Φεύγει εντός διετίας η ΕΡΤ από τη διαφήμιση

Όλα αυτά ενώ η ΕΡΤ, όπως ανακοίνωσε ξανά ο Τηλέμαχος Χυτήρης, θα αποσυρθεί από τη διαφήμιση και τη μάχη της θεαματικότητας γιατί το κυνήγι της τηλεθέασης αλλοίωσε τη φυσιογνωμία της, χωρίς να έχει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα…
Η αποστολή της ΕΡΤ, κατά τον Τ. Χυτήρη, «είναι διαφορετική από την ιδιωτική τηλεόραση» και προσδιορίζεται από «το Σύνταγμα, το οποίο θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα, προσφέροντας πρόγραμμα για όλους τους έλληνες πολίτες που πληρώνουν».
Η συζήτηση για τη μείωση του τέλους δεν έχει λήξει, αντιθέτως έχει φτάσει στον πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να αποφασίσει, με τον Τηλέμαχο Χυτήρη να υποστηρίζει τη διατήρησή του, με δεδομένο και το πλεόνασμα που θα παρουσιάσει φέτος η ΕΡΤ, αν και ο ίδιος έχει δημοσίως αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της μείωσης. Το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι πως ήδη του ασκείται κριτική ότι πιέζει χωρίς λόγο για μείωση του ανταποδοτικού τέλους, την ίδια ώρα που πήρε πίσω την απόφαση για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και διατήρησε την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την καταβολή ελάχιστου τέλους χρήσης συχνοτήτων, 0,1% επί του τζίρου έναντι 2% του ανώτατου ορίου που προβλέπει η νομοθεσία.
Το κόστος του τέλους
Χαμηλό αναλογικά είναι το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EBU. Με το τέλος να ανέρχεται σε 50,88 ευρώ ετησίως (4,24 ευρώ τον μήνα), η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη των χωρών όπου οι πολίτες πληρώνουν λιγότερα από 100 ευρώ τον χρόνο. Βεβαίως το ποσόν για την ελληνική αγορά είναι… μυθικό (θέση που το «Π» κατέγραφε όλα αυτά τα χρόνια) και ειδικά αυτήν την περίοδο μπορεί να επιτρέψει στην ΕΡΤ να λάβει ξανά τη θέση που έχουν στην Ευρώπη οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις.
Οι Ελβετοί καταβάλλουν τα περισσότερα χρήματα (310,3 ευρώ) σε όλη την Ευρώπη και ακολουθούν η Δανία με 293,9 ευρώ, η Αυστρία με 264, η Νορβηγία με 263,8, η Φινλανδία με 224, η (χρεοκοπημένη) Ισλανδία με 207,1, η Ισπανία με 207,1 και η Γερμανία με 204. Στη δεύτερη κλίμακα, μεταξύ 100 και 199 ευρώ, βρίσκονται η Σουηδία με 185 ευρώ, το γαλλόφωνο Βέλγιο με 181 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 171. Στην Ιρλανδία πληρώνουν 160 ευρώ, στη Σλοβενία 132, στην Κροατία 117,7, στη Γαλλία 116 και στην Ιταλία 106 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία είναι η Τσεχία με 81,1 ευρώ τον χρόνο, το Ισραήλ με 67,4, η FYROM με 51,3, η Ελλάδα με 50,88, η Σερβία με 50,3, η Πολωνία με 45, η Μάλτα με 34,8, η Ρουμανία με 22,9, η Πορτογαλία με 21, η Σλοβακία με 16,7 και το Μαρόκο με 1,8 ευρώ τον χρόνο.
Ανταποδοτικό τέλος δεν εισπράττεται στη Ρωσία, στην Εσθονία και στο Μονακό.
Στην Ελλάδα το ανταποδοτικό τέλος αυξήθηκε κατά 30%, φτάνοντας τα 4,24 ευρώ τον μήνα, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Επικρατείας τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον Δεκέμβριο του 2005. Επί κυβέρνησης Σημίτη έγιναν δύο διαδοχικές αυξήσεις, συνολικού ύψους 10%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΡΤ, από τα 300 εκατ. ευρώ που εισπράττει ετησίως από τους πολίτες η ΕΡΤ επιστρέφει στο Δημόσιο, με τη μορφή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία, το ποσόν των 120 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ