Έρημη και μόνη η Ντόρα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, αλλά και απογοήτευση επικρατεί στο επιτελείο της Ντ. Μπακογιάννη, καθώς το εγχείρημα του νέου κόμματος συνεχίζει να κινείται σε «ρηχά νερά» και οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες δείχνουν. Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά τις πρόσφατες αλλαγές στα κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι στελέχη και βουλευτές (Θ. Γιαννόπουλος, Κ. Καραγκούνης, Γ. Γιακουμάτος, Ιωαννίδης κ.ά.) που μέχρι πρότινος θεωρούνταν… υποψήφιοι να προσχωρήσουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόταση του Αντ. Σαμαρά και να αναλάβουν κομματικό αξίωμα. Προτίμησαν τη σιγουριά της μεγάλης παράταξης από το να μπουν στην περιπέτεια του νέου κόμματος. Όχι άδικα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΔΗΣΥ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπακογιάννη αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, άλλωστε μέχρι πριν από μερικές μέρες άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν θέμα χρόνου η προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμμαχία και άλλων βουλευτών της ΝΔ. Αφού ξεπέρασε το σοκ, δεν έκρυβε τη δυσφορία της για την απόφαση των βουλευτών, κατηγορώντας ορισμένους εξ αυτών για «αχαριστία». Περισσότερο από όλους την ενόχλησε η κίνηση του Κυρ. Βιρβιδάκη που, αν και συγγενής της, είπε να προσχωρήσει στο στρατόπεδο του κ. Σαμαρά αναλαμβάνοντας θέση στις Γραμματείες.
Ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί πλέον στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν οι «σπασμωδικές» κινήσεις της κ. Μπακογιάννη. Όπως η επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς με την οποία ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις δαπάνες στον χώρο της Υγείας. Κίνηση με την οποία στρεφόταν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να εμπλέξει στελέχη της σε έναν «φαύλο κύκλο σκανδαλολογίας». Ωστόσο, η πρωτοβουλία της αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ακόμη και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Η Ντόρα υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά επί 5,5 χρόνια σιωπούσε. Τώρα ανακάλυψε τα σκάνδαλα στα νοσοκομεία;» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η εμμονή της κατά της ΝΔ εκτός του ότι είναι στρατηγικά αδιέξοδη, μακροπρόθεσμα θα αποβεί επιζήμια για την ίδια και το νέο κόμμα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, ακόμη και εκείνοι που έχουν ενστάσεις για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς, ενοχλούνται κάθε φορά που τη βλέπουν να επιτίθεται στην παράταξη της οποίας υπήρξε κορυφαίο στέλεχος για 20 και πλέον χρόνια. Αντιστοίχως οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων αντιμετωπίζουν με καχυποψία την… πολιτική μετάλλαξή της!
Ταυτόχρονα η κ. Μπακογιάννη προχώρησε σε ορισμένες επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, όπως π.χ. η παρέμβασή της για τις αστικές συγκοινωνίες και τα διόδια, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να διατηρηθεί στον αφρό της επικαιρότητας. Πάντως είναι εμφανής η αλλαγή στάσης ως προς τους στόχους του νέου κόμματος: Ενώ μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες μιλούσε για ποσοστά της τάξης του 6-7%, έτσι ώστε να γίνει πράξη το… όραμά της για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, τελευταία έχει χαμηλώσει σημαντικά τον πήχυ, με στόχο το 3% που θα της επιτρέψει την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο στόχος φαντάζει πολύ δύσκολος. Στην
αντίπερα όχθη, στη ΝΔ, εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απήχηση του νέου κόμματος θα βαίνει μειούμενη και ότι δεν θα φτάσει μέχρι τις εθνικές εκλογές, εφόσον αυτές δεν διεξαχθούν μέχρι τον
Απρίλιο, οπότε αναγκαστικά θα πάρει μέρος η κ. Μπακογιάννη, ακόμη κι αν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει προοπτικές επιτυχίας. Πάντως στη Δημοκρατική Συμμαχία ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 1ο Συνέδριο, το οποίο και θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο.


Σχολιάστε εδώ