Κάθε πέρσι και καλύτερα…

ΜΕ τις χειρότερες προϋποθέσεις ξεκίνησε το 2011 για τους σκληρά δοκιμαζόμενους –τους τελευταίους οκτώ μήνες– από την επώδυνη πολιτική του Μνημονίου πολίτες της χώρας. Η αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων άμεσης (καθημερινής) ανάγκης θα επιβαρύνει αισθητά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ η ταυτόχρονη αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) επιτείνει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η ραγδαία άνοδος της τιμής της βενζίνης αλλά και οι επικείμενες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης, κυρίως για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Επιπροσθέτως, αυξήσεις υπάρχουν τόσο στα κόμιστρα των ταξί όσο και στα διόδια. Ως εκ τούτου λοιπόν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζονται με θυμηδία από τους πολίτες. Το ίδιο και οι διακηρύξεις του αρμόδιου υπουργού για πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς η ακρίβεια δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη και φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Για νέο πλήγμα εις βάρος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία.

Προχειρότητα
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ συνεχίζει να τροφοδοτεί την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κινητικότητα που αναπτύσσει ο Γ. Παπανδρέου στο θέμα του ευρωομολόγου, με την… περίφημη πρωτοβουλία συλλογής 1 εκατ. υπογραφών, συναντά τις ζωηρές επιφυλάξεις των κομμάτων. Η ΝΔ μιλά για επικοινωνιακά παιχνίδια, καθώς –όπως σημειώνει– η σχετική διαδικασία είναι περίπλοκη, χρονοβόρα, με άγνωστη κατάληξη, ενώ επισημαίνει την προχειρότητα των χειρισμών του πρωθυπουργού. Ο Αντ. Σαμαράς έστειλε επιστολή προς τον Μ. Μπαρόζο ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση του ευρωομολόγου. Το ΚΚΕ σημειώνει ότι, ακόμη κι αν αποφασιστεί το ευρωομόλογο, δεν πρόκειται να ανακουφίσει τον λαό, αλλά θα προστατεύσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Διευκρινίσεις ζητά ο ΣΥΝ, ενώ ο ΛΑΟΣ εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Στη σκιά της παρέμβασης του Κ. Παπούλια, που ζήτησε παραδειγματική τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φέρει σύντομα στη Βουλή, ίσως και εντός του μηνός, νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο για τους φοροφυγάδες. Για όσους εντοπίζονται να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ θα κινείται η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ θα προβλέπονται βαριές ποινές, που θα φθάνουν μέχρι και τη δεκαετή φυλάκιση, ανάλογα με το ποσόν. Επιφυλάξεις εκφράζονται από τους δικαστές, που αμφισβητούν το αν θα είναι εφικτή αλλά και αποτελεσματική μια τέτοια ρύθμιση.

Σε συμπληγάδες…
ΕΝΩ οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να στέκονται αρνητικά έναντι της Ελλάδος και τα spreads βρίσκονται στα ύψη (κινήθηκαν κοντά στις 1.000 μονάδες), η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί το Μνημόνιο. Αλλαγές που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου, ενώ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με την προοπτική ο διάλογος με τους φορείς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μηνός. Ωστόσο, η αναφορά του κ. Παπανδρέου στο ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις θέσεις της προκαλεί ένταση και οι εκπρόσωποι των κλάδων που θίγονται προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Οι τελευταίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθούνται στη δομή και στη λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι οι αλλαγές θα υλοποιηθούν χωρίς παρεκκλίσεις. Αλλαγές που θα συνοδευτούν από μετατάξεις προσωπικού και (νέα) μείωση αποδοχών. Παράλληλα επενδύει στην κόπωση των απεργών αλλά και στην αγανάκτηση της κοινωνίας.

«Μπαλώματα»
ΤΙΣ αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τις επιφυλάξεις της Κομισιόν προκαλεί η εξαγγελία του Χρ. Παπουτσή για την τοποθέτηση φράχτη μήκους 12,5 χλμ. στον Έβρο, στο πλαίσιο του ελέγχου των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία. Η Κομισιόν χαρακτήρισε το μέτρο αναποτελεσματικό, με τον κ. Παπουτσή να την κατηγορεί για υποκριτική στάση. Η ΝΔ υπογράμμισε ότι με «μπαλώματα» και ημίμετρα δεν λύνονται τα μεγάλα προβλήματα, ενώ οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων. Το ΚΚΕ σημείωσε ότι το μέτρο θα κάνει πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη την αντιμετώπιση των μεταναστών, ενώ ο ΣΥΝ έκανε λόγο για σχέδιο εξόντωσης των μεταναστών. «Εδώ δεν μπορούν να φράξουν τον Άγ. Παντελεήμονα, θα φράξουν τον Έβρο;», ήταν το ειρωνικό σχόλιο του ΛΑΟΣ.

Ανησυχία
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε με προκήρυξή της στο διαδίκτυο την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο στις 30 Δεκεμβρίου. Στην προκήρυξη εκτοξεύει ευθείες και σαφείς απειλές εις βάρος των δικαστών που θα δικάσουν τα τρία συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης – η δίκη των δύο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση προς τις αντίστοιχες οργανώσεις της Ευρώπης να προχωρήσουν σε τρομοκρατικά χτυπήματα κατά την περίοδο της δίκης. Είχε, σημειώνεται, προηγηθεί το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη προς τις δικαστικές αρχές της χώρας, με το οποίο τους ζητούσε να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας στους δικαστικούς χώρους. Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός και στις τάξεις των δικαστών έντονη ανησυχία. Κι αυτό διότι είναι η πρώτη φορά που τρομοκρατική οργάνωση εκτοξεύει τέτοιου είδους απειλές, και μάλιστα δείχνει ότι μπορεί να τις πραγματοποιήσει.


Σχολιάστε εδώ