Υπερπαραγωγή με 5 υπουργεία
Στις συζητήσεις συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και εν μέρει οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, όπου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τα άλλα Μέσα, και θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Πολιτισμού για το διαδίκτυο και οι ενισχύσεις μέσω του ΕΣΠΑ στους εκδότες από το υπουργείο Εσωτερικών. «Οι δυσκολίες θα συνεχισθούν και το 2011», είπε ο Τ. Χυτήρης, προσθέτοντας πως πρέπει να ξεχάσουμε τη διαπλοκή όπως την ξέραμε. Το «Π» σήμερα κωδικοποιεί τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ορισμένες από τις οποίες οι αναγνώστες της στήλης τις έχουν διαβάσει εδώ και λίγους μήνες.
Αναλογική τηλεόραση – ραδιόφωνο: Το νομοσχέδιο Χυτήρη θα προβλέπει συγχωνεύσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Οι άδειες των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών παρατάθηκαν για μία ακόμη φορά, με διάταξη που προστέθηκε στον νόμο 3905/10 του υπουργείου Πολιτισμού, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Αναζητούνται λύσεις για να… ξεπεραστεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (3578/2010), που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικό το καθεστώς των διαρκών παρατάσεων. Για το ραδιόφωνο προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αδειοδότηση των αναλογικών σταθμών.
Ψηφιακή τηλεόραση: Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύνταξη του νομοσχεδίου από το υπουργείο Μεταφορών για το πάρκο κεραιών και από το υπουργείο Πολιτισμού για τον διαχωρισμό των
αδειών σε περιεχομένου (π.χ. Mega, Star) και δικτύου (π.χ. Digea). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση από το υπουργείο Μεταφορών του οριστικού ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η αποτίμηση του φάσματος από την ειδική υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών και η διανομή του ψηφιακού μερίσματος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και στις τηλεοπτικές. Θα ακολουθήσει, πάντοτε σύμφωνα με το σχέδιο, η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης και η διάθεση στην περίπτωση του κλάδου της τηλεόρασης των αδειών περιεχομένου από το ΕΣΡ και των αδειών δικτύου από την ΕΕΤΤ.
Internet: Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα επιδοτήσει τη μετατροπή των έντυπων εκδόσεων σε ηλεκτρονικές. Είναι το σχέδιο για τον «ηλεκτρονικό κουμπαρά των ΜΜΕ», όπου με πρόσχημα ή αιτία την καινοτομία το κράτος θα επιδοτήσει τις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Θα προηγηθεί ο διαχωρισμός ανάλογα με την προέλευσή τους (π.χ., «Βήμα», το www.tovima.gr ως συνέχεια του «Βήματος», ή το www.tvxs.gr ως ανεξάρτητη έκδοση). Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη ταυτότητας. Για τα μπλογκ η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα συντάξουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού.
Τύπος: Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στο αίτημα των επιχειρήσεων αλλά και συγκεκριμένων εκδοτών για κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών και στη θέση πως μια τέτοια απόφαση θα περιορίσει δραματικά τον πλουραλισμό στον Τύπο. Έτσι, σύμφωνα με τον Τ. Χυτήρη, θα υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης ισολογισμών στο internet παράλληλα με τις εφημερίδες, για τις οποίες θα θεσπιστούν κριτήρια κυκλοφορίας και απασχόλησης. Ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τη μειωμένη κρατική διαφήμιση, χωρίς όμως ακόμη να διευκρινίζεται τι θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.
Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το αγγελιόσημο, όπου υπάρχει η πρόταση από τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών για μείωση έως και 50%.
Εργασία – ανεργία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας στον Τύπο, υπό την προϋπόθεση πως οι επιχειρήσεις δεν θα προβούν σε απολύσεις.
Για τους άνεργους δημοσιογράφους υπάρχει, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, σχέδιο για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Υπάρχει επίσης το αίτημα των ιδιοκτητών για καθιέρωση μίας σύμβασης ανά όμιλο ΜΜΕ (!) και κατάργηση της παράλληλης απασχόλησης! Η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζει το μέτρο στην ΕΡΤ, με την απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και internet, με μόνη εξαίρεση τον Τύπο.