Χωρίς φραγμούς η τοποθέτηση κεραιών!

Τη δέσμευσή της να απλοποιήσει το καθεστώς αδειοδότησης για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή ραδιοτηλεοπτικών σταθμών υλοποιεί η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τις «ταχυδρομικές υπηρεσίες» που βρίσκεται σε διαβούλευση έως και τις 5 Ιανουαρίου.
Προτείνεται η αντικατάσταση της παραγράφου 17 του άρθρου 31 του νόμου 3431/2006 και, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία κεραιών, οι φορείς υποβάλλουν αίτηση στην ΕΕΤΤ με τα αναγκαία δικαιολογητικά, όπως τα έγγραφα για την ΕΕΑΕ, την Πολιτική Αεροπορία, την Πολεοδομία, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας.
Τις άδειες από όλους τους φορείς θα ζητά πλέον η ΕΕΤΤ εντός διαστήματος τεσσάρων μηνών. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος και εφόσον οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν γνωμοδοτήσει, θα θεωρείται πως συμφωνούν και η άδεια θα μπορεί να εκδοθεί! Εξαίρεση αποτελεί μόνο η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία απαιτείται να απαντήσει οπωσδήποτε. Επίσης προβλέπεται πως οι «πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και οι πάροχοι δικτύου υποχρεούνται σε λήψη άδειας όλων των κατασκευών κεραιών που έχουν εγκαταστήσει και στερούνται της σχετικής άδειας» και προβλέπεται η διαδικασία με την οποία θα συνεχίσει η λειτουργία τους.
Τελευταίο δώρο διευκόλυνσης για τις κεραίες είναι η ρύθμιση πως «οι κατασκευές κεραιών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας μπορούν να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα στον πάροχο δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ο οποίος έχει αναλάβει τη μετάδοση και πολυπλεξία του προγράμματός τους».
Η απλοποίηση της διαδικασίας χωρίς άλλους όρους και τον απαραίτητο έλεγχο κατά τη λειτουργία τους ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση κεραιών σε όποιο σημείο συμφέρει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς επίσης δεν τίθεται όριο για τη λειτουργία κεραιών και πομπών σε θεσμοθετημένα πάρκα κεραιών.


Σχολιάστε εδώ