Καταγγελία για τις… διεθνείς συμφωνίες της Nova και το τηλεχειριστήριο!

Η μάχη για τη συνδρομητική τηλεόραση περνάει πλέον και μέσα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στις 17 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των απαντήσεων της Forthnet / Nova, καθώς η καταγγελία του ΟΤΕ τής εστάλη με καθυστέρηση, ενώ την περασμένη Παρασκευή έληγε η αντίστοιχη για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Στην προσφυγή του ο ΟΤΕ στρέφεται εναντίον της Forthnet / Nova κατ’ αρχάς για την αποκλειστική συμφωνία έως το 2012 των καναλιών εθνικής εμβέλειας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έτσι καλύπτει την υποχρέωσή της για εκπομπή ελληνικού προγράμματος κατά 25%. Ο ΟΤΕ ακόμη εγκαλεί τη Forthnet / Nova για τις κεντρικές συμφωνίες με τα μεγάλα στούντιο των ΗΠΑ και για τη χρήση ενός τηλεχειριστηρίου για την παρακολούθηση των καναλιών, ενώ εμπλέκει και την παράλληλη εκπομπή της Digea, η οποία χρησιμοποιεί άλλο δίκτυο μετάδοσης.
Αναλυτικά, ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι ο τηλεθεατής που δεν μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας μέσω του επίγειου δικτύου αναμεταδοτών «αναγκάζεται» να γίνει συνδρομητής της Nova. Ο ισχυρισμός αυτός μάλλον ελέγχεται, καθώς το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης των σταθμών εθνικής εμβέλειας είναι της τάξεως του 99% και σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η σύμβαση των σταθμών αυτών με τη Nova. Συγκεκριμένα, πολλά δημοτικά διαμερίσματα που δεν καλύπτονταν από το ιδιόκτητο δίκτυο αναμεταδοτών των σταθμών εθνικής εμβέλειας καλύπτουν τις ανάγκες τους με μικρούς αναμεταδότες που έχουν εγκαταστήσει οι δήμοι εκμεταλλευόμενοι την εύκολη και δωρεάν λήψη του σήματος από τον δορυφόρο της Nova και την επανεκπομπή του μέσω του μικρού τοπικού αναμεταδότη.
Η έγκληση για το τηλεχειριστήριο για τη λήψη τόσο των ελεύθερων σταθμών εθνικής εμβέλειας όσο και του λοιπού περιεχομένου του μπουκέτου της Nova εμφανίζεται από τον ΟΤΕ ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του αντιπάλου του. Από την άλλη όμως πλευρά, δεν υπάρχει περίπτωση ο τηλεθεατής που είναι συνδρομητής της Nova να καταργήσει την αυτοτελή χρήση του δέκτη του για τη λήψη των επίγεια εκπεμπόμενων προγραμμάτων. Κατά μέσον όρο, κάθε νοικοκυριό διαθέτει πάνω από τρεις τηλεοπτικούς δέκτες, ο ένας εκ των οποίων έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με τον αποκωδικοποιητή της Nova.
Ο ΟΤΕ υποστηρίζει ακόμη ότι η Nova μέσω των προγραμμάτων των σταθμών εθνικής εμβέλειας εξασφαλίζει την εκ του νόμου υποχρέωση παραγωγής 25% πρωτότυπου ελληνικού προγράμματος. Βέβαια, η αναμετάδοση των προγραμμάτων των σταθμών εθνικής εμβέλειας αποτελεί αυτοτελή υποχρέωση της Nova, ενώ το ποσοστό ελληνόφωνου προγράμματος των ελεύθερων σταθμών είναι η δική τους υποχρέωση έναντι του νόμου. Επιπλέον, η πλατφόρμα προσφέρει και αποκλειστικά κανάλια με ελληνικό πρόγραμμα, όπως το MAD Greekz.
Η αναφορά στις αποκλειστικές συμφωνίες της Forthnet / Nova με τα μεγάλα στούντιο των ΗΠΑ υποδηλώνει την αδυναμία του ΟΤΕ να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού του σχεδίου. Είναι φανερό πως υπάρχει μια διεθνής πρακτική για τον τρόπο οργάνωσης κάθε ψηφιακής πλατφόρμας και δεν είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί στην Ελλάδα στo πλαίσιο διεθνούς πρωτοτυπίας ούτε φυσικά να «επιτραπεί» στον νεοεισερχόμενο να ιδιοποιηθεί ή να οικειοποιηθεί τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι προηγούμενοι.
Τέλος, το σκέλος της εμπλοκής της Digea για την παράλληλη μετάδοση των προγραμμάτων των σταθμών εθνικής εμβέλειας δημιουργεί ερωτήματα, καθώς πρόκειται για ένα νέο μέσον μετάδοσης, με υποχρέωση για την Ελλάδα να ολοκληρώσει τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έως το 2012. Επηρεάζει άμεσα τους μετόχους της Digea, δηλαδή τους ιδιοκτήτες των σταθμών εθνικής εμβέλειας, με τους οποίους συζητάει ο ΟΤΕ για να ανεβάσει τα κανάλια τους στην πλατφόρμα του.


Σχολιάστε εδώ