Κρίσιμο έτος το 2011

Η χώρα το 2010 βρέθηκε στον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης και στα απόνερα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από το κάκιστο έτος 2009, όπου το κράτος είχε φτάσει να έχει δαπάνες κατά 41% υψηλότερες από τα έσοδα και ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που μαρτυρούσε την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Έτσι το 2010 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια της «τρόικας» προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, επακολούθησε το Μνημόνιο και μια σειρά επώδυνα μέτρα που μείωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επίσης μέσα στο 2010 έγινε μια σημαντική προσπάθεια συγκράτησης των κρατικών δαπανών και μείωσης της σπατάλης. Τώρα το 2011 η χώρα καλείται να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ώστε να βγει η οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
• Ασφαλώς το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι και δύσκολο και κρίσιμο καθότι θα καθορίσει εάν θα μπούμε από το δεύτερο εξάμηνο σε πορεία ανάκαμψης. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε συνδυασμό με την αυξητική πορεία των εξαγωγών, τη ναυτιλία, τον τουριστικό τομέα και την προσεκτική αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, μπορούν να μας βγάλουν από την ύφεση και το δεύτερο εξάμηνο του 2011 να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης. Έπειτα υπάρχουν και οι επενδύσεις των 5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το ’11, που θα τονώσουν το οικονομικό γίγνεσθαι. Βέβαια το αισιόδοξο αυτό σενάριο για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί και κοινωνική συνοχή και πολιτική συνεννόηση. Οι αυτονόητες διαμαρτυρίες των κοινωνικών ομάδων, των οποίων θίγονται τα συμφέροντά τους, οφείλουν να έχουν ως μέτρο όλων των πραγμάτων το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και σε τελευταία ανάλυση το συμφέρον της χώρας. Η έξοδος από την κρίση και η αποτροπή της χρεοκοπίας δεν μπορεί να καρποφορήσει μόνο από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, χρειάζεται να βάλουν πλάτη και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις.
• Πρωτίστως όμως, πλάτη πρέπει να βάλουν οι πολιτικές δυνάμεις και να μη χαρίζουν το έργο διάσωσης της χώρας αποκλειστικά στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει σοβαρότατες ευθύνες για τη δραματική κατάσταση της χώρας, οφείλει να βάλει πλάτη δύο φορές. Καιρός είναι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει τον δρόμο του λαϊκισμού, να ακολουθήσει τον δρόμο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης ώστε αύριο να δικαιούται να λέει ότι έχει μερίδιο συμμετοχής στη διάσωση της χώρας. Διαφορετικά η ΝΔ, εκτός από τις ευθύνες του κυβερνητικού παρελθόντος της θα φορτωθεί και τις ευθύνες της ανεύθυνης αντιπολίτευσης του παρόντος της.


Σχολιάστε εδώ