Χωρίς άδεια και δίχως τέλη

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση δηλώνει πως θέλει να αντλήσει χρήματα από τις συχνότητες, διατηρεί δύο διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας. Εφαρμόζοντας την απόφαση του Π. Παυλόπουλου, ζητάει για το 2010 τέλος χρήσης συχνοτήτων 0,1% επί του τζίρου, αν και ο νόμος ορίζει ποσοστό 2%. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο πρώτο πακέτο μέτρων, είχε πει πως θα καταργούσε τη διάταξη, η οποία όμως παραμένει σε ισχύ, χωρίς να υπάρχει αντισταθμιστικό όφελος για τις θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, δημιουργεί και ένα δεύτερο πεδίο, όπου τα κόμματα ελέγχουν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να υπόκεινται σε καθεστώς αδειοδότησης από το ΕΣΡ, το οποίο κατά το Σύνταγμα είναι το μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση αδειών. Ο ΛΑΟΣ πλέον έχει ως κομματικά ΜΜΕ το ΤΗΛΕΑΣΤΥ και το Ράδιο ΑΣΤΥ, το ΚΚΕ τον 902 σε ραδιόφωνο και τηλεόραση και ο Συνασπισμός τον Κόκκινο. Οι σταθμοί αυτοί δεν καταβάλλουν τέλη συχνοτήτων, αν και μεταδίδουν διαφημίσεις και ολόκληρες ζώνες telemarketing ή συνδυάζουν την παράθεση πολιτικών θέσεων με τη διαφήμιση βιβλίων. Δεν είναι σαφές μάλιστα αν με τους ίδιους όρους, χωρίς άδεια, μπορούν να μετάσχουν στη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ή τι θα γίνει αν ένα κόμμα δεν εκπροσωπηθεί στη Βουλή στο προσεχές μέλλον.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού, υπέρ των κομμάτων. Δηλαδή, στο μέλλον μπορεί ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ να προσφύγει επί του σχεδίου καταβολής αντιτίμου για τις συχνότητες, ζητώντας να εξαιρεθεί, όπως ήδη συμβαίνει με τις κομματικές εταιρείες ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ