ήδη η υπόθεση της εξαγοράς της «Γερμανός» από τον ΟΤΕ έχει μπει στο αρχείο, αφού δεν προέκυψε κάτι παράνομο, και στον Περισσό περιμένουν την αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική εάν δεν αποδειχθεί η σχέση του ΚΚΕ με την εταιρεία «Γερμανός».

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η όλη συζήτηση για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων είναι κατ’ εξοχήν υποκριτική, πολύ περισσότερο που, όπως φάνηκε και από το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που σήμερα ομνύουν στη διαφάνεια ήταν αποδέκτες αρκετών χρημάτων από τη γερμανική πολυεθνική.

Στον αντίποδα, υπενθυμίζουν ότι το ΚΚΕ έχει κατά καιρούς καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που σε έναν βαθμό αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα κωφεύουν:

Για το «πόθεν έσχες» των περιουσιακών στοιχείων υπουργών, βουλευτών ή επιχειρηματιών να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές εταιρειών, οι τίτλοι του Δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Επίσης να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και να καταργηθεί το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να γίνεται ένας στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.

Για δε τις βουλευτικές αποζημιώσεις το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και την κατάργηση όλων των επιπλέον αμοιβών των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

Όσο δε για τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», το ΚΚΕ έχει προτείνει να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα και να παραπέμπονται οι υπουργοί με τις διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους πολίτες.


Σχολιάστε εδώ