Κάτω στον Πειραιά

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως ο συνδυασμός του ΚΚΕ λογαριάζει να αντικαταστήσει τους συμβούλους που εξελέγησαν κατά τις τελευταίες εκλογές με τους επιλαχόντες! Δηλαδή άλλους ψήφισε ο κόσμος και άλλοι θα βρεθούν στο δημοτικό συμβούλιο! Σεβόμαστε όσο λίγοι την ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ, αλλά επειδή πιστεύουμε πως τόσο ο κ. Τσιμπόγλου όσο και ο κ. Δεληγιάννης με τον κ. Αγγελόπουλο έχουν τη δική τους ιστορία στον Πειραιά και γι’ αυτό ψηφίστηκαν, κάθε απόπειρα αντικατάστασής τους θα θεωρηθεί αγνόηση της λαϊκής εντολής.

// Κι ένα άλλο παράδοξο είδαμε από τον συνδυασμό του ΚΚΕ στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η επικεφαλής του Ελπίδα Παντελάκη, που είναι από τις πιο σημαντικές παρουσίες στο συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι ο συνδυασμός θα προτείνει μεν μέλη του για τις θέσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά δεν θα πάρει μέρος στη διαδικασία, δηλαδή θα απόσχει από την ψηφοφορία. Πολλοί σύμβουλοι εξέφρασαν την απορία τους για την τοποθέτηση αυτή, ενώ ο Γ. Μίχας δήλωσε πως δεν πρόκειται ο συνδυασμός του να ψηφίσει κάποιον από το ΚΚΕ αν δεν πάρει κι αυτός μέρος στη διαδικασία. Την απορία του εξέφρασε και ο δήμαρχος, διερωτώμενος πώς γίνεται ένας συνδυασμός να παίρνει μέρος σε μια ψηφοφορία προτείνοντας υποψηφίους, αλλά ταυτόχρονα να δηλώνει ότι δεν μετέχει σ’ αυτήν! Μόνον ο Γ. Καρδαράς δήλωσε ότι ο συνδυασμός «Συμμαχία για τον Πειραιά» θα στηρίξει υποψήφιο του ΚΚΕ για τη μία επιτροπή. Ιστορικός συμβιβασμός ή επίδειξη αβροφροσύνης;

// Δεν… κρατήθηκε ο Γ. Μίχας και είπε αυτό που αισθανόταν: «Θα ήθελα, είπε, να είμαι εγώ σήμερα στη θέση του δημάρχου. Αλλά και από τη θέση αυτή που βρισκόμαστε», έσπευσε να συμπληρώσει, «θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για τον Πειραιά. Και θα καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για κάθε θέμα που αντιμετωπίζει ο δήμος». Δεν παρέλειψε βέβαια να ρίξει τις… μπηχτές του για τον Φασούλα. Γιατί ζήτησε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά του δήμου, υπογραμμίζοντας: «Κάποιοι έχουν ευθύνες και πρέπει να αποκαλυφθούν!». Όσο… ψηλά κι αν βρίσκονται, θα συμπληρώναμε εμείς…

// Δεν είχε εκπλήξεις η διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΔΣ. Ο Παναγιώτης Κουβάτσος, που πρότεινε η πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε με 37 ψήφους (δηλαδή από τους 29 συμβούλους της συμπολίτευσης και 8 από την αντιπολίτευση – 7 του Μίχα συν του Καλογερόπουλου), ενώ λευκό έριξαν οι του Μαντούβαλου και του ΚΚΕ. Απείχαν οι σύμβουλοι της «Συμμαχίας» και ο Διαβολάκης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με τις ίδιες ψήφους εξελέγη ο Σήφης Βουράκης από την αξιωματική αντιπολίτευση για αντιπρόεδρος και ο Νίκος Βλαχάκος από τον συνδυασμό του Μαντούβαλου για γραμματέας.

// Ο Τάσος Κάρλες θα είναι υπεραντιδήμαρχος στον Πειραιά. Του ανατέθηκε η αντιδημαρχία οικονομικών, η εποπτεία των διοικητικών υπηρεσιών, ενώ ορίστηκε και αναπληρωτής δημάρχου. Αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι. Όσον αφορά στον Κάρλες δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε καλή επιτυχία και πολύ κουράγιο. Γιατί έπεσε από την πρώτη στιγμή στα βαθιά. Πάντως ξέρει να… κολυμπάει. Ίσως γιατί προέρχεται από την παραλιακή Μάνη…

// Ο… χορός του Ζαλόγγου άρχισε για κάποιους από την πλειοψηφία. Ο Γιάννης Κουβάτσος, αδελφός του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και εκλεγείς διαμερισματικός στο Αʼ Διαμέρισμα, διαφώνησε με την επιλογή υποψήφιου προέδρου στο Διαμέρισμα αυτό, δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει και ανεξαρτητοποιήθηκε για να προλάβει τη διαγραφή του.

Την περασμένη Κυριακή που έγιναν οι εκλογές, η πλειοψηφία πρότεινε για πρόεδρο τον κ. Αλαφούζο, αλλά αντιπροτάθηκε και η Χαρίκλεια Ζηλάκου, που προέρχεται από τον ίδιο συνδυασμό. Δηλαδή η νεαρή διαμερισματική σύμβουλος, που είναι μόλις 24 ετών, έκανε «αντάρτικο» κατά του συνδυασμού του δημάρχου! Το ΔΣ του Αʼ Διαμερίσματος είναι το μοναδικό από τα 5 του Πειραιά που έχει 15 μέλη, γιατί είναι το μεγαλύτερο. Τα άλλα έχουν από 9 μέλη. Από τους 15 συμβούλους οι 9 προέρχονται από την πλειοψηφία και οι 6 από τη μειοψηφία. Μόλις άκουσαν ότι υπήρχε κι άλλη υποψηφιότητα από τον ίδιο χώρο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, εκτός από την υποψήφια κι έναν ακόμα, αποχώρησαν για να μην υπάρχει απαρτία. Όμως οι εναπομείναντες 8 σύμβουλοι προχώρησαν τη διαδικασία και εξέλεξαν πρόεδρο τη Ζηλάκου.

Ο Μιχαλολιάκος τη διέγραψε αμέσως και φυσικά η ψηφοφορία, αφού η προηγούμενη ήταν άκυρη λόγω έλλειψης απαρτίας, θα επαναληφθεί σήμερα. Αν υπάρξει βέβαια και σήμερα απαρτία, μια και ακούγεται πως η μειοψηφία με την κ. Ζηλάκου θα απέχουν…

Πολιτικοί παράγοντες του Πειραιά, σχολιάζοντας την ενέργεια του δημάρχου, τόνιζαν πως έκανε αυτό που έπρεπε γιατί η ακαριαία διαγραφή των διαμερισματικών συμβούλων του δείχνει πως είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τις επιλογές του και τον ίδιο. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή με τη στάση του απέναντι στον Γ. Κουβάτσο, που τον ανάγκασε σε ανεξαρτητοποίηση για να μη διαγραφεί, είχε δείξει ο δήμαρχος ότι δεν… σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Και το επιβεβαίωσε και με την περίπτωση της κ. Ζηλάκου.

Να σημειώσουμε εν προκειμένω, επειδή έτυχε να είμαστε παρόντες σε κάποιες συζητήσεις, ότι την Τετάρτη πριν από την Πρωτοχρονιά, ο Β. Μιχαλολιάκος είχε πληροφορηθεί ότι η συγκεκριμένη σύμβουλος είχε επαφές με συμβούλους της αντιπολίτευσης στο Αʼ Διαμέρισμα προκειμένου να τη στηρίξουν αν κατέβαινε υποψήφια πρόεδρος και είχε μιλήσει και τηλεφωνικά μαζί τους. Μάλιστα νωρίς το απόγευμα της ημέρας αυτής, στην τελευταία επικοινωνία που είχαν, ο δήμαρχος τη ρώτησε τι θα έκανε τελικά και τον διαβεβαίωσε ότι θα στήριζε την επιλογή του συνδυασμού και δεν θα κατέβαινε υποψήφια. Τελικά όμως απεδείχθη ότι άλλα είχε αποφασίσει…

Και μια λεπτομέρεια που ίσως έχει σημασία: Η αδελφή της Χ. Ζηλάκου έχει νονό τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη…

// Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την παλαιά του σύνθεση, σε προ ημερήσιας διάταξης θέμα η τότε πρόεδρος Νίτσα Βλασσοπούλου είχε ζητήσει να ψηφιστεί ένα διαδικαστικό θέμα που αφορούσε στην αποδοχή της παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης του προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου, κ. Μελισσηνού, που έχει γράψει κι αυτός τη δική του συνεπή και αξιοπρεπή ιστορία στον δήμο. Όμως η σύμβουλος της μειοψηφίας τότε και της πλειοψηφίας σήμερα Λίτσα Σαρρή πήρε τον λόγο και είπε πως δεν είναι ο λόγος συνταξιοδότησης που παραιτείται ο διακεκριμένος δικηγόρος, αλλά κάποιες πιέσεις που δέχεται. Κάλεσε δε τον κ. Μελισσηνό στο βήμα για να τους εξηγήσει.

Επειδή το θέμα δεν διευθετήθηκε και η απορία παραμένει, μήπως ο δήμαρχος θα πρέπει να καλέσει την κ. Σαρρή να του πει τι γνωρίζει; Γιατί είμαστε σίγουροι πως αν μάθει την αλήθεια θα… πέσει από τα σύννεφα, αφού στην περίεργη αυτή ιστορία εμπλέκονται και άτομα που γνωρίζει. Και φυσικά θα… χάσουν τον ύπνο τους όταν μάθουν ότι ο δήμαρχος πληροφορήθηκε τα… κατορθώματά τους!

// Με χαρακτηριστική άνεση «πέρασαν» και στον Δήμο Κορυδαλλού οι επιλογές της πλειοψηφίας του δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη τόσο στην ψηφοφορία για πρόεδρο του ΔΣ, όσο και για τη στελέχωση των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής. Έτσι πρόεδρος του ΔΣ εξελέγη ο Θόδωρος Μερεντίτης, αντιπρόεδρος η Αλεξάνδρα Κρούπη από την παράταξη «16χρονη Πόλη» και γραμματέας ο Σπύρος Αγιοβλασίτης από τον συνδυασμό της ΝΔ του Βασίλη Βουγιουκλάκη. Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι: Γιώργος Βιδάλης, Γιώργος Γκόγκος, Αλέξης Θανόπουλος, Ιωάννα Καλομπράτσου (πλειοψηφία) και Γιάννης Διάκος, Μερόπη Κατσάνου και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου (μειοψηφία). Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τακτικά μέλη εξελέγησαν οι: Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, Μιχάλης Τζιρίτας, Μαρία Διακάτου, Ανδρέας Καπιτσίνος, Μιχάλης Τζιρίτας, Χαράλαμπος Τσιρακίδης (πλειοψηφία) και Καίτη Κυλάκου, Νίκος Νικολεουσάκος και Δέσποινα Παπουτσιδάκη (μειοψηφία).

// Εξάλλου, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης ανακοίνωσε και τους πέντε αντιδημάρχους, οι οποίοι ανέλαβαν ήδη τα καθήκοντά τους. Αυτοί είναι: αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Διοίκησης Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, Περιβάλλοντος, Δημοτικής Αστυνομίας και Αυτεπιστασίας Γιώργος Δημόπουλος, Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Λαμπρινή Μάνου, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Μελάς και Οικονομικών και αναπληρωτής δημάρχου Δημήτρης Χριστοφορίδης.

// Υποτονική η παρουσία επισήμων στον φετινό εορτασμό του αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κάποιος άλλος υπουργός, εκτός του Γ. Διαμαντίδη που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, έκριναν σκόπιμο να παρευρεθούν. Αντιθέτως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ήταν εκεί. Η Εκκλησία βέβαια εκπροσωπήθηκε δεόντως από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ και άλλους αρχιερείς.

Κάποιοι κακεντρεχείς έλεγαν ότι η κυβέρνηση απουσίαζε γιατί ήθελε να κάνει… καψόνι στον Μιχαλολιάκο που της χάλασε τα… σχέδια για τριπλή κυριαρχία στους μεγάλους δήμους. Κάποιοι άλλοι όμως υποστήριξαν πως οι υπουργοί «εξαφανίστηκαν» για να μην αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου για τα αντιλαϊκά μέτρα! Ο δήμαρχος πάντως δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την απουσία. Ο γιορτασμός ήταν όπως πάντα λαμπρός, η πόλη είχε «ντυθεί» στα γιορτινά της και ο κόσμος ήταν περισσότερος από άλλες χρονιές, αφού βοήθησε φυσικά και ο καιρός.

Μετά την τελετή, ο δήμαρχος δεξιώθηκε τους επισήμους στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου, το οποίο –επιτέλους– αξιοποιήθηκε έστω και για μία φορά. Η δεξίωση πάντως ήταν εξαιρετικά λιτή –όπως άλλωστε το είχε πει ο δήμαρχος από πριν τα Χριστούγεννα– και προσφέρθηκαν μόνο γλυκά και αναμνηστικά. Οι εποχές απαιτούν σεμνότητα, οικονομία και όχι προκλήσεις. Στο πνεύμα αυτό κατευθύνθηκε και ο Μιχαλολιάκος και καλά έκανε. Δεν είναι καιρός για παράτες, αλλά για δουλειά.

Η θητεία του ξεκίνησε, και ο Πειραιάς δεν μπορεί να περιμένει. Αλλά ούτε και ο ίδιος, μια και όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει ότι βιάζεται να ξεκινήσει την υλοποίηση του οράματος που έχει για την πόλη!

Καλή επιτυχία λοιπόν, καλή χρονιά σε όλους κι ας είναι το 2011 η τελευταία μίζερη χρονιά!

***

• Επειδή ακούμε πολλούς συμβούλους της πλειοψηφίας να λένε τι θα πάρουν από τον δήμο (θέσεις, αρμοδιότητες κ.λπ.), εμείς θα συνιστούσαμε να πουν πρώτα τι θα ΔΩΣΟΥΝ στον Πειραιά. Γιατί οι δημοτικές θέσεις είναι θέσεις προσφοράς και όχι εξουσίας. Έτσι δεν είναι;


Σχολιάστε εδώ