Πόλεμος παρασκηνίου για τον αντιμονοπωλιακό νόμο

Διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την αναμόρφωση του αντιμονοπωλιακού νόμου προκαλούν ήδη την έντονη αντίδραση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς, όπως έχει τονίσει το «Π» σε παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατρέψουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε απλό παράρτημα του εποπτεύοντος υπουργείου, παρότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε με το Μνημόνιο να ενισχύσει την ανεξαρτησία της. Επιπλέον ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να διορθώσει τις διατάξεις που καταργούσαν τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε καρτέλ και μονοπώλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επιμένει στη διατήρηση αρκετών από τις διατάξεις που «σφίγγουν» τον υπουργικό κλοιό εποπτείας γύρω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς εκτιμά ότι η μέχρι τώρα εμπειρία από την απόλυτη ανεξαρτησία της Αρχής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Όμως αναμένεται να γίνουν αρκετές υποχωρήσεις τελικά στις υποδείξεις της Κομισιόν και τουλάχιστον να απαλειφθεί από την τελική μορφή του νομοσχεδίου η διάταξη που θα υποχρέωνε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δίνει οποιαδήποτε πληροφορία τής ζητηθεί στον εποπτεύοντα υπουργό.
Στον παρασκηνιακό «πόλεμο» για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου έχει μπει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Δ. Κυριτσάκης, προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Ο επίτιμος αρεοπαγίτης δεν έχει πολλές συμπάθειες στο επιτελείο του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά μια κρίση στις σχέσεις υπουργείου – Επιτροπής δεν είναι επιθυμητή.
Μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναμένεται ότι θα αναθεωρηθούν είναι και αυτές που αλλάζουν το καθεστώς στην επιβολή κυρώσεων σε καρτέλ και μονοπώλια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προβλέπουν ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα μόνο σε όσους διαπιστώνεται ότι συνεχίζουν την παραβατική τους συμπεριφορά, ενώ έχουν ήδη διαταχθεί από την Επιτροπή να τη σταματήσουν.
Παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο ΣΕΒ παρουσίασε σειρά προτάσεων που έχουν κύριο στόχο να ενισχύσουν την προστασία των στελεχών των επιχειρήσεων από πρόστιμα και τις αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις που καθιερώνονται με το νομοσχέδιο. Σχολιάζοντας αυτές τις προτάσεις, ο επιχειρηματίας Γ. Φλωράς, που για χρόνια αγωνίσθηκε για την καταδίκη του καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, καυτηριάζει το «παρελθόν απόλυτης αδιαφορίας για την εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ελλάδα» από την πλευρά του ΣΕΒ και τονίζει, μεταξύ άλλων:
= Ποτέ έως σήμερα ο ΣΕΒ δεν παρενέβη δραστικά όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επί προεδρίας Ζησιμόπουλου, καθυστερούσε με δόλο να εξετάσει τις καταγγελίες εναντίον των μεγάλων εταιρειών, μελών του ΣΕΒ, επί 6-7-10 χρόνια. Ποτέ… Άρα η παρέμβασή του είναι προφανώς έκφραση της επιθυμίας να παραμείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανεξάρτητη να θάβει τις υποθέσεις των μελών του.
= Το δεύτερο σημείο στο οποίο παρεμβαίνει ο ΣΕΒ είναι και το πλέον «καυτό». Με το νέο νομοσχέδιο ορίζονται αυστηρές ποινές για τα στελέχη των επιχειρήσεων που παρανομούν. Γνωρίζει ο ΣΕΒ ότι αυτό είναι σημείο κλειδί για την αποκάλυψη της παράνομης δράσης των εταιρειών. Και γι’ αυτό αντιδράει σθεναρά. Προτείνει ουσιαστικά οι σχετικές διατάξεις να γίνουν περίπλοκες ώστε να μην τιμωρούνται ποτέ τα στελέχη των εταιρειών που κλέβουν τους καταναλωτές.


Σχολιάστε εδώ