Ποδαρικό με χιλιάρικο και…

Οι βουλευτές επέστρεψαν την τρίτη μέρα του χρόνου με τον κουραμπιέ στο στόμα, αλλά και ένα χιλιαρικάκι εξασφαλισμένο από τη συμμετοχή στις επιτροπές! Στην ατζέντα, προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, αλλά και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου τον προσεχή Μάρτιο, βρίσκεται το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνει μεγάλες ανατροπές, με σημαντικότερες το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στις ΔΕΚΟ, νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αποκρατικοποιήσεις. Κι επειδή ο δρόμος που ανοίγεται είναι δύσκολος και προοιωνίζεται κοινωνικές συγκρούσεις, η κυβέρνηση, υπό τον φόβο νέων διαρροών και στο πλαίσιο του ασφυκτικά περιορισμένου χρόνου που υπάρχει για την απορρόφηση τυχόν κραδασμών, αναζητά με κάθε τρόπο τη συναίνεση των βουλευτών. Πολλοί από τους βουλευτές έδειξαν ωστόσο από τον περασμένο χρόνο, όταν καλούνταν να δώσουν τη θετική τους ψήφο στην κατάλυση δικαιωμάτων και τη θέσπιση πρωτοφανών σκληρών μέτρων, ότι άγγιξαν, αν δεν ξεπέρασαν, τα όριά τους.

Τις αντιδράσεις αυτές, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και την ίδια την πλειοψηφία, επιχειρούν να απορροφήσουν δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας που προηγούνται της συζήτησης των νομοσχεδίων στις αρμόδιες επιτροπές. Εκεί, σύμφωνα με τα συνήθη, ενημερώνουν τους βουλευτές και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι όποιες διαφωνίες, με τη διαφορά πως πλέον πιστεύουν ότι, όπως επιβάλλει η συγκυρία, οι όποιες προσπάθειες για να πειστούν οι βουλευτές θα πρέπει να ενταθούν δραματικά.

… συντροφικός καβγάς!

Το ποδαρικό πάντως στον ΚΤΕ Ανάπτυξης με θέμα τον επενδυτικό νόμο Χρυσοχοΐδη δεν πήγε καθόλου καλά. Κι εδώ το θέμα δεν ήταν οι αντιρρήσεις των βουλευτών αλλά οι μεταξύ τους κόντρες και διαξιφισμοί, οι φωνές και το χτύπημα των χεριών στα έδρανα που ακούστηκε σε όλη τη Βουλή μόλις αποχώρησε ο υπουργός…

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης και Σούλα Μερεντίτη εξεπλάγησαν όταν βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτοφανές απρόοπτο: Η επικεφαλής του ΚΤΕ Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή τους είχε αφαιρέσει την αρμοδιότητα να εισηγηθούν το νομοσχέδιο. Φυσικά δεν το κατάπιαν με ευκολία. «Την αξιοπρέπειά μου δεν επιτρέπω να την κρίνεις εσύ…», της είπε ο γιατρός Ν. Τσώνης που εκλέγεται στον ίδιο νομό με εκείνη, τον νομό Φθιώτιδας και οι κακές γλώσσες λένε ότι η πρώην υπουργός δεν τον καλοβλέπει αφού κατάφερε να πάρει τις διπλάσιες ψήφους! «Θεώρησα ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπειρία για να σας αναθέσω την εισήγηση…», είπε ευθαρσώς η κ. Μπατζελή και αμέσως έδωσε την εισήγηση στον βουλευτή Θ. Παπαγεωργίου. Τον λόγο ζήτησε και η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη και ιδού η απάντηση: «Εδώ έχουμε κρίσιμα θέματα να αντιμετωπίσουμε και ασχολούμαστε με την κ. Μερεντίτη και τον Νίκο…». Στο σημείο αυτό η κ. Μερεντίτη εξερράγη. Άστραψε και βρόντηξε, χτύπησε την πόρτα και τα έδρανα: «Ποια είναι αυτή που δεν έχει κοινοβουλευτική εμπειρία και λέει ότι εγώ δεν είμαι ικανή να εισηγηθώ ένα νομοσχέδιο; Ας όψεται το κόμπλεξ με τον Τσώνη που πήρε 25.000 σταυρούς και η ίδια 12.000 και την πληρώνω εγώ…».

Το θέμα επιχειρήθηκε να λυθεί με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και στην προκειμένη περίπτωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Έξαρχου. Οι δύο βουλευτές όμως, που αισθάνονταν αδικημένοι και προσβεβλημένοι από την πρώην υπουργό, δεν σήκωναν κουβέντα.

νΤο είδαμε κι αυτό… Μηδέν ευρώ είναι το νέο χαρτονόμισμα που θα πληρώνει το ΠΑΣΟΚ! Πενηντάευρω δηλαδή από το οποίο λείπει το πέντε! Το έστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μαζί με το φακελάκι του χειρουργού και ευχές για μια Ελλάδα χωρίς φακελάκι.

Άσ’ τα, γιατρέ, το πιάσαμε το υπονοούμενο…

Πάντως ο προϋπολογισμός της Βουλής αντέχει και φέτος την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των δημοσιογράφων του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Στο Μουσείο Μπενάκη, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Τώρα, αν θα υπάρχει δώρο για τον τυχερό, να μη σας γελάσω, δεν το θέλω…


Σχολιάστε εδώ