Έπεσαν στην παγίδα του Λοβέρδου οι φαρμακοποιοί

Δεν έκανε πίσω πουθενά, κι εκεί που νόμιζαν ότι θα του αποσπούσαν κάτι, επανήλθε με ακόμα χειρότερες προτάσεις!
Συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ήταν ανυποχώρητος στο θέμα του ορίου κατοίκων ανά φαρμακείο σε κάθε περιοχή, που το «κατέβασε» στους 1.000 κατοίκους από 1.500 που ήταν και 1.300 που ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν οι φαρμακοποιοί, καθώς και στο ωράριο, όπου επέμεινε πως τα φαρμακεία θα πρέπει να ανοίγουν υποχρεωτικά Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα!
Η «σκληρή» στάση του υπουργού οδήγησε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να δηλώσουν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις που θα εκφραστούν σε πρώτη φάση με κλείσιμο των φαρμακείων, αλλά και με απαίτηση να πληρωθούν αμέσως όλες οι συνταγές!
Αυτό σημαίνει πως όποιος δεν πληρώνει τοις μετρητοίς δεν θα παίρνει φάρμακα! Δηλαδή όποιος δεν έχει να πληρώσει τα φάρμακά του δεν θα του τα δίνουν! Θα πρέπει να τα πληρώνει και μετά να πηγαίνει στο Ταμείο του να παίρνει τα χρήματά του! Αντί να πιστώνουν οι φαρμακοποιοί τα Ταμεία, θα τα… πιστώνουν οι ασφαλισμένοι τους! Όμως τα Ταμεία κάνουν 7 μήνες να πληρώσουν τα φάρμακα. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν λεφτά να παίρνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα; Σίγουρα όχι. Οπότε οι περισσότεροι θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη θεραπεία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Να σημειώσουμε ότι μόνο το ΙΚΑ εξοφλεί το 90% της αξίας των συνταγών του σε 40 μέρες και το υπόλοιπο 10% όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συνταγογραφήσεων.
Στην Αττική θα υπάρξουν κι άλλες «ρυθμίσεις» με τις οποίες είναι σαφώς αντίθετοι οι φαρμακοποιοί, όπως το να επιτρέπεται να ανοίξουν φαρμακεία δίπλα σε άλλα που λειτουργούν σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων (δηλαδή βρίσκονται κοντά σε Ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ.).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους, όπως έκανε με τους φοροφυγάδες και με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Ήδη φιλικά τους ΜΜΕ έλεγαν από το βράδυ της Παρασκευής και μετά ότι οι φαρμακοποιοί θα αφήσουν χωρίς φάρμακα τον κόσμο που δεν έχει χρήματα να τους τα πληρώσει. Έτσι δημιουργείται κλίμα θυμού και οργής κατά των φαρμακοποιών.
Οι φαρμακοποιοί που είναι και ιδιοκτήτες φαρμακείων είναι 12.000 σ’ όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και 3.000 συνάδελφοί τους που δεν έχουν δικό τους μαγαζί, αλλά εργάζονται σε μαγαζί άλλων ή σε φαρμακοβιομηχανίες. Αυτοί που έχουν δικό τους σύλλογο, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος για συγκεκριμένους λόγους που τους περιγράφουν ως εξής:
• Η εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου αποκλείει την ελεύθερη μεταπήδηση από την έμμισθη σχέση εργασίας φαρμακοποιών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προς την ίδρυση φαρμακείου, ενώ, αντιθέτως, παραμένει ελεύθερη η μεταπήδηση ιδιοκτητών φαρμακείων προς την έμμισθη εργασία. Συνεπώς παραβιάζεται η κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.
• Το ενδεχόμενο μεταβίβασης, έναντι αδρού τιμήματος (200.000 – 500.000 ευρώ), της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από «παλαιούς» φαρμακοποιούς σε νέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται και θα ενισχυθεί, καθότι οι νέοι φαρμακοποιοί θα πρέπει να απευθύνονται σε ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.
Τονίζουν δε ότι ο υπάρχων νόμος εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα, αντίκειται σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ελλήνων πολιτών και προσκρούει στις έννοιες της ισότητας και της αναλογικότητας.


Σχολιάστε εδώ