Σε κερδοφόρα επιχείρηση η πρώτη σύμβαση για «μαχαίρι» στις αποδοχές!

Πληροφορίες φέρουν την υπουργό Λούκα Κατσέλη δυσαρεστημένη από την πρώτη «επίσημη» επιχειρησιακή σύμβαση που μειώνει αποδοχές σε κερδοφόρο επιχείρηση, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των εργαζομένων. Στην ΠΑΣΚΕ ανήκει ο πρόεδρος του σωματείου, στη ΔΑΚΕ ο γραμματέας, που πάντως αποδοκιμάζονται από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεών τους, όπως και από το σύνολο των στελεχών των συνδικάτων. Στην κυβέρνηση διχάζονται οι απόψεις, καθώς άλλοι προειδοποιούν ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και των συγκρούσεων, ενώ οι πιο σκληροί νεοφιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι για χάρη της ανταγωνιστικότητας «ο καθείς πρέπει να συνεισφέρει όπως μπορεί». Ήδη:
• Η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ) της ΓΣΕΕ ζητά να ακυρωθεί αμέσως η συμφωνία και καλεί όλα τα συνδικάτα «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αρνηθούν να προσυπογράψουν τέτοιου είδους ”συμφωνίες”, που υπονομεύουν συνολικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Στελέχη της ΠΑΣΚΕ ζητούν τη διαγραφή του προέδρου του σωματείου και πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και οι πιέσεις που ασκούνται για αποκατάσταση της συνδικαλιστικής τάξης. Μάλιστα στο πρόσφατο γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος είχε κατηγορηματικά διαβεβαιώσει ότι «δεν θα υπάρξει ΠΑΣΚίτης που θα υπογράψει μείωση αποδοχών…».
Σφοδρότατες ήταν και οι αντιδράσεις από την αριστερή συνδικαλιστική αντιπολίτευση (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), ενώ από πλευράς ΔΑΚΕ, λόγω των κενών εξουσίας, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. (Πάντως ο γραμματέας Συνδικαλισμού Γ. Μανώλης καταγγέλλει τη συμφωνία, που τη χαρακτήρισε πρόκληση εις βάρος συνδικάτων και εργαζομένων.)
Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη στόχο έχει την κατάργηση κάθε θεσμικής ρύθμισης στον τομέα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το τέλος των συνδικάτων και την αποθέωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας». Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «πισώπλατες μαχαιριές ενάντια στους εργαζομένους από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ και τους καλεί σε αγωνιστική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων», ενώ χαρακτηρίζει ανδρείκελα της εργοδοσίας τους «υποτιθέμενους συνδικαλιστές» που υπογράφουν την επαίσχυντη συμφωνία.
Το αδιέξοδο αντιμετωπίζει και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Μιχ. Χάλαρης, ο οποίος διαπιστώνει ότι ούτε οι διαδικασίες τηρήθηκαν αλλά ούτε και συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τίθενται από τον νόμο για την επίμαχη επιχειρησιακή σύμβαση. Όμως ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας προβλέφθηκε να είναι συμβουλευτικός!


Σχολιάστε εδώ