Γ. Κουτρουμάνης: Άμεση επέμβαση σε εργοδοτικές παραβιάσεις

Μορφή επιδημίας προσλαμβάνει το φαινόμενο της απογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις, που ευφυώς παρακάμπτουν τον νόμο για σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, βάσει του οποίου προαπαιτείται ενημέρωση και «άδεια»
από αρμόδια όργανα.
Πρόκειται για ατομικές συμβάσεις με κάθετη μείωση των αποδοχών, ή με μείωση αποδοχών και αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων – συμβάσεις που για να καταγγελθούν, θα πρέπει θα το ζητήσει επώνυμα ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά.
Για τέτοιου είδους εργασιακό μεσαίωνα μιλάμε, αφού στο νέο καθεστώς ούτε το συνδικάτο ούτε κανένας κρατικός φορέας μπορεί να παρεμβεί ουσιαστικά. Στο μεταξύ:
= Σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τον σύλλογο των εργαζομένων προχωρεί αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση – αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ο κ. Κουτρουμάνης ανακοινώνει την αυστηροποίηση τόσο των ελέγχων όσο και των κυρώσεων κατά των εργοδοτών που παρανομούν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση του προσωπικού (επιθεωρητής εργασίας) με 300 νέους υπαλλήλους που προέρχονται από μετατάξεις (οι 80 από τον «στενό δημόσιο τομέα»).
Μια καινοτομία, που βεβαίως θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της, εισάγει ο κ. Κουτρουμάνης: Πρόκειται για τη δημιουργία «Επιχειρησιακού Κέντρου 24ωρης λειτουργίας», που θα κινητοποιεί «Ομάδα Άμεσης Επέμβασης» μόλις υπάρξουν καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παρεμβάσεις. Και ο υπουργός πάντως είναι έντονα προβληματισμένος, γνωρίζοντας το αδιέξοδο που υπάρχει με την προϋπόθεση που τίθεται για «επωνυμία των καταγγελιών» όταν η ανεργία καλπάζει και ο εκβιασμός της απόλυσης είναι στην ημερήσια διάταξη των εργοδοτών. Δεν μπορεί, κάποια λύση πρέπει να υπάρχει.
= Ενστάσεις κυρίως σε τεχνικής φύσεως ζητήματα του νομοσχεδίου, πληροφορούμαστε ότι έχει ο σύλλογος των εργαζομένων του ΣΕΠΕ, που μιλά για «δυσλειτουργίες» κ.λπ. Η συνάντηση με τον υπουργό ίσως διορθώσει τα πράγματα.


Σχολιάστε εδώ