Το εκλογικό σενάριο

Εσχάτως άνευ λόγου άρχισε να διακινείται η «δημοφιλής» φιλολογία περί πρόωρων εκλογών έως τις 4 Απριλίου, ώστε να ισχύσει η λίστα κι όχι ο σταυρός προτίμησης. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το εκλογικό σενάριο διακινείται από την κυβέρνηση προκειμένου να κρατάει δεμένους στο άρμα της κυβερνητικής πολιτικής τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Αντίθετα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι κύκλοι της ΝΔ διακινούν την εκλογολογία με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Μάλιστα έγκυρη κυβερνητική πηγή μάς έλεγε ότι «η ΝΔ πότε διακινεί σενάρια εκλογολογίας και πότε φήμες περί αποχώρησης του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναλάβει υψηλή θέση στον ΟΗΕ – και στις δύο περιπτώσεις απώτερος στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης».
•Αντικειμενικά, τα περί εκλογών τον Απρίλιο είναι προς το συμφέρον της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, καθότι το κλίμα αστάθειας ενδυναμώνει την ηγεσία του κ. Σαμαρά, συσπειρώνει τους βουλευτές της ΝΔ δίπλα του, ενώ την ίδια ώρα αποδυναμώνει την Ντόρα Μπακογιάννη και δυσκολεύει τις κινήσεις της. Αντιθέτως, είναι φανερό ότι οι πρόωρες εκλογές σε τίποτα δεν ωφελούν την κυβέρνηση Παπανδρέου, αφού ανακόπτουν το κυβερνητικό έργο και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία κρίνεται η 4η δόση του δανείου των 15 δισ. ευρώ από την «τρόικα». Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός ήταν βέβαιος ότι θα ανανέωνε τη θητεία του μέσω των πρόωρων εκλογών, η νίκη του θα ισοδυναμούσε με ήττα, αφού και πάλι θα ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις επιλογές του Μνημονίου κι όχι τη δική του πολιτική.
•Κατά τη γνώμη μας, ο πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Να αντέξει στις δυσκολίες του 2011 και ειδικά του πρώτου εξαμήνου του ’11, να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης μέσα στο 2012 και το 2013 να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο – και μετά ταύτα να πει στον ελληνικό λαό, ότι έσωσε την Ελλάδα από την καταστροφή της χρεοκοπίας, την έβγαλε από την επιτήρηση της “τρόικας” και τώρα ζητά νέα εντολή, για να εφαρμόσει τη δική του πολιτική». Ως εκ τούτου, τα περί πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο δεν έχουν ούτε κόκκο αλήθειας.


Σχολιάστε εδώ