30.000 μικρές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο!
Τότε είχαν δανειοδοτηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ 60.000 επιχειρήσεις και σήμερα μία στις δύο δυσκολεύεται να καταβάλει τις δόσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τις τελευταίες μέρες οι τράπεζες απέστειλαν στο ΤΕΜΠΜΕ πάνω από 1.000 καταγγελίες τέτοιων δανείων.
Μπροστά στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες αυτήν την περίοδο, θα περίμενε κανείς ότι το κράτος θα έδειχνε κάποια ανοχή, δίνοντας παράταση αποπληρωμής αυτών των δανείων, όπως ζητάνε τα Επιμελητήρια, ακόμη και οι τράπεζες. Μια τέτοια κίνηση είναι απόλυτα εφαρμόσιμη και δεν θα επέφερε καμία απολύτως επιβάρυνση για το Δημόσιο. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς το κράτος δεν θα χρειαστεί να καταβάλει τις εγγυήσεις των δανείων που θα καταπέσουν λόγω αδυναμίας αποπληρωμής.
Τα Επιμελητήρια στα οποία υπάγονται οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει με ανακοινώσεις τους την παράταση των δανείων, χωρίς ποτέ όμως να πάρουν επίσημη απάντηση. Ανεπίσημα, η διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ διαδίδει ότι οι τράπεζες είναι αυτές που αντιδρούν στο ενδεχόμενο αυτό. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν διαφωνούν με την παράταση, αλλά, αντιθέτως, την επιδιώκουν. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των δανείων αυτών μόνο το 80% είναι εγγυημένο από το ΤΕΜΠΜΕ και άρα οι τράπεζες δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επωμιστούν μεγάλο ποσοστό καταπτώσεων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα όλα τα Επιμελητήρια και η Ένωση Τραπεζών έχουν συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο παράτασης που θα περιλαμβάνει τη χρονική επιμήκυνση των χρεών με την έντοκη επιβάρυνση των επιχειρηματιών και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το ερώτημα που παραμένει βέβαια είναι γιατί, εφόσον όλοι συμφωνούν ότι η παράταση των δανείων θα ωφελήσει τόσο την αγορά όσο και το Δημόσιο, η διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ επιμένει στις αρνητικές εισηγήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό. Στην περίπτωση που έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι στρωμένος με λουκέτα και άρα οι μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να θυσιαστούν αναγκαστικά, τότε η πολιτική ηγεσία οφείλει να το γνωστοποιήσει ξεκάθαρα ώστε αυτοί οι άνθρωποι να γνωρίζουν τη μοίρα τους. Στην περίπτωση όμως που η άρνηση αυτή οφείλεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και άλλου είδους εμμονές, τότε πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθεί το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να απαξιώσει το παρελθόν του φορέα. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτήν τη στιγμή προηγείται η διάσωση των μικρών επιχειρήσεων από τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, να παρακάμψει τις αρνητικές εισηγήσεις, να ακούσει την αγορά που βουίζει και να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα χιλιάδων επιχειρήσεων πριν χρεωθεί ο ίδιος τα λουκέτα που θα ακολουθήσουν.