Οι συνταξιούχοι το 2011

Αναγνωρίζουμε πως η εν γένει οικονομική κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε κανείς δεν μπορεί να διακρίνει βατές οδούς μέσα σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό χάος, το οποίο είναι άγνωστο πού οδηγεί όχι μόνο τον δικό μας κλάδο, αλλά και τη χώρα ολόκληρη.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα οι συνταξιούχοι της ΕΣΗΕΑ αισθάνονται την ανάγκη να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις ώστε ενωμένοι να ορθώσουν ένα ανάχωμα απέναντι στη γενικότερη ανατροπή των πάντων. Οι εργαζόμενοι συνάδελφοι, αιχμάλωτοι στην καρδιά του κυκλώνα, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα την κατάσταση. Η κάθε μέρα τούς επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και το αύριο είναι για όλους ο μεγάλος άγνωστος Χ. Μόνο εμείς, οι συνταξιούχοι, μπορούμε με την πείρα παρομοίων καταστάσεων του παρελθόντος και με περισσότερη ψυχραιμία να συγκροτηθούμε σε ένα σώμα κοινής δράσης και αλληλεγγύης. Αυτήν την απόφασή μας για συνεργασία, που προϋποθέτει όμως ενημέρωση για το τι αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή, σκοπεύουμε να την καταστήσουμε σαφή στη συγκέντρωση των συνταξιούχων στην ΕΣΗΕΑ την οποία προγραμματίζουμε για το τέλος Ιανουαρίου.

Μια δεύτερη συγκέντρωση-συνεστίαση (να γελάσει λίγο και το χειλάκι μας) θα έχουμε τον Φεβρουάριο. Στις 20 του μηνός και στη γνωστή ταβέρνα του Μπάμπη στην Κηφισιά. Στη συνεστίαση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν και οι συνάδελφοι της ΕΠΗΕΑ, καθώς και οι σύντροφοι των απόντων συναδέλφων. Το δικαίωμα συμμετοχής θα είναι 33 ευρώ.

Οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ

Στην τελευταία ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ και λίγο πριν από τους αγωνιστικούς συναδελφικούς του χαιρετισμούς, καταχωρίζονται δύο παράγραφοι που δεν καταλαβαίνουμε με ποιο σκεπτικό συντάχθηκαν: «Καταγγείλτε επώνυμα στη Διοίκηση κάθε περιστατικό καθοδήγησής σας σε συγκεκριμένο νοσηλευτήριο ή κατευθυνόμενης επιλογής ή υπόδειξης γιατρού… Επιλέξτε ελεύθερα και υπεύθυνα τον γιατρό σας, ζητώντας πάντα και δεύτερη γνώμη, και ενημερώστε το Ταμείο αν η στάση υπαλλήλου ή γιατρού ή νοσηλευτικού προσωπικού σάς προσβάλλει ή εμποδίζει την εξυπηρέτησή σας».

Άμεσο αποτέλεσμα: Να ρωτάμε φίλο γιατρό του ΕΔΟΕΑΠ σε ποιον ρευματολόγο να πάμε για να μας εξετάσει και να αρνείται να μας απαντήσει για να μην του πούνε πως συστήνει δικό του γιατρό. Μα η κοινή πρακτική είναι ο κάθε γιατρός, όταν του ζητείται, να συστήνει κάποιον συνάδελφό του εφόσον τον θεωρεί ικανό και έντιμο.

Και τι ατμόσφαιρα δυσπιστίας και χαφιεδισμού δημιουργεί αυτή η προτροπή του ΔΣ να καταγγέλλουμε τους γιατρούς, αντί να συζητάμε μαζί τους ή με τον αρχίατρο σε κάθε περίπτωση; Πώς θα εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας όταν τους θεωρούμε λαμόγια μόνο και μόνο επειδή μας συστήνουν κάποιον άλλο συνάδελφό τους όταν τους ρωτάμε σχετικά; Και να σημειώσουμε και αυτό: Την τελευταία εγκύκλιο φαίνεται ότι την υπογράφουν όλα τα μέλη του ΔΣ.

Η ομοφωνία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με την ίδια υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στους ασφαλισμένους. Και κάτι εύθυμο: Παραμονή Χριστουγέννων ασφαλισμένη τηλεφωνεί στον εφημερεύοντα γιατρό του ΕΔΟΕΑΠ και τον ρωτάει – σοβαρά σοβαρά: «Γιατρέ, στη γαλοπούλα έβαλα μεταξύ άλλων και λίγο κονιάκ. Μήπως πειράξει τα παιδιά;»

Άντε και καλός -όσο παίρνει- ο Νέος Χρόνος.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ