«ΑΠΟΚΗΡΥΞΑΝ» ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Οι πολιτικοσυνδικαλιστικές εξελίξεις που σημειώνονται στις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές παρατάξεις του ιδιωτικού τομέα προς το παρόν τουλάχιστον δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση και αποτελεσματικότητα της αγωνιστικής παρέμβασης της ΓΣΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος στις ολομέτωπες κατά των εργαζομένων επιθέσεις, που γίνονται στο όνομα του Μνημονίου της ντροπής. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν στα μέσα Φεβρουαρίου σε νέα γενική 24ωρη απεργία κατά της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται σε βάρος εργαζόμενων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων. Αναλυτικά:
= Φρένο στις διεργασίες, τις ζυμώσεις και τις πιέσεις για αντικατάσταση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου από μέλη και στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έκριναν ότι με τη στάση που τήρησε δημιούργησε «λειτουργικά αδιέξοδα» στη Συνομοσπονδία, έθεσαν στο σύνολό τους οι 102 εκλεγμένοι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Και φυσικά το σύνολο των εκλεγμένων στη διοίκηση της ΓΣΕΕ στελεχών της ΠΑΣΚΕ.
Η τοποθέτηση του κ. Παναγόπουλου με ιδιαίτερη φόρτιση και όξυνση, σύμφωνα με την οποία «η κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε», όπως επίσης και η υπογράμμιση ότι «κανένα κόμμα δεν μας διόρισε και γι’ αυτό κανένα κόμμα δεν μπορεί να μας καθαιρέσει», παρέπεμπαν ευθέως στην ηγεσία του
ΠΑΣΟΚ: Είτε για άσκηση πιέσεων, προκειμένου με απομάκρυνση του κ. Παναγόπουλου να αρθεί το αδιέξοδο στη ΓΣΕΕ, είτε για μια πιο εναρμονισμένη με τις κυβερνητικές αποφάσεις συνδικαλιστική στάση της ΠΑΣΚΕ.
Ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της «υποκριτικής στάσης της ΝΔ», ενώ επέκρινε και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση). Η ΔΑΚΕ απαξιώνει κάθε απάντηση, ενώ με σφοδρότητα αντέδρασαν ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση.
Το ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι «είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη η απομόνωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, του στηρίγματος της κυβέρνησης, της ΕΕ των εργοδοτών», ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση μιλά «για αγωνία της ΠΑΣΚΕ να αποσείσει τις τεράστιες και διαχρονικές της ευθύνες στο συνδικαλιστικό κίνημα».
Ο κ. Παναγόπουλος προχώρησε και στη διατύπωση αυτοκριτικής, ενώ είπε ότι οι επιθέσεις που δέχονται προσφάτως στελέχη της ΠΑΣΚΕ (και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που κατέθεσε και αγωγή κατά δημοσιογράφου) στοχεύουν στην αυτονομία της παράταξης και κάλεσε «τα ποικιλώνυμα κέντρα και κύκλους, είτε κυβερνητικούς είτε αντιπολιτευόμενους είτε ”δημοσιογράφους σε διατεταγμένη υπηρεσία”, να αντιληφθούν το συντομότερο ότι ”η αυτονομία της ΠΑΣΚΕ δεν θα εκχωρηθεί”».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφερόμενος εμμέσως στην εικόνα αποσύνθεσης και κατακερματισμού της Συνομοσπονδίας, προειδοποίησε ότι αν δεν αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του προεδρείου, τότε η τελική λύση θα δοθεί από έκτακτο συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Ο κ. Παναγόπουλος υπεραμύνθηκε των «άτυπων» συναντήσεών του με τους εργοδότες, λέγοντας ότι πρόκειται για πάγια τακτική πριν από κάθε συμφωνία (σ.σ.: σε συνεννόηση όμως με τις άλλες παρατάξεις και όχι ερήμην τους).
Σε ερώτησή μας σχετική με το ότι από την εισήγηση απουσιάζει κάθε αγωνιστική στρατηγική παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος, ο κ. Παναγόπουλος άφησε να εννοηθεί «αδυναμία» αποτελεσματικής αντίδρασης και ανέφερε ως προτεραιότητα την προστασία των ανέργων και την επάνοδο της 13ης και 14ης σύνταξης.
Αίσθηση ακόμη προκάλεσε και η απουσία κάθε αναφοράς στον αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, που αψήφησαν δικαστικές αποφάσεις ανατροφοδοτώντας πληροφορίες για τριβές με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο μεταξύ, ο Βαγγ. Μουτάφης μάς είπε ότι δεν ήταν ποτέ υποψήφιος της ΠΑΣΚΕ για αντικατάσταση του κ. Παναγόπουλου.
Πρόεδρος στη ΔΑΚΕ
Με ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά ξεκίνησε το Σάββατο η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΑΚΕ, που εξέλεξε ως νέο πρόεδρο της παράταξης τον κ. Ν. Κιουτσούκη. Χαιρετισμό στους 220 συνέδρους απηύθυναν τόσο ο παραιτηθείς πρόεδρος Κ. Πουπάκης, όσο και ο γραμματέας του Συνδικαλιστικού Τομέα της ΝΔ Γ. Μανώλης.
Η ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης απειλήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς στελέχη της ΔΑΚΕ όπως ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ
Βαγγ. Μπουζούλας και ο Αντ. Μπιρμπιλής, στέλεχος της ΟΜΕ/ΟΤΕ, αμφισβητούσαν τη νομιμότητα σύγκλησης της συνεδρίασης. Πυρετώδεις υπήρξαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών της ΔΑΚΕ και της Γραμματείας Συνδικαλιστικού για να μην επισκιάσουν οι εσωτερικές αντιθέσεις και αλληλοαμφισβητήσεις την εμφάνιση και την ομιλία του κ. Σαμαρά, που ήδη αρκετοί χαρακτήριζαν εκ προοιμίου «βαρυσήμαντη».
Τελικώς επήλθε συμβιβασμός με βάση πρόταση του κ. Μπουζούλα, σύμφωνα με την οποία η ΚΕ της ΔΑΚΕ μετά την εκλογή του νέου προέδρου θα εκλέξει Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα οργανώσει το συνέδριο της παράταξης. Μέσω της διαδικασίας του συνεδρίου θα αναδειχθεί η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ, η οποία ή θα επαναβεβαιώσει την εκλογή του κ. Κιουτσούκη ή θα την αμφισβητήσει και θα προχωρήσει στην εκλογή νέου προέδρου.
Ανεξαρτήτως πάντως των εκλογικών διαδικασιών της ΚΕ της ΔΑΚΕ, παραμένει η ίδια εκπροσώπηση της παράταξης στην ΕΕ της ΓΣΕΕ.